Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Έλαιο λεβάντας: 5 οφέλη που προσφέρει στην επιδερμίδα

Όταν ακούμε τη λέξη λεβάντα αμέσως έρχεται στο νου αυτό το υπέροχο μωβ λουλούδι με το ιδιαίτερο άρωμα, που είτε θα το αγαπήσεις, είτε θα το μισήσεις. Η λεβάντα, όμως, είναι πολλά περισσότερα από μια ξεχωριστή μυρωδιά. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει χαλαρωτικές ιδιότητες επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Wesleyan διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν λεβάντα πριν από τον ύπνο, περνούν περισσότερη ώρα στη βαθιά, επανορθωτική φάση του ύπνου και ξυπνούν ξεκούραστοι.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η λεβάντα δεν είναι θεραπευτική- κατά κάποιον τρόπο- μόνο για την αϋπνία. Αντίστοιχα, μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και την επιδερμίδα με τη μορφή του αιθέριου ελαίου.

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά που προέρχονται από τα αρωματικά μέρη ενός φυτού, όπως τα λουλούδια, οι ρίζες ή τα φύλλα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται απόσταξη ατμού. Το έλαιο λεβάντας (γνωστό και ως lavandula angustifolia) είναι ένα είδος αιθέριου ελαίου που προέρχεται από τα άνθη του φυτού της λεβάντας και ευδοκιμεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία. Τα βασικά συστατικά της είναι η λιναλοόλη, ο οξικός λιναλεστέρας, η λαβαντουλόλη, η γερανιόλη, και η ευκαλυπτόλη, τα οποία έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος ελαίου λεβάντας. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί και εξαιτίας της διαφορετικής σύνθεσής τους έχουν και διαφορετικές χημικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας διατίθεται μόνο σε συμπυκνωμένη μορφή (και πρέπει να διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος), αλλά εμπεριέχεται και σε κρέμες, ενυδατικές, έλαια και mists.

photo of three product bottles on green leaf 3616984

Αν θέλεις να δοκιμάσεις για πρώτη φορά το έλαιο λεβάντας, καλό είναι να το απλώσεις- για αρχή- τοπικά σε ένα σημείο του δέρματος για να δεις αν θα υπάρξει αντίδραση ή κάποια αλλεργία. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα, μπορείς να το χρησιμοποιείς κανονικά στην επιδερμίδα σου. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το χρησιμοποιήσεις στην περιοχή των ματιών και γύρω από αυτά, γιατί το δέρμα των βλεφάρων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επιρρεπές σε αλλεργίες. Επιπλέον, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις το μωρό σου, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις το έλαιο λεβάντας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο.

Ας δούμε, όμως στην παρακάτω gallery πώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σου το αιθέριο έλαιο λεβάντας και γιατί πρέπει να το επιλέξεις.

Διάβασε ακόμα: 5 μυστικά για να μένει αναλλοίωτο το μακιγιάζ σου στον καύσωνα


Πηγή