Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
Πόσα παιδιά είναι το καλύτερο;

Πόσα παιδιά είναι το καλύτερο;

Τα παιδιά είναι ευτυχία! Πόσα όμως; Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο ή να αρκεστώ στο ένα;

Αυτοί είναι προβληματισμοί που περνούν από το κεφάλι κάθε γονιού. Και παρόλο που τελικά θα κάνετε αυτό που λέει η καρδιά σας, διαβάστε κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Έρευνα: 3 είναι ο μαγικός αριθμός για το… στρες

Οι μητέρες τριών παιδιών έχουν περισσότερο άγχος από τις μητέρες ενός ή δύο παιδιών ενώ οι μητέρες τεσσάρων ή και περισσότερων παιδιών έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πέρσι το TODAYMoms.com σε περισσότερες από 7.000 μητέρες από τις ΗΠΑ.

Σε κλίμακα από το 1 έως το 1-10 με το 10 να έχουν το περισσότερο άγχος, η μέση μητέρα στην έρευνα έβαλε στον εαυτό της 8,5. Τι τις αγχώνει; Από τα οικονομικά θέματα και το πώς θα προλάβουν να ανταπεξέλθουν τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι μέχρι το ότι αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους είναι ακόμα ένα παιδί. Το μεγάλο μυστικό τους όμως είναι ότι 75% απάντησε ότι αγχώνονται περισσότερο από την πίεση που ασκούν οι ίδιες στους εαυτούς τους ώστε να είναι τέλειες παρά από την πίεση που τους ασκούν οι άλλες μαμάδες.

“Πάντα ακούς για τον πόλεμο των μαμάδων αλλά νιώθω ότι κρίνουμε τους εαυτούς μας πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο», λέει η blogger και συγγραφέας του «Η μητρότητα έρχεται φυσικά (και άλλα κακά ψέματα)»*, Τζιλ Σμόκλερ.

Η Τζιλ έχει τρία παιδιά και συμφωνεί ότι είναι ο μαγικός αριθμός του στρες. «Το να πάω από το ένα στα δύο ήταν εύκολο, μια χαλαρή μετάβαση», λέει και προσθέτει: «Από τα δύο στα τρία, ήρθαν τα πάνω κάτω. Αισθάνομαι ότι δεν έχω τον έλεγχο. Έχουμε μόνο δύο χέρια. Απλά και μόνο το να περνάς το δρόμο και να μην μπορείς να πιάσεις τα χέρια και των τριών παιδιών σου το βρίσκω ιδιαίτερα αγχώδες».

Περισσότερα αποτελέσματα από την έρευνα σε 7.164 μητέρες:

  • Το 46% λέει ότι ο σύζυγός τους, τους δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος από ό,τι τα παιδιά τους.
  • Το 72% αγχώνονται για το πόσο αγχωμένες είναι.
  • Η μεγαλύτερη αιτία άγχους: Το 60% δεν έχει το χρόνο που θέλει για να κάνει όλα όσα πρέπει να γίνουν.
  • Το 60% υποστηρίζει ότι το να μεγαλώνεις κορίτσια έχει περισσότερο στρες από το να μεγαλώνεις αγόρια.
  • 9 στις 10 μητέρες έχουν στρες σχετικά με το να μείνουν γυμνασμένες και ελκυστικές.

Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο;

Αρκετές μητέρες υποστηρίζουν σε blog στο διαδίκτυο ότι τα τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά είναι καλύτερα από τρία.

«Απλώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο κεφάλι σου για την τελειότητα όταν αποκτάς τέσσερα ή περισσότερα παιδιά», λέει η ψυχίατρος και μητέρα τεσσάρων, Dr. Τζάνετ Τέιλορ. Για παράδειγμα, θυμάται ότι με το τέταρτο παιδί της δεν ασχολήθηκε με πράγματα όπως η μανιώδης κάλυψη όλων των γωνιών στο σπίτι.

«Επιπλέον όσο περισσότερα παιδιά αποκτήσεις, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχεις και εμπιστοσύνη στης ικανότητές σου ως γονιός», καταλήγει.

Η Κάρεν Χόμπερτ Φλυν, μητέρα τεσσάρων αγοριών αναφέρει επίσης: «Το να έχεις τέσσερα παιδιά έχει τα πλεονεκτήματά του. Το κάθε παιδί έχει έναν φίλο για να παίζει. Τα παιδιά τείνουν να λειτουργούν σε ζευγάρια». Για εκείνη και τον σύζυγό της το πέρασμα από το ένα παιδί στα δύο χρειάστηκε μεγάλη προσαρμογή. Από τα δύο στα τρία «τα παιδιά πλέον έχουν την πλειοψηφία» ενώ στο τέταρτο παιδί «δεν ήταν και τόσο μεγάλο το άλμα».

Η πραγματικότητα

Είναι αυτό κανόνας; Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να σας πει πόσα παιδιά είναι καλό να κάνετε και πότε θα έχετε το περισσότερο άγχος. Κάθε παιδί, κάθε γονιός και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Όσες έρευνες και να διαβάσετε, το πόσα παιδιά θα κάνετε θα το αποφασίσετε εσείς. Καλό θα είναι πριν το κάνετε να λάβετε υπόψιν παράγοντες όπως:

Οι αντοχές σας

  • Τα οικονομικά σας
  • Το κλίμα στην οικογένεια
  • Η σχέση σας με τον σύντροφό σας
  • Η ηλικία και η υγεία σας

*Αυθεντικός τίτλος “Motherhood Comes Naturally (And Other Vicious Lies)”. Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

 

 

Πηγή: baby.gr