Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας -Βρέθηκαν 2.500 νεκρές φώκιες

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες ενός απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους, βρέθηκαν νεκρές σε παραλίες της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Οικολογίας.

Τα νεκρά θηλαστικά ανακαλύφθηκαν σε δεκάδες χιλιόμετρα ακτής στο Νταγκεστάν, ανέφερε χθες το βράδυ το αρμόδιο υπουργείο. Η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, Σβετλάνα Ραντιονόβα, η «κύρια» αιτία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία κατά την έκλυση αερίου στον πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας.

Ρωσία: Τρεις νεκροί από εκρήξεις σε στρατηγικές αεροπορικές βάσεις -Στεγάζουν τα πυρηνικά βομβαρδιστικά

Ρωσία: Ο Πούτιν πέρασε νόμο που απαγορεύει την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» -Βαριά πρόστιμα σε όσους την υποστηρίζουν

Ρωσία: Οι αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα για τα ακριβή αίτια του θανάτου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, η Ραντιονόβα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να περιμένουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων και να διαπιστωθεί αν η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

Υπενθύμισε ότι ένα παρόμοιο περιστατικό, με σχεδόν 2.000 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, είχε συμβεί στα τέλη του 2020 στις παραλίες του Νταγκεστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Η φώκια της Κασπίας, το μόνο είδος φώκιας σε αυτή την περίκλειστη θάλασσα που έχει ακτές σε πέντε χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν), απειλείται τόσο από τη ρύπανση όσο και από τη λαθροθηρία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κασπία Θάλασσα είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες, εκ των οποίων μόνο 68.000 ενήλικες έχουν απομείνει σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 7%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θεωρεί την φώκια Κασπίας ένα «απειλούμενο» από εξαφάνιση είδος.

Το θηλαστικό ήταν στόχος κυνηγών μέχρι πρόσφατα, υποφέρει πλέον από τη βιομηχανική ρύπανση που το καθιστά στείρο. Υποφέρει επίσης από την πτώση της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.


Πηγή