Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το «Grexit»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το «Grexit»

Μεγάλες οι συνέπειες για τις ελληνικές ομάδες

Μεγάλες συνέπειες τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο θα επιφέρει το πιθανότατο πλέον «Grexit» του ελληνικού ποδοσφαίρου, οδηγώντας στην ολοκληρωτική απαξίωση του προϊόντος.

Ως μια… ανάμνηση θα πρέπει να θεωρηθεί το προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αν και εφόσον, η πιθανότητα του «Grexit» αποκτήσει «σάρκα και οστά» μετά την πλήρη ασυμφωνία που διαπιστώθηκε σήμερα στις συζητήσεις της Πολιτείας – ΕΠΟ – FIFA και UEFA.

Οι συνέπειες που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο αναμένεται να είναι σαρωτικές, γεγονός που σύμφωνα με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, θα επιφέρουν την ολοκληρωτική απαξίωση του προϊόντος που δεν θα έχει καμία σχέση ακόμα και με τη σημερινή (διε)φθαρμένη του εικόνα.

Με το ενδεχόμενο του «Grexit», παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία, οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε πλήρη απομόνωση και… εσωστρέφεια, με την κατάσταση να θυμίζει περισσότερο ερασιτεχνικό επίπεδο, παρά επαγγελματικό.

Επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο:

Καμία ποδοσφαιρική ομάδα (Ανδρών, Γυναικών και όλων των κλιμακίων) που φέρει το εθνόσημο δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα τίθενται εκτός των διοργανώσεων της FIFA και της UEFA (προκριματικά EURO και Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Συνέπειες σε συλλογικό επίπεδο:

– Όλες οι ελληνικές ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League και Europa League), αυτομάτως τίθενται εκτός και πλέον πραγματοποιείται το πρωτάθλημα μόνο για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και για το ποιοι θα υποβιβαστούν.

– Από τη στιγμή που η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται ως ομοσπονδία μέλος της UEFA και της FIFA, οι ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές από το εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ήδη στη χώρα μας, θεμελιώνουν το δικαίωμα προσφυγής προκειμένου να μείνουν ελεύθεροι, κάτι που θα συμβεί χωρίς ιδιαίτερες αντιδικίες.

– Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται επίσημα φιλικά, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε στο εξωτερικό με ομάδες του εξωτερικού.

Συνέπειες στη λειτουργία της ΕΠΟ:

Πέραν των αγωνιστικών ζητημάτων, πολλά θέματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η ΕΠΟ ως προς τη λειτουργία της, καθώς δεν θα θεωρείται μέλος του παγκοσμίου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟ θα απολέσει το δικαίωμα

– Συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA και της UEFA

– Κατάθεσης προτάσεων για την ατζέντα του Κογκρέσου σε FIFA και UEFA

– Πρότασης υποψηφίων για την προεδρία σε FIFA, UEFA και για τα μέλη που θα τις απαρτίζουν

– Συμμετοχής σε προγράμματα ανάπτυξης της FIFA

Παράλληλα, χάνει όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν FIFA και UEFA.

Συμπερασματικά, η διαμορφωθείσα κατάσταση σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απαξίωση, του ήδη απαξιωμένου ελληνικού ποδοσφαίρου, γεγονός που θα αναγκάσει χορηγούς και κανάλια να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό το προϊόν, με τα έσοδα φυσικά να εκμηδενίζονται. Είναι δεδομένο ότι κατόπιν αυτών συνθηκών, πολλές ομάδες θα κινδυνεύουν με διάλυση και αφανισμό.

Πηγή: sport-fm.gr