Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
Μυωπία στην εγκυμοσύνη; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Μυωπία στην εγκυμοσύνη; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας! Η καθημερινότητα μας, οι προτεραιότητές μας και το σώμα μας αλλάζουν και σιγά σιγά προετοιμαζόμαστε για να υποδεχτούμε το μωρό μας!

Τους μήνες αυτούς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές με την υγεία μας, καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία του μωρού μας. Είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος που πρέπει να παρατηρούμε και να ενημερώνουμε το γιατρό μας για όλες τις αλλαγές που παρατηρούμε στον οργανισμό μας. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ο έλεγχος στα μάτια είτε έχουμε από πριν κάποιο πρόβλημα, είτε όχι.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλεται συχνά η όραση και έτσι μπορεί να εμφανισθεί μια μυωπία ή να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα. Αυτό το οποίο πιθανόν να έχετε ακούσει είναι ότι οι έγκυες με υψηλή μυωπία πρέπει αποκλειστικά να γεννήσουν με καισαρική τομή γιατί από την πίεση που θα νιώσουν κατά τη στιγμή του τοκετού ίσως κινδυνέψουν με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό;

Ενώ ο φυσιολογικός τοκετός σε συνδυασμό με την υψηλή μυωπία , είναι κάτι επικίνδυνο δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε μπορεί να συμβεί. Πρέπει όμως να έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο και φυσικά αν σας έχει δώσει την έγκριση ο γιατρός σας.

Κάτι ακόμα που είναι πιθανό να έχετε ακούσει είναι ότι τους μήνες αυτούς αυξάνεται η ήδη υπάρχουσα μυωπία. Ο γενικός κανόνας λέει κάτι τέτοιο δεν ισχύει, χωρίς όμως να είναι απίθανο σε κάποιες περιπτώσεις.

Όπως και να έχει, μην αμελήσετε σε καμία περίπτωση το ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας και μην παραλείψετε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία σας.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr