Κυριακή , 20 Ιούλιος 2025

Καφεϊνη και άσκηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η καφεΐνη, η οποία υπάρχει σε διάφορα ποτά και τρόφιμα, είναι γνωστό ότι βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση.

Ωστόσο, αυτά τα εργογόνα αποτελέσματα, δηλαδή η παραγωγή μυϊκού έργου και η βελτίωση της σωματικής ή/και πνευματικής απόδοσης, ενδέχεται να μην παρατηρούνται σε συνθήκες ζέστης.

Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφεΐνης πριν από την άσκηση σε συνθήκες ζέστης, αυξάνει τη φυσιολογική καταπόνηση, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής αναπνοής που σχετίζεται με την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος (υπερθερμία που προκαλεί υπεραερισμό) και τη μειωμένη εγκεφαλική ροή αίματος.

Αυτές οι φυσιολογικές αντιδράσεις αποδίδονται στην ταχεία αύξηση της συγκέντρωσης καφεΐνης στο αίμα πριν από την άσκηση, η οποία μειώνει τα εργογόνα αποτελέσματα της καφεΐνης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα, στην Ιαπωνία, διερεύνησαν τα αποτελέσματα της πρόσληψης μέτριων δόσεων καφεΐνης στη διάρκεια της άσκησης στην απόδοση σε συνθήκες παρατεταμένης ζέστης σε υγιείς νεαρούς άνδρες και γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα αυξήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της άσκησης και η διάρκεια της άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της άσκησης παρατάθηκε. Επιπλέον, η βαθμολογία της αντιληπτής κόπωσης ήταν χαμηλότερη αμέσως πριν από την άσκηση υψηλής έντασης.

Αντίθετα, η πρόσληψη καφεΐνης δεν επιδείνωσε την υπεραερισμό που προκαλείται από υπερθέρμανση και την εγκεφαλική υποαιμάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της απόδοσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης σε συνθήκες ζέστης.

Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση δεν επιδεινώνει τη φυσιολογική καταπόνηση σε αντίστοιχα χρονικά σημεία σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, η πρόσληψη καφεΐνης είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καρδιοαναπνευστική καταπόνηση και αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος της άσκησης λόγω της βελτιωμένης απόδοσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Μπρόκολο: Πόσα λεπτά πρέπει να το μαγειρέψετε για να κρατήσει όλες τις βιταμίνες

Μάθετε πόσο χρόνο πρέπει να βράζετε το μπρόκολο για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα …

Daily-News.GR