Τετάρτη , 7 Οκτώβριος 2026

Politico: Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για μία πιθανή υβριδική επίθεση με πολλά θύματα -Οι μυστικές συναντήσεις

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται αθόρυβα για το εφιαλτικό σενάριο μιας μεγάλης και πολύνεκρης υβριδικής επίθεσης από την Ρωσία, σύμφωνα με το Politico.

  • Οι υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη εντείνονται, με αξιωματούχους να θεωρούν θέμα χρόνου ένα σοβαρό περιστατικό με ανθρώπινα θύματα. Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίζονται ως ανατρεπτικές δραστηριότητες στα όρια μιας άμεσης πράξης πολέμου.
  • Σε μυστικές συναντήσεις, διπλωμάτες της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολύνεκρης επίθεσης. Οι συζητήσεις, χωρίς παρουσία βοηθών, εστιάζουν σε παραδείγματα σοβαρών περιστατικών, όπως οι επιθέσεις με drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας.
  • Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ προκαλούν διαφωνίες σχετικά με τις αρμοδιότητες έναντι του ΝΑΤΟ. Ορισμένες πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους για σύγχυση και επικάλυψη ρόλων, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη λήψη αποφάσεων σε περίοδο κρίσης.
  • Η πρόταση της Κομισιόν για νέο «πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης» συναντά αντιδράσεις. Αρκετοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει πολυπλοκότητα και προτείνουν την αξιοποίηση υφιστάμενων μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων, όπως ο IPCR.

Οι «σιωπηλές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών και υπουργών της ΕΕ επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ομάδων έκτακτης ανάγκης, στην αποδέσμευση κονδυλίων της ΕΕ για τη βοήθεια του πληγέντος κράτους, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επικοινωνούν οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε περιόδους κρίσης.

Σχεδόν καθημερινές οι ρωσικές υβριδικές επιθέσεις – «Aργά ή γρήγορα θα υπάρξουν θύματα»

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αναφέρει ότι η Μόσχα έχει εντείνει την εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων, δολιοφθορών και άλλων μυστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση.

Η Ευρώπη συγκλονίζεται από σχεδόν καθημερινές αναφορές για τις λεγόμενες υβριδικές επιθέσεις — μια ονομασία που χρησιμοποιείται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να περιγράψουν «ανατρεπτική δραστηριότητα που εμπίπτει στο όριο μιας άμεσης πράξης πολέμου»

Ενδεικτικά, την Τρίτη, αρκετοί ναύτες κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά τη βύθιση του πλοίου τους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με Βούλγαρους αξιωματούχους.

Έτσι, ενώ η ΕΕ συζητά τέτοια σενάρια εδώ και χρόνια, οι τελευταίες συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο πιο σοβαρών επιθέσεων που προκαλούν μεγάλης κλίμακας θύματα.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν στο Politico ότι μια συνάντηση μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ έγινε την περασμένη Τετάρτη – χωρίς κινητά τηλέφωνα ή βοηθούς και επικεντρώθηκε ειδικά σε τέτοια παραδείγματα.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι σοβαρό», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Δυστυχώς, η Λειψία (όπου τον Αύγουστο σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις επίθεσεις με drones στο αεροδρόμιο της γερμανικής πόλης) μας έδειξε ότι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, κάτι που προκαλεί πολλαπλά θύματα, δεν είναι απίθανο».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε: «Δεδομένου του εύρους και της κλίμακας των ενεργειών της Ρωσίας, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν θύματα. Είναι καθαρή τύχη που δεν υπήρξαν ακόμη».

«Οι δημοκρατίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Μάικλ ΜακΓκράθ.

«Ενισχύουμε την ικανότητά μας να προβλέπουμε και να εντοπίζουμε απειλές, να βελτιώνουμε την έγκαιρη προειδοποίηση και να διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιδρά γρήγορα και συλλογικά όταν δοκιμάζεται η δημοκρατική μας ανθεκτικότητα» τόνισε.

«Είναι αρκετά προφανές ότι όταν η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα θανατηφόρα εργαλεία για να δοκιμάσει την ετοιμότητά μας και την προθυμία μας να λάβουμε αντίμετρα, κάποια στιγμή θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε και Teija Tiilikainen, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών. «Κάποια στιγμή, σκόπιμα ή ακούσια, αυτό συμβαίνει».

Το «μπέρδεμα» με τις αρμοδιότητες ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ωστόσο, αν και μια μεγάλη ρωσική υβριδική επίθεση με πολλούς νεκρούς φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό σενάριο – οι προσπάθειες προετοιμασίας των μελών της ΕΕ αναδεικνύουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο μεγάλο ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας, καθώς και αν οι προσπάθειες του μπλοκ είναι περιττές, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

ΟΙ συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ προκαλούν επικρίσεις από ορισμένες πρωτεύουσες ότι η ΕΕ υπερβαίνει τον ρόλο της στον τομέα της ασφάλειας και ενδεχομένως επικαλύπτει τις βασικές λειτουργίες του ΝΑΤΟ, της διατλαντικής συμμαχίας που στηρίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και 80 χρόνια.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μεγάλη σύγχυση για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, διακεκριμένη συνεργάτιδα στο RUSI και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
«Εάν υπάρχει σύγχυση ή επικάλυψη, αυτό κινδυνεύει να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων, κάτι που έχει επιπτώσεις επειδή ο χρόνος είναι πάντα πολύτιμος» τόνισε.

Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε από την πλευρά του ότι, εάν υπάρξουν νεκροί πολίτες σε μία πιθανή ρωσική επίθεση, η πίεση για δράση θα είναι συντριπτική και για τους δύο θεσμούς.

«Φοβόμαστε πολύ ότι κάποια στιγμή θα χαθεί μια συμμαχική ζωή», δήλωσε ο αξιωματούχος, κάτι που θα αυξήσει την «πίεση» για δράση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφαλών επικοινωνιών στην ΕΕ και η υποψία ότι ευαίσθητες πληροφορίες που κοινοποιούνται κατά τη διάρκεια συναντήσεων πρεσβευτών μπορούν να διαρρεύσουν, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες.

Οι αναφορές ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας κοινοποίησε το περιεχόμενο των συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών με τον Ρώσο ομόλογό του, επιδείνωσαν αυτές τις ανησυχίες, οδηγώντας τις πρωτεύουσες να περιορίσουν τις πραγματικά ευαίσθητες πληροφορίες σε πλευρές του ΝΑΤΟ.

Επικαλυπτόμενα πρωτόκολλα

Οι αντιδράσεις συμπίπτει με τις προσπάθειες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια ασφαλείας του μπλοκ.

Στην τελευταία της ομιλία για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε ένα «πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης ασφαλείας» για να βοηθήσει τα κράτη της ΕΕ να συντονιστούν απέναντι στο σενάριο αιματηρής υβριδικής επίθεσης από την Ρωσία.

Το πρωτόκολλο, μαζί με την πρόταση για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας», αναμένεται να συμπεριληφθούν σε μια ιστορική «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας» που αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες θα χρειαστούν μήνες για να δημιουργηθούν και ενδεχομένως να αντιγραφούν λειτουργίες που ήδη υπάρχουν εντός της ΕΕ.

«Αντί να δημιουργεί νέες μορφές που προσθέτουν πολυπλοκότητα, η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων που ήδη διαθέτει» σχολίασε ενδεικτικά ένας ανώτερος διπλωμάτης.

«Δεν νιώθουμε άνετα με το πρωτόκολλο ασφαλείας έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ήδη μηχανισμούς σε ισχύ. Εάν υπάρξει κρίση, έχουμε την Ολοκληρωμένη Πολιτική Αντίδραση (IPCR) που λειτούργησε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλων κρίσεων» τόνισε ο κρατικός αξιωματούχος.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Σκούλος (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ): Αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ -Χειρόφρενο στα οχήματα, λόγω του κόστους των καυσίμων

Το αυξημένο κόστος των καυσίμων φαίνεται πως σταδιακά αναγκάζει μερίδα οδηγών να αφήνουν το όχημά …

Daily-News.GR