Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
5 λάθη στη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό

5 λάθη στη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό

Ορισμένοι γονείς, από το άγχος τους να απαλλαχθεί το παιδί από τις πάνες και να αρχίσει να χρησιμοποιεί γιογιό, καταφεύγουν σε λάθος χειρισμούς. Ποιοι είναι αυτοί και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

  • Η εκπαίδευση δεν πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δε νιώθουν όλα τα παιδάκια την ίδια περίοδο έτοιμα για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Άλλα αρχίζουν να χρησιμοποιούν γιογιό στους 18 μήνες, άλλα στους 24 και κάποια άλλα πολύ πιο μετά.
  • Τα σημάδια ετοιμότητας του παιδιού είναι αυτά που θα σας κατευθύνουν για τη συνέχιση ή μη των προσπαθειών σας. Αν διαπιστώσετε ότι έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες εκπαίδευσης και ουσιαστική πρόοδος δεν υπάρχει, τότε είναι φανερό ότι πρέπει να περιμένετε καρτερικά τα προαναφερθέντα σημάδια.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή της περιόδου που θα αρχίσετε την εκπαίδευση. Μπορεί το παιδί να δείχνει σημάδια ετοιμότητας, αν όμως το βάλετε στη διαδικασία της μετάβασης σε εποχή που αναμένεται να βιώσει κι άλλη μεγάλη αλλαγή, δεν αναμένεται να δείτε αποτελέσματα. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν μια σημαντική αλλαγή τη φορά.
  • Μην παρασυρθείτε και κατά λάθος πιέσετε το παιδί να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία της μετάβασης, βλέποντάς το να δείχνει θετική προδιάθεση για το γιογιό. Αν γίνει αυτό, θα αγχωθεί και θα φέρετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Κλείστε τα αυτιά σας στις μαρτυρίες άλλων μανάδων για τα δικά τους παιδιά, τα οποία λόγου χάρη στην ίδια ηλικία με το δικό σας έχουν σταματήσει να φοράνε πάνες. Κάθε περίπτωση παιδιού είναι ξεχωριστή και δεν πρέπει να αγχωθείτε από τέτοιες συζητήσεις. Αν έχετε υπόνοιες ότι κάτι δεν πάει καλά, απευθυνθείτε σε ειδικό που είναι γνώστης θα σας απαντήσει υπεύθυνα.
  • Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι φωνές και οι τιμωρίες σε τυχόν πισωγυρίσματα του παιδιού δεν έχουν θέση στην όλη διαδικασία. Απαιτούνται υπομονή και προσεκτικοί χειρισμοί από μέρους σας, αν δε θέλετε να πάρει λάθος μηνύματα το παιδί.

 

 

 

 

Πηγή: mother.gr