Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Επιλόχεια τριχόπτωση: Πώς θα φροντίσετε τα μαλλιά μετά τον τοκετό

Έχετε λουστεί όπως συνήθως, στεγνώνετε ελαφρά τα μαλλιά με μια πετσέτα, όταν ξαφνικά διαπιστώνετε ότι καθώς βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, πέφτουν περισσότερες τρίχες απ’ ό,τι συνήθως.

Πολλές μαμάδες παρατηρούν απώλεια τριχών, μερικούς μήνες μετά τον τοκετό και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μη φοβάστε… δεν σας πέφτουν τα μαλλιά. Οι δερματολόγοι αναφέρονται σε αυτή την κατάσταση με τον όρο επιλόχεια τριχόπτωση.

Επιλόχεια τριχόπτωση: γιατί συμβαίνει

Η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα επιστρέφουν “απότομα” στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Επίπεδα δηλαδή, που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για τρίχες που ουσιαστικά έπρεπε να πέσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν έπεσαν, με αποτέλεσμα να πέφτουν μετά τον τοκετό μαζεμένες.

Πόσο διαρκεί η επιλόχεια τριχόπτωση;

Διαρκεί περίπου 3-4 μήνες. Αν όμως η τριχόπτωση συνεχιστεί και είναι αρκετά έντονη, τότε ίσως να είναι ένδειξη κάποιας άλλης ορμονικής ανισορροπίας και θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας σχετικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την επιλόχεια τριχόπτωση;

Ωστόσο, εάν η τριχόπτωση μετά τον τοκετό σας ενοχλεί, υπάρχουν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε την τριχόπτωση.

epiloxeia trixoptosi 1

Βήμα 1ο

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, βοηθά αρκετά τον οργανισμό. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Φάτε πολλά λαχανικά, πιείτε πολύ νερό και παραμείνετε ενυδατωμένη μέσα στην ημέρα.

Βήμα 2ο

Αποφύγετε το πιστολάκι, τις πρέσες και τις συσκευές με ζεστό αέρα ή πλάκες. Ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας περισσότερο.

Βήμα 3ο

Διαλέξτε προϊόντα κατάλληλα για τα μαλλιά σας. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας, τον γιατρό σας ή τον κομμωτή σας αν δεν ξέρετε τι να αγοράσετε.

epiloxeia trixoptosi 4

Βήμα 4ο

Κοιμηθείτε σε μεταξωτό μαξιλάρι. Αν δεν το ξέρετε η χρήση μεταξωτής ή σατέν μαξιλαροθήκης, μόνο καλό μπορεί να κάνει στα μαλλιά σας. Η βαμβακερή μαξιλαροθήκη προκαλεί τριβή στις τρίχες, κάνοντάς τις να σπάνε, ενώ η μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη είναι απαλή και πιο ήπια για τα μαλλιά.

Αν λοιπόν ταλαιπωρείστε από επιλόχεια τριχόπτωση, αφήστε για μερικούς μήνες στην άκρη τις κλασικές μαξιλαροθήκες σας και χρησιμοποιήστε σατέν ή μεταξωτές.


Πηγή