Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ρινοπλαστική η πολυσυζητημένη. Τι έχει σημασία να γνωρίζουμε;

H Dr. Μάντζαρη Ειρήνη χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένη στη λειτουργική ρινοπλαστική μας ενημερώνει σε σχέση με όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε επέμβαση ρινοπλαστικής:

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που συνδυάζει ταυτόχρονα την υπόσχεση για α)ποιοτική αναπνοή- ζωή και
β)μόνιμη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – καθώς η μύτη καταλαμβάνει το κέντρο του προσώπου.

Για αυτό η Ρινοπλαστική συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και των δύο φύλων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα κατέχει πλέον σε ζήτηση την πρώτη θέση μεταξύ των πλαστικών επεμβάσεων του προσώπου.

Μεγάλο λοιπόν το ενδιαφέρον σχετκά με τη Λειτουργική Ρινοπλαστική, πολλά όμως και τα ερωτήματα πριν τη μεγάλη απόφαση να προχωρήσει κανείς σε αυτήν.

1) Πώς διορθώνει την αναπνοή το χειρουργείο;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο ευθειασμός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος με ή χωρίς την ελάττωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών είναι αρκετός. Σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να συνυπάρχουν και άλλοι λόγοι κακής αναπνοής ή και απώλειας όσφρησης/ γεύσης, π.χ. ρινικοί πολύποδες, η αντιμετώπισή τους γίνεται στο ίδιο χειρουργείο.

2) Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία και εποχή για να γίνει η επέμβαση;

Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των δομών του προσώπου. Συνεπώς η εναρκτήρια ηλικία είναι τα 16 έτη για τα κορίτσια και τα 18 για τα αγόρια. Από τις ηλικίες αυτές κι έπειτα, καταλληλότερη θεωρείται η περίοδος που ο ενδιαφερόμενος αισθάνεται σίγουρος για την επιθυμία του να βελτιώσει την εμφάνισή του, και φυσικά έχει βρει τον εξειδικευμένο ρινοχειρουργό που του έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ανώτατο περιοριστικό όριο ηλικίας για την επέμβαση, εφόσον η γενικότερη φυσική κατάσταση του ασθενή δεν την απαγορεύει. Η εποχή του χρόνου που θα γίνει η επέμβαση δεν παίζει κάποιο ρόλο στο αποτέλεσμα και επιλέγεται από τον ίδιο τον ασθενή.

3) Η ανοιχτή ή η κλειστή ρινοπλαστική είναι η καλύτερη;

Κάθε τεχνική έχει τις ενδείξεις της, για αυτό και ο χειρουργός θα πρέπει να τις κατέχει και τις δύο και να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση αυτή που του δίνει την πεποίθηση ότι θα χαρίσει στον ασθενή του το βέλτιστο αποτέλεσμα που επιζητά. Η τεχνική δεν κάνει μόνη της το ‘θαύμα’ αλλά είναι απλά το εργαλείο στα χέρια του έμπειρου χειρουργού.

4) Μπορώ να επιλέξω τη μύτη που θέλω να έχω από ένα πρόγραμμα υπολογιστή;

Η αλήθεια είναι πως κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να προβλέψει όλες τις πολύ μικρές λεπτομέρειες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο κατά το χειρουργείο. Δεν είναι λοιπόν

απόλυτα ειλικρινές να πει κανείς στον ασθενή μέσω ενός υπολογιστή ‘ Να έτσι θα είναι η μύτη σου’. Με τη συνέντευξη που προηγείται του χειρουργείου και τις φωτογραφίες που λαμβάνονται, ο ιατρός θα πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή του, τι αναμένει να δει μετεγχειρητικά με βάση τις επιθυμίες που του έχει εκδηλώσει ο ασθενής, αλλά και με βάση την προσωπική αισθητική του ιατρού.

5) Μετά από πόσο καιρό επιστρέφει κανείς στην εργασία του και πότε βλέπει το τελικό αποτέλεσμα;|

Ο εξωτερικός νάρθηκας αφαιρείται από τη μύτη σε 7- 10 ημέρες από την επέμβαση. Άρα τότε επιστρέφει ο ασθενής στην εργασία του χωρίς να φαίνεται πως έχει χειρουργηθεί ή και νωρίτερα εάν ο ίδιος δεν προβληματίζεται να εργαστεί με το νάρθηκα. Το αποτέλεσμα σχηματικά είναι άμεσα ορατό με την αφαίρεση του νάρθηκα απλώς, με ταχύτερο ρυθμό τις πρώτες ημέρες και πιο σταδιακά μετά τους πρώτους μήνες, η μύτη γίνεται πιο κομψή καθώς υποχωρούν πλήρως τα οιδήματα.

Το ζητούμενο της ρινοπλαστικής δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος μύτης για όλους αλλά μια μύτη που αναπνέει και είναι ‘ξεχωριστή’ για κάθε άτομο- όπως και η προσωπικότητά του-, βρισκόμενη σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

Αθηνών

Μέλος των συλλόγων :

Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου

Ελληνική Εταιρεία Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

Κολλέγιο Ελλήνων ΩΡΛ

Ιατρείο: Λεωφόρος Πεντέλης 2, Χαλάνδρι, Αθήνα

Ωράριο Ιατρείου: Δευτέρα – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 18.00 – 21.00

Web: www.orlplastic.gr

Τηλ.: 210 68 33 193, Κιν.: 6974 358 318 , Email: info@orlplastic.gr


Πηγή