Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
Ξυλούρης και Τζιμ Γουάιτ σε αυστραλιανά φεστιβάλ

Ξυλούρης και Τζιμ Γουάιτ σε αυστραλιανά φεστιβάλ

Θα παρουσιάσουν κομμάτια από άλμπουμ για την κρητική μουσική παράδοση

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία που είχαν οι από κοινού εμφανίσεις του καταξιωμένου ροκ ντράμερ Τζιμ Γουάιτ (Jim White) με το Γιώργο Ξυλούρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα οι δυο καλλιτέχνες θα εμφανιστούν σε αυστραλιανά φεστιβάλ. Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιαστούν και τα τραγούδια του άλμπουμ Goats, που κυκλοφόρησαν οι δυο καλλιτέχνες και το οποίο εξερευνά και ανασυνθέτει την κρητική μουσική παράδοση.

Ο Τζιμ Γουάιτ είναι αγαπημένος συνεργάτης καλλιτεχνών, όπως ο Nick Cave, η P. J. Harvey ή η Nina Nastasia, ενώ έχει υπάρξει μέλος πολλών συγκροτημάτων ο ίδιος, με σημαντικότερο τους περίφημους Dirty Three.

Η συνεργασία τους είναι μια ομοιογενής πρόσμιξη πολιτισμών και μουσικών παραδόσεων, στην οποία οι χοροί της Κρήτης συνδιαλέγονται με το «post-rock» τη «free jazz» και τον μινιμαλισμό, δημιουργώντας ένα φρέσκο, συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Ο Γουάιτ και ο Ξυλούρης γνωρίστηκαν στη Μελβούρνη, όταν ο λαουτάρης ζούσε εκεί (η σύζυγός του, η Shelagh Hanan, είναι Αυστραλή και φίλη του Γουάιτ) και έχουν πάρα πολλά κοινά.

Μάλιστα, η Μελβούρνη θα είναι μια από τις πόλεις όπου θα εμφανιστούν σύντομα. Επίσης, θα δώσουν συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σίδνεϊ και του Φεστιβάλ ΜΟΝΑ στο Χόμπαρτ της Τασμάνιας.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγα χρόνια ο πατέρας του Γιώργου Ξυλούρη, ο Ψαραντώνης, είχε εμφανιστεί σε αυστραλιανό φεστιβάλ μαζί με τον Nick Cave.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr