Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Καρεμπέ, είδωλο σε χώρα που αντιμετώπισε τον παππού του σαν κανίβαλο»

«Καρεμπέ, είδωλο σε χώρα που αντιμετώπισε τον παππού του σαν κανίβαλο»

Με τον Κριστιάν Καρεμπέ και την πορεία της ζωής του ασχολείται ο ισπανικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, η «El Confidential» έχει κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σύμβουλο στρατηγικής του Ολυμπιακού, έχοντας ως τίτλο «Καρεμπέ, είδωλο σε μια χώρα που αντιμετώπισε τον παππού του σαν κανίβαλο». Και αυτή η χώρα, φυσικά, δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Γαλλία.

«Ο Καρεμπέ είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές, ο οποίος μπορεί να καυχηθεί πως κέρδισε τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Ως διεθνής, υπερασπίστηκε τη φανέλα της Γαλλίας, μια χώρα που χαρακτήρισε τον παππού του ως κανίβαλο.

Το TVE μεταδίδει μια σειρά ντοκιμαντέρ με την ονομασία «Tribus XXI» που δείχνουν τον Κριστιάν Καρεμπέ να επισκέπτεται διάφορες ιστορικές κοινότητες. Το ενδιαφέρον του Καρεμπέ για αυτές τις φυλές δεν είναι τωρινό…. Ωστόσο, η ζωή του Καρεμπέ δεν ήταν ποτέ εύκολη. Ο διάσημος πρώην μέσος, γεννήθηκε στο αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας, το οποίο ανήκει στην Γαλλία. Με μόλις 230.000 κατοίκους.

Το 2018, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, αλλά επικράτησε το «όχι». Η Νέα Καληδονία βρίσκεται υπό γαλλική κυριαρχία από τα μέσα του 21ου αιώνα. Αυτός ήταν ο τόπος καταγωγής του Κριστιάν Καρεμπέ και των 18 αδελφών του. Από αυτό το νησί του Ειρηνικού, «ανιχνεύτηκε» από σκάουτερ της Ναντ. Ο Καρεμπέ έφτασε εκεί, στη Ναντ, επηρεασμένος από μια τραγική οικογενειακή εμπειρία», γράφουν οι Ισπανοί και συνεχίζουν.

«Στην Ευρώπη των αρχών του εικοστού αιώνα, ήταν σύνηθες να διοργανώνονται εκθέσεις που χρησιμεύουν ως γνωριμία αυτών των μακρινών εθνών. Ο στόχος ήταν να δικαιολογηθεί η κυριαρχία και η ηθική ανωτερότητα που είχε η Δύση σε αυτούς. Στις εκθέσεις δεν υπήρχε πρόβλημα να δείξουμε τον δικό τους τρόπο ζωής. Τελετές, έθιμα, κτήρια, τρόποι δράσης, αλλά και τους ίδιους τους ντόπιους σε έναν τρελό ανθρώπινο ζωολογικό κήπο. Αυτόχθονες, έφταναν από τα μέρη όπου οι δυνάμεις άσκησαν την κυριαρχία τους και όπου εμφανίζονταν σε κλουβιά μαζί με άλλα θηρία και ζώα.

Η έκθεση του Παρισιού το 1931 είχε μια ευρεία οργανωτική δομή από τη Γαλλική Δημοκρατία, αλλά συμμετείχαν επίσης οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που διήρκεσε, είχε περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες.

Μεταξύ των Ινδιάνων της Ωκεανίας ήταν ο Γουίλι Καρεμπέ. Ένας άνδρας που έφτασε από τη Νέα Καληδονία, ο οποίος εμφανίστηκε ως κανίβαλος που έτρωγε τους συνανθρώπους του και, εκτός από το να είναι βίαιος, επικοινωνούσε με μια παράξενη διάλεκτο. Φυσικά, δεν ήταν αλήθεια, αλλά αυτό δεν είχε σημασία. Τα παιδιά είχαν κάποιον να φοβούνται, ενήλικες να σκεφτούν την ηθική υπεροχή του δυτικού πολιτισμού και οι πολιτικοί να δικαιολογήσουν το καθεστώς τους σε αυτές τις περιοχές».

Τέλος, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα, η «El Confidential» αναφέρει τα εξής.

«Η ιστορία του παππού Καρεμπέ, βρέθηκε στις σελίδες του βιβλίου του Didier Daeninckx με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Cannibale». Οι συνέπειες από εκείνους τους έξι μήνες που εκτέθηκε σε ένα κλουβί, ενώ τον παρατηρούσαν από τα κάγκελα οι «πολιτισμένοι» άντρες, κράτησε όλη του τη ζωή.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, στο ίδιο Παρίσι, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Έκθεση, ο εγγονός του, φορώντας την φανέλα της εθνικής Γαλλίας ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής».


Πηγή