Κυριακή , 10 Νοέμβριος 2024

Υγεία καρδιάς: Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής

Καθώς πυκνώνουν οι συστάσεις των ειδικών να αποφεύγουμε το κρέας, μια νέα μελέτη από την Αυστραλία υποδεικνύει ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Ανασκόπηση 20 μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή για έξι μήνες, βελτίωσαν τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και το σωματικό βάρος τους.

Η ανάλυση των μελετών «υποστηρίζει τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση περισσότερων τροφών φυτικής προέλευσης, λιγότερων ζωικών τροφών ή ζωικών τροφών με χαμηλά λιπαρά, ωφελούν την υγεία», δήλωσε η Connie Diekman, σύμβουλος διατροφής και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Η.Π.Α.

«Η έρευνα είναι αρκετά σαφής και συνεπής με την άποψη ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών φυτικής προέλευσης ωφελεί την υγεία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων», δήλωσε η Lona Sandon, διευθύντρια προγράμματος κλινικής διατροφής στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας στο UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνιστώνται όλο και περισσότερο για τον γενικό πληθυσμό, δεν ήταν όμως γνωστό αν ωφελούν άτομα με καρδιακά προβλήματα, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Tian Wang, διατροφολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Η μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών αφορούσε σχεδόν 1.900 ενήλικες ηλικίας από 28 έως 64 ετών. Οι μελέτες διήρκεσαν από δύο μήνες έως δύο χρόνια.

Όλες οι έρευνες δημοσιεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1990 και 2021. Όλοι οι συμμετέχοντες έπασχαν από καρδιακή νόσο ή θεωρήθηκαν άτομα υψηλού κινδύνου για μελλοντική νόσο.

Τέσσερις μελέτες επικεντρώθηκαν σε ασθενείς που είχαν ήδη καρδιοπάθεια, ενώ επτά επικεντρώθηκαν σε ασθενείς με διαβήτη. Εννέα από τις μελέτες περιελάμβαναν ασθενείς με τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για μελλοντική καρδιακή νόσο.

Οι δίαιτες διέφεραν στις μελέτες. Σε κάποιες από αυτές, οι ασθενείς κατανάλωναν χορτοφαγικά γεύματα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς τροφές ζωικής προέλευσης. Σε άλλες έρευνες, οι δίαιτες κατηγοριοποιήθηκαν ως χορτοφαγικές, αλλά περιλάμβαναν επίσης γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά και ασπράδια αυγών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με μια δίαιτα χωρίς τροφές ζωικής προέλευσης, η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής είχε «μέτρια αλλά σημαντική επίδραση» στη διατήρηση της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους υπό έλεγχο. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι τροφές φυτικής προέλευσης βοηθούν τις αρτηρίες να διατηρούνται καθαρές και εύκαμπτες. Ενώσεις όπως οι φλαβανόλες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, το τσάι και το κακάο, βοηθούν τα κύτταρα των αρτηριών να διατηρούνται υγιή και να λειτουργούν φυσιολογικά.

Οι φυτικές ίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν επίσης την υγεία του εντέρου και της καρδιάς.

Επιπλέον, οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή