Μια συγκινητική ιστορία δικαίωσης έρχεται στο φως από το Πανεπιστήμιο του Μέιν στις ΗΠΑ. Αυτή αφορά μια 88χρονη γυναίκα που κατάφερε να πραγματοποιήσει όνειρό της το οποίο παρέμενε ανεκπλήρωτο για περισσότερες από έξι δεκαετίες.
Ο λόγος για την Joan Alexander από το Νιου Χάμσαϊρ η οποία είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές της το 1959, όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί. Εκείνη την περίοδο, το πανεπιστήμιο δεν της επέτρεψε να πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση -απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφοίτηση- λόγω της εγκυμοσύνης της. ‘Ετσι, το όνειρό της για το πτυχίο παρέμεινε ανεκπλήρωτο για δεκαετίες…
Η επιστολή της κόρης της και η αναγνώριση 65 χρόνια μετά
Η ανατροπή ήρθε φέτος, όταν η κόρη της, Tracy, επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο του Μέιν ζητώντας να επανεξεταστεί η υπόθεση της μητέρας της. Οι ακαδημαϊκές αρχές αναγνώρισαν ότι η εργασία της Alexander ως βοηθού σε προσχολικό πρόγραμμα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πληρούσε τις απαιτήσεις της πρακτικής άσκησης. Έτσι, μετά από 65 χρόνια, της απονεμήθηκε επίσημα πτυχίο Bachelor of Science στην εκπαίδευση.

«Δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ μου έλειπε αυτό. Τώρα όμως νιώθω ότι επουλώθηκε ένα παλιό τραύμα στην καρδιά μου!», δήλωσε η Alexander μέσω δελτίου Τύπου του πανεπιστημίου.
Η πιο ηλικιωμένη απόφοιτος στην ιστορία του πανεπιστημίου
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέιν, η Alexander είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σε ηλικία απόφοιτος στην ιστορία του. Αν και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αυτοπροσώπως στην τελετή αποφοίτησης στις 11 Μαΐου, την εκπροσώπησαν η κόρη της και η εγγονή της, οι οποίες παρέλαβαν το πτυχίο με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Μια ζωή γεμάτη προσφορά
Η Alexander, μητέρα τεσσάρων κοριτσιών, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της μεγαλώνοντας την οικογένειά της, συχνά μόνη της, καθώς ο σύζυγός της υπηρετούσε στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Σήμερα ζει στο Νιου Χάμσαϊρ μαζί με μία από τις κόρες της και παραμένει ενεργή στην κοινότητά της, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην εκκλησία, τη βιβλιοθήκη και ένα τοπικό σχολείο.
«Οι γονείς μου δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν. Ο σύζυγός μου και τα παιδιά μας έχουν όλα πτυχία. Ήμουν η μόνη που δεν είχε αποφοιτήσει. Τώρα αισθάνομαι ότι ολοκλήρωσα κάτι σημαντικό!», σημείωσε με περηφάνια η ίδια.
Πηγή