Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Ουγγαρία: Θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 25% της χρήσης αερίου στα κτίρια των δημόσιων θεσμών

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, στοχεύει στη μείωση κατά 25% της χρήσης αερίου στα κτίρια των δημόσιων θεσμών.

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 25% αυτήν την περίοδο θέρμανσης στα κτίρια δημόσιων θεσμών και εταιριών εκτός από τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές δομές, λόγω του εκτινασσόμενου κόστους της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, Γκεργκέλι Γκούλιας.

Ουγγαρία: Απειλεί να εμποδίσει την ανανέωση κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Η Ρωσία αύξησε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

Ο Γκούλιας κάλεσε επίσης τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν με φειδώ το αέριο και τον ηλεκτρισμό και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει τις τιμές των καυσόξυλων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο καύσιμο σε προσιτές τιμές πριν ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης.

«Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα υπουργεία πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για κατανάλωση αερίου μόνο στο 75% των περσινών επιπέδων», δήλωσε ο Γκούλιας στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Στόχος η Ουγγαρία να εξοικονομήσει 200 εκ. κυβικά μέτρα αερίου

Ο Γκούλιας είπε πως τα μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης αερίου στην Ουγγαρία περίπου κατά 200 εκατ. κυβικά μέτρα σε ένα σύνολο 10 δισεκ. κυβικών μέτρων που χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση, περιλαμβανομένων 3,5 δισεκ. κυβικών μέτρων που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

«Η συνολική κατανάλωση θα μειωθεί καθώς η βιομηχανία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί λιγότερο από μόνη της, ο δημόσιος τομέας θα αναγκαστεί να καταναλώνει λιγότερο ενώ νομίζω πως τα νοικοκυριά πασχίζουν να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα», είπε.

Η θερμοκρασία των συστημάτων θέρμανσης στα κτίρια της δημόσιας διοίκησης θα περιοριστεί στους 18 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Γκούλιας. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα σχέδιο ώστε να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις έντασης ενέργειας να διασώσουν θέσεις εργασίας.

Μια εκτίναξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους έχει βυθίσει το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου της Ουγγαρίας στο κόκκινο, με ένα έλλειμμα 1,15 δισεκ. ευρώ να καταγράφεται τον Ιούλιο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών ξεπέρασε σημαντικά εκείνην των εξαγωγών.

Η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών τιμών αερίου ασκεί επίσης πίεση στο φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στην κεντρική Ευρώπη, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ουγγαρίας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομολόγοι στη Hungarian Bankholding εκτιμούν πως η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ουγγαρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα 6 έως 6,5 δισεκ. ευρώ φέτος έναντι πλεονάσματος 1,6 δισεκ. ευρώ πέρυσι.


Πηγή