Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Αυνανισμός: Το όριο που δεν πρέπει να ξεπεράσεις

Αυνανισμός: Το όριο που δεν πρέπει να ξεπεράσεις

Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο ή όριο για το πόσο μπορεί ένα άτομο να αυνανίζεται. Όμως, άτομα που αυνανίζονται υπερβολικά συνήθως διακατέχονται από έντονο άγxoς και χρησιμοποιούν τον αυνανισμό σαν ένα είδος πρόσκαιρου ηρεμισπκού.

Με αυτή την έννοια ο αυνανισμός προκαλεί στα άτομα αυτά ψυχολογική εξάρτηση και εθισμό, ανάλογο με αυτόν που μπορεί να προκαλέσει ένα ηρεμιστικό φάρμακο.

Η χρονική παράταση επίσης του αυνανισμού μπορεί να κρύβει εσωστρέφεια, αδυναμία διαπραγμάτευσή μιας σχέσην με το άλλο φύλο και χαμηλή αυτοεκτίμηση, με την έννοια ότι το άτομο δεν τολμάει να κάνει μια σχέση, που θα το οδηγήσει στο συντροφικό σεξ.

Στο αγόρι ο αυνανισμός συνήθως αρχίζει ένα έως δΰο χρόνια πριν από την ήβη και φτάνει στο αποκορύφωμά του συνήθως ένα με δύο χρόνια μετά την ήβη, δηλαδή στην ηλικία μεταξύ 16 και  18 χρόνων. Από το τέλος ms δεύτερης δεκαετίας της ζωής, ο αυνανισμός αντικαθίσταται από το συντροφικό σεξ. Τα χρόνια 16 έως 20 είναι η εποχή της έντονης σεξοαυλικότητας του άντρα, η οποία μετά τα είκοσι και μέχρι τα γηρατειά παρουσίαζει μικρή, αλλά σταθερή κάμψη.

Έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου έδειξε ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι ξεκινούν τον αυνανισμό στα 11,8 χρόνια τους, ενώ πριν από 20 χρόνια η μέση ηλικία έναρξης του αυνανισμού ήταν 13,2 χρόνια και πριν 40 χρόνια ήταν 15,3 χρόνια. Αυτό οφείλεται στα περισσότερα και εντονότερα μηνύματα γύρω από το σεξ που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος από την κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα από μικρότερη ηλικία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έναρξη του αυνανισμού σε μικρότερη ηλικία.

Τέλος, ο τρόπος αυνανισμού έγινε τα τελευταία χρόνια αντικείμενο συζητήσεων, ως προς το μέτρο του φυσιολογικού. Σε γενικές γραμμές, οι ιδιόρρυθμες αυνανιστικές συνήθειες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από το ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να δυσκολέψουν το πέρασμα στο συντροφικό σεξ.Ο αυνανισμός στους ενηλίκους

Συνήθως οι ενήλικοι άντρες εξακολουθούν να αυνανίζονται, αν και με συχνότητα σημαντικά μικρότερη, σε σχέση με την εφηβεία. Ένα ενήλικο άτομο που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν έχει τη δυνατότητα σεξουαλικών επαφών είναι φυσιολογικό να καταφεύγει στον αυνανισμό. Όμως κι ένα άτομο που έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές  είναι δυνατόν να αυνανίζεται χωρίς αυτό να θεωρείτε παθολογικό αρκεί να μην προτιμάται συστηματικά ο αυνανισμός από τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ στις μέρες μας…

Έγινε αρκετά εγωιστικό παρά αλτρουιστικό. Οι άνθρωποι προτιμούν να παίρνουν οι ίδιοι χαρά στο σεξ παρά να δίνουν στους άλλους. Και ο αυνανισμός είναι συνήθεια που περιέχει δόση εγωισμού και άμεσα ελεγχόμενης ευχαρίστησης για το ίδιο το άτομο.

πηγή: boro.gr