Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Έτσι θα κρατήσεις σε ισορροπία το φυσικό pH της επιδερμίδας σου

Το skincare- αυτές τις μέρες της καραντίνας που διανύουμε- μας έχει απασχολήσει όσο ποτέ άλλοτε. Όσο δε φροντίζαμε στο παρελθόν την επιδερμίδα μας, εν μέσω πανδημίας την έχουμε περιποιηθεί και με το παραπάνω. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η σύσταση του δέρματός είναι αρκετά πιο περίπλοκη από όσο νομίζουμε. Σκέψου μόνο πόσο εύκολα βγάζεις  ένα σπυράκι από εκεί που δεν το περιμένεις ή πώς μπορεί να αντιδράσει η επιδερμίδα σου και να ερεθιστεί όταν δοκιμάσεις μια νέα κρέμα. Η φροντίδα της επιδερμίδας δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Πρέπει τα προϊόντα που επιλέγεις να έχουν τα σωστά συστατικά που δε θα ερεθίσουν την επιδερμίδα και θα είναι ιδανικά για τις ανάγκες της, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν και το σωστό pH, που δε θα λειτουργεί εις βάρος του pH του δέρματός σου.

Και γι’ αυτό ακριβώς θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο: για το pH της επιδερμίδας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Ας δούμε, όμως, τι είναι το pH! Στον κόσμο της ομορφιάς, το pH (aka potential hydrogen) δείχνει την οξύτητα της επιδερμίδας. Η κλίμακα του pH κυμαίνεται από το 0 ως το 14 ως εξής:

Όξινο: 0-6 pH

Ουδέτερο: 7 pH

Αλκαλικό: 8-14pH

Κατά γενική ομολογία, η επιδερμίδα έχει pH γύρω στο 5. Σκοπός μας είναι πάντα να διατηρούμε- όσο αυτό είναι δυνατόν- αυτό το pH, γιατί αυτό θα φέρει καλύτερη λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας (σκέψου τον σαν μια μεμβράνη του δέρματος) με αποτέλεσμα το δέρμα μας να είναι απόλυτα ενυδατωμένο και να κρατά μακριά τα βακτήρια. Άρα, δε θα κάνει σπυράκια και ερεθισμούς.

Παράγοντες που επηρεάζουν το φυσικό pH της επιδερμίδας

Το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του δέρματος λέγεται μανδύας οξέων και αποτελείται από σμήγμα (ελεύθερα λιπαρά οξέα), το οποίο αναμιγνύεται με γαλακτικό οξύ και αμινοξέα από τον ιδρώτα για να δημιουργήσει το pH του δέρματος.

Το pH του δέρματος, λοιπόν, μπορεί να επηρεαστεί από ποικίλους παράγοντες. Εκτός από τα μικρόβια, ο ιδρώτας, τα έλαια και τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα pH. Για παράδειγμα, τα αλκαλικά προϊόντα απομακρύνουν τα φυσικά έλαια και διαταράσσουν το φραγμό του δέρματος αυξάνοντας την απώλεια νερού από την επιδερμίδα. Για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση, καλό είναι να προτιμάς απαλά καθαριστικά προσώπου και ενυδατικές κρέμες και να αποφεύγεις ερεθιστικά ενεργά συστατικά.

Από την άλλη πλευρά, και τα εντελώς όξινα προϊόντα μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα και να διώξουν τα φυσικά έλαια, τα οποία θα διαταράξουν προσωρινά το λιπιδικό φραγμό. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να είσαι ιδαιτέρως προσεκτική όταν χρησιμοποιείς οξέα, όπως τα άλφα ή βήτα υδροξυοξέα ή αμινοξέα φρούτων. Αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά, μπορεί να αποδυναμώσουν τη φυσική άμυνα της επιδερμίδας.

beauty routine 2

Πώς θα κρατήσεις σε ισορροπία το pH της επιδερμίδας

Αν έχεις ενδείξεις ή υποψιάζεσαι ότι υπάρχει κάποια διαταραχή με το φραγμό της επιδερμίδας, καλό είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ουσίες, όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ, που θα βοηθήσουν στην ενυδάτωση και την αποκατάσταση των λιπιδίων (π.χ. κεραμίδια), ενώ θα αποκαταστήσουν και το φραγμό της επιδερμίδας σου.

Σε γενικές γραμμές, όμως, για να έχεις μια σωστή skincare ρουτίνα, καλό είναι να χρησιμοποιείς απαλές ενυδατικές κρέμες που δεν περιέχουν άλφα ή βήτα υδροξυοξέα, οξέα φρούτων ή ρετινόλη. Άσε αυτά τα συστατικά για τους ορούς και τις τοπικές θεραπείες, ώστε να μην το παρακάνεις.

Διάβασε ακόμα: 10 μυστικά για να χρησιμοποιείς σωστά το beauty blender σου


Πηγή