Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Μία εφ᾽όλης της ύλης συνέντευξη με τον Sam McKnight

Πρέπει να παραδεχτώ ότι, κάθε φορά που μιλώ με έναν artist για τα exclusive της Τετάρτης του queen, η εμπειρία μοιάζει οριακά σουρεαλιστική. Σκέψου το πιο όμορφο όνειρό σου και μετά φαντάσου να το ζεις. Αυτό μου συμβαίνει και αυτό συνέβη όταν ο Sam McKnight δέχτηκε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Ακόμα και το ότι πληκτρολογώ τις λέξεις «Sam McKnight» και «συνέντευξη» στην ίδια πρόταση είναι σουρεάλ. Κι όμως, ο υπέροχος Sam δέχτηκε (ναι, τον λέω Sam τώρα, that’s my life) όταν –δειλά- τον πλησίασα στο instagram πιστεύοντας ότι το μήνυμά μου θα παραμείνει αδιάβαστο.

Όχι, δεν μιλήσαμε στο τηλέφωνο γιατί, αν και είναι multi-tasker, τα projects που έχει αναλάβει έχουν απαιτήσεις και η pre-Christmas περίοδος είναι πάντα εξωφρενική. Ξεκινήσαμε όμως μία ηλεκτρονική αλληλογραφία όπου απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις και αυτό ήταν υπερ-αρκετό. Μιλήσαμε για το κούρεμα της Diana, την Kate, τον Karl και κάπως έτσι, ξεδιπλώθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι της πορείας του η οποία εξελίχθηκε παράλληλα με τη μόδα και την ομορφιά όπως την ξέρουμε σήμερα. Ναι, ο Sam τις έχει χτενίσει όλες, τις έχει κουρέψει όλες και έχει ταυτίσει το όνομά του με τα μεγαλύτερα brands αλλά και με ιστορικές στιγμές. Να τι είχε να πει για όλα αυτά…

sammcknight interview photo 3

Πότε συνειδητοποίησες ότι θέλεις να κάνεις τα μαλλιά καριέρα;
Είναι αστείο στην πραγματικότητα. Είχα ξεκινήσει να εκπαιδεύομαι για να γίνω δάσκαλος και παράλληλα έκανα πολλές, παράξενες δουλειές. Μία από αυτές ήταν και για μερικούς φίλους που είχαν ανοίξει ένα κομμωτήριο στη Σκωτία. Άρχισα να τους βοηθώ και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Πάντα λάτρευα τη μουσική και τη μόδα γι᾽αυτό η ενασχόλησή μου με τα μαλλιά ήταν πολύ φυσική. Έπειτα πήγα στο Λονδίνο και αποφάσισα ότι θέλω να μείνω εκεί και να δουλέψω σε κομμωτήρια. Έγιναν όλα οργανικά και φυσικά, μία μετάβαση από αυτό που νόμιζα ότι θέλω σε αυτό που πραγματικά ήθελα.

Sam McKnight Linda Evangelista

Πότε σου δόθηκε όμως η ευκαιρία να «λάμψεις»;
Χμ, θα μπορούσες να πεις ότι αυτό έγινε στην πρώτη φωτογράφιση που συμμετείχα. Εργαζόμουν για ένα από τα καλύτερα κομμωτήρια του Λονδίνου εκείνη την εποχή, το Μolton Brown. Κάποιος που έπρεπε να πάει στη φωτογράφιση εκείνη την ημέρα ήταν άρρωστος και μου ζήτησαν να τον αντικαταστήσω. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα «ΝΑΙ! Αυτό είναι! Μπορώ να το κάνω!». Λάτρεψα τη δουλειά από το πρώτο λεπτό και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

sammcknight interview photo 5

Και πράγματι μπορείς να το κάνεις. Η δουλειά σου μιλά από μόνη της. Μίλησέ μας για την δημιουργικότητα στη δουλειά σου. Πώς προσεγγίζεις τη δημιουργία ενός στιλ για ένα πρόσωπο, ένα editorial ή για την πασαρέλα;
Αλλάζει με κάθε πελάτη. Μπορεί να δημιουργήσω ένα moodboard με φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν -κατά τη γνώμη μου- τη γυναίκα στην οποία αναφέρεται μία συλλογή ρούχων. Την επόμενη μέρα όμως μπορεί να αντλήσω έμπνευση από μία φωτογραφία κάποιο καλλιτέχνη της δεκαετίας του 70 και να προσπαθήσω να αντιγράψω την υφή των μαλλιών στην εικόνα. Άλλες φορές ωστόσο υπάρχουν πολύ αυστηρά brief, κυρίως όταν δουλεύεις με ηθοποιούς, που θέλουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Η όλη διαδικασία είναι πολύ ρευστή και μονίμως αλλάζει.

 supermodels sam

Άρα η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού!
Κυριολεκτικά από παντού. Με εμπνέει ο κόσμος γύρω μου, τα χρώματα του κήπου μου. Λατρεύω την κηπουρική και είμαι τυχερός που έχω έναν όμορφο κήπο στον οποίο περνώ πολλή ώρα. Με εμπνέει κάθε μέρα από τα χρώματα που σου είπα ως και τις μυρωδιές αλλά και τις ιδιότητες των φυτών και των λουλουδιών, αυτά έχουν εμπνεύσει και τη σειρά των προϊόντων μου. Μου αρέσει επίσης να πηγαίνω στην εξοχή και η Αγγλία έχει υπέροχους κήπους όπως ο Great Dixer στον οποίο μπορείς να χαθείς περιπλανώμενος μία ολόκληρη μέρα. Το Λονδίνο είναι επίσης μία πόλη γεμάτη έμπνευση, παντρεύει το παλιό με το καινούργιο, τη μουσική με τη μόδα, είναι ένα πολιτιστικό χωνευτήρι που αλλάζει συνεχώς.

sammcknight interview photo 1

Ανέφερες τη σειρά των προϊόντων σου. Μίλησέ μας για αυτά..
Είναι μόλις 4 προϊόντα… προς το παρόν! Σχεδιάζω πολλά για τα Hair by Sam McKnight στο μέλλον αλλά αυτά τα 4 δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα για να δώσουν στις γυναίκες τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση να εκμεταλλευτούν τη μεταμόρφωση που μπορούν να τους χαρίσουν τα μαλλιά τους. Είναι 4 sophisticated προϊόντα για στεγνά μαλλιά, αποτελεσματικά και απίστευτα εύκολα στη χρήση!

hairdressing legend sam mcknight

Έχεις αγαπημένο προϊόν ανάμεσά τους;
Είναι σα να με ρωτάς ποιο είναι το αγαπημένο μου παιδί! Το προϊόν που προτείνω για αρχάριους και επαγγελματίες ωστόσο είναι το My Cool Girl Barely There Texture Mist. Είναι ουσιαστικά το signature look μου σε μπουκάλι, αυτά τα rock n’roll, sexy μαλλιά που όλοι θέλουν, με ένα ψέκασμα.

sammcknight interview photo 4

Η δημιουργία της δικής σου σειράς είναι ένα ορόσημο για την καριέρα σου. Μπορείς να μας μιλήσεις για άλλα highlights που σε σημάδεψαν;
Κάθε μέρα είναι και ένα ακόμα highlight! Η συνεργασία μου με τον Karl (Lagerfeld), με την Kate (Moss), με τη Vivienne (Westwood) και με όλα τα supermodels. Λατρεύω τις προκλήσεις και θέλω να προκαλώ τον εαυτό μου όπως και την υπέροχη ομάδα μου, να ωθούμε ο ένας τον άλλο σε νέα ύψη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για όλους. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με αυτούς τους ανθρώπους και ακόμα πιο τυχερός που βρέθηκα σε ένα περιβάλλον περιτριγυρισμένος από μοναδικούς καλλιτέχνες καθ᾽όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Το καμαρίνι είναι ένας χώρος σχεδόν ιερός. Είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι αφήνουν στην άκρη την προσωπικότητά τους για να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο, σε αυτό που πρέπει να μεταμορφωθούν εκείνη την ημέρα. Εγώ είμαι εκεί για να τους βοηθήσω σε αυτή τη μεταμόρφωση και να τους δώσω τα εργαλεία και τον χώρο να το κάνουν χωρίς πίεση. Μοιραία λοιπόν, δημιουργούνται πολύ δυνατοί δεσμοί με τα πρόσωπα που κάθονται στην καρέκλα μου.

sammcknight interview photo 2

Έχεις αδυναμίες σε πρόσωπα; Έχεις κάποια μούσα;
Η Kate (Moss) θα είναι πάντοτε μία από τις μούσες μου. Είναι απίστευτα αστεία και το να την μεταμορφώνεις είναι μία περιπέτεια, είναι ο απόλυτος χαμαιλέων. Λατρεύω όμως και την Cate Blanchett και τις αδελφές Ηadid. Η Gisele (Bündchen) έχει υ-πέ-ρο-χα μαλλιά και η Linda (Evangelista) είναι σκέτη απόλαυση! Όλες τις αγαπώ στην πραγματικότητα, απλά με κάποια πρόσωπα έχω πιο δυνατούς δεσμούς.

sam mcknight princess diana 8 1573482273

Η πριγκίπισσα Diana είναι ένα από αυτά; Μίλησέ μας για το κούρεμά της.
Ήταν η αρχή μίας πολύ ξεχωριστής εποχής. Mε είχε ρωτήσει τι θα έκανα στα μαλλιά της και της είχα πει ότι θα τα έκοβα όλα και θα ξεκινούσα από την αρχή με ένα μίνιμαλ, κοντό κούρεμα. Αυτό ακριβώς κάναμε, μία καινούργια αρχή.

sammcknight interview photo 6

Χτένισες και την Emma Corrin για το εξώφυλλο της Vogue. Αντιγράψατε το χτένισμα της Diana, πώς ένιωσες;
Ήταν η πρώτη μου φωτογράφιση μετά από τους 3 μήνες καραντίνας οπότε νιώθαμε όλοι λίγο περίεργα αλλά ήταν τόσο υπέροχο το να βρίσκομαι με κόσμο! Η Emma ήταν αξιαγάπητη και υποδυόταν τη Diana σε μία περίοδο πριν να τη γνωρίσω οπότε δεν ήταν περίεργο το να αναπαράγω το χτένισμα. Αντί μάλιστα να αντιγράψουμε ακριβώς το χτένισμα έκανα ένα 80’s do και βγήκε τέλειο πιστεύω.

Σε αυτό το σημείο δεν θέλησα να επεκταθώ στο θέμα της πριγκίπισσας, δεν θα ήταν κομψό. Είναι σαφές ότι για τον ίδιο, η συνεργασία με την Diana ήταν καθοριστική αλλά και για την ίδια, όπως έχει πει σε συνέντευξή της, ο αγαπημένος της Sam και το κούρεμα που της έκανε, της έδωσε την αυτοπεποίθηση να αλλάξει στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Αποφάσισα λοιπόν να αλλάξω θέμα γι᾽αυτό τον ρώτησα αν μπορεί να μου κάνει ένα τοπ 5 των αγαπημένων του χτενισμάτων. Φυσικά απάντησε ότι είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να διαλέξει γι᾽αυτό πέρασα στην επόμενη ερώτηση.

sammcknight interview photo 8

Είναι λογικό να μην μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε εκατομμύρια κουρέματα και χτενίσματα. Υπάρχει ωστόσο κάποια συνεργασία ή κάποιο project που ξεχώρισε για εσένα;
Έκανα μία έκθεση, την «Hair by Sam McKnight» στο Somerset House του Λονδίνου το 2016-2017. Ήταν η πρώτη του είδους της και ένα μνημειώδες project. Έπρεπε να οργανώσουμε και να επιλέξουμε 40.000 φωτογραφίες. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο μου «Hair by Sam McKnight» και 6 μήνες μετά η σειρά των προϊόντων μου. Ήταν πολύ ξεχωριστή χρονιά ή μάλλον χρονιές για εμένα.
81lmI MlmcL

Και η φετινή χρονιά θα μας μείνει αξέχαστη για όλους τους λάθος λόγους… Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το μέλλον της ομορφιάς στην μετα-covid19 εποχή; 
Πολύ ανθρωποκεντικό και προσωπικό. Άλλαξαν πολλά, μάθαμε τους εαυτούς μας. Μπορεί να μας μείνει αξέχαστο το 20 αλλά μας αφήνει μία μεγάλη κληρονομιά.

Αυτή την «κληρονομιά» την είδαμε ήδη στις πασαρέλες της άνοιξης. Ήταν πολύ διαφορετικές. Πιστεύεις ότι η μόδα και η ομορφιά πράγματι άλλαξαν ή απλά προσαρμόστηκαν;
Όπως σου είπα, η φετινή χρονιά έφερε ουσιαστικές αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας. Όχι απαραίτητα αρνητικές. Κάποιες μπορεί να είναι μόνιμες και άλλες να μείνουν για όσο χρειάζεται.Για να είμαι εικιλρινής, πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές είναι πολύ exciting και μπορεί να φέρουν νέα πνοή στην πραγματικότητά μας. Λάτρεψα για παράδειγμα το focus στις ταινίες για τη μόδα που ήρθε σαν αποτέλεσμα αυτού που περνάμε και το πόσο κοντά στα παρασκήνια μας έφεραν τα social media. Έχουμε περισσότερο χώρο να δουλέψουμε θεωρώ, είναι πολύ πιο υγιές το περιβάλλον!

sammcknight interview photo 9

Ανέφερες τα social media…Οι γυναίκες πέφτουν στην παγίδα των τάσεων. Πιστεύεις στις τάσεις;
Πιστεύω ότι οι τάσεις όπως τις γνωρίζουμε μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης. Είναι ένας τέλειος τρόπος για να πάρεις ιδέες, όχι απαραίτητα υλικό για να αντιγράψεις αλλά για να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι ώστε να δοκιμάσεις κάτι νέο.

Υπάρχουν όμως πράγματα, τάσεις, που θα ήθελες απλά να εξαφανιστούν;
Όχι, καθόλου! Τα λατρεύω όλα. Το δικό μου στιλ είναι… όμορφο, κάνω αποκλειστικά ομορφιά, I don’t do ugly, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να βλέπω διαφορετικά πράγματα. Θέλω να τα βλέπω όλα!

Τι θα ήθελες να βλέπεις περισσότερο όμως; Τι θα ζητούσες από τις γυναίκες;
Θα ήθελα να τις βλέπω να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να διασκεδάζουν με τα μαλλιά τους. Να δοκιμάζουν και να τολμούν περισσότερο. Να δράττουν τις ευκαιρίες και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sam McKnight Personal (@sammcknight1)

Κάπου εκεί πλησίαζε το τέλος της αλληλογραφίας όμως δεν θα μπορούσα να τον αποδεσμεύσω χωρίς συμβουλές. Του ζήτησα λοιπόν συμβουλές για εμάς και ήταν η απάντησε που άργησε περισσότερο να έρθει. Τι μας συμβουλεύει λοιπόν ο Sam McKnight; Ο άνθρωπος που κούρεψε την Diana, που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την Naomi Campbell να πέφτει στην πασαρέλα της Vivienne Westwood και που όρισε μία ολόκληρη εποχή;

Για την περιποίηση
«Τα μαλλιά σου σου δίνουν πίσω αυτά που τους προσφέρεις. Επένδυσε στα μαλλιά σου, όχι απαραίτητα αγοράζοντας πανάκριβα προϊόντα και κάνοντας ακριβά κουρέματα και βαφές. Επένδυσε τον χρόνο σου. Κάνε θεραπείες και μάσκες, βρες τον χρόνο. Βάλε ένα λάδι ή λίγη κρέμα αν είναι ξηρές οι άκρες σου. Πάρε τον χρόνο να θεραπεύσεις τα μαλλιά σου αν τους έχεις φερθεί άσχημα»

Για το styling
«Απόλαυσε το styling των μαλλιών σου. Αν δεν βγουν όπως τα θέλεις μπορείς πάντα να τα χτενίσεις ή να τα λούσεις. Τα μαλλιά είναι το τέλειο αξεσουάρ για κάθε outfit και κάθε περίσταση. Διασκέδασέ το!»

Ο Sam λοιπόν θέλει να επενδύσουμε χρόνο στα μαλλιά μας και να διασκεδάσουμε με αυτά και αυτό το effortless, μοναδικό του attitude τον έχει διατηρήσει στην κορυφή για παραπάνω από 40 χρόνια. Όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του «Nobody grows old in my job» και τώρα καταλαβαίνουμε το γιατί.

Διάβασε ακόμα: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! H makeup artist της πριγκίπισσας Diana μας παραχώρησε μία εφ᾽όλης της ύλης συνέντευξη

 




Πηγή