Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

#ΕδώΓιαΕσένα: Ένας οδηγός για την περιποίηση της επιδερμίδας σε κάθε στάδιο της θεραπείας σου

Μπορεί η ομορφιά να μοιάζει με κάτι πολύ μικρό, όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με προβλήματα όπως ο καρκίνος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο. Η ομορφιά και η φροντίδα του εαυτού σου έχουν μεγάλη ψυχολογική αλλά και πρακτική σημασία.

Βλέπεις, η ξηρότητα, ο κνησμός και η ευαισθησία, είναι παρενέργειες των θεραπειών ενάντια στον καρκίνο και μπορεί να σε κάνουν να μην νιώθεις άνετα μέσα στο δέρμα σου. Είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι…

Η μάχη σου με τον καρκίνο είναι δύσκολη και οι παράπλευρες απώλειες πολλές. Η εμφάνισή σου θα αλλάξει και εκεί είναι που πρέπει να δώσεις ακόμα μεγαλύτερη μάχη. Ακόμα και αν δεν ήσουν ποτέ μεγάλη φαν της περιποίησης, θα γίνεις τώρα. Θα φροντίσεις το δέρμα σου και θα του δείξεις αγάπη, θα έρθεις σε καλύτερη επαφή με το σώμα σου, αυτό το τόσο δυνατό σώμα, και θα το φροντίσεις.

Αν είσαι στη φάση της χημειοθεραπείας κι έχεις χάσει τα μαλλιά σου, αυτή η λύση θα σου φανεί χρήσιμη

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις κουραστικά βήματα ή να αναζητήσεις δυσεύρετα προϊόντα. Αντιθέτως! Τα βήματα είναι μικρά και –τολμούμε να πούμε- απολαυστικά ενώ τα προϊόντα, πολύ απλά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί δεν πρέπει να παραμελήσεις την επιδερμίδα σου;

Οι θεραπείες ενάντια στον καρκίνο, καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα αλλά και τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα στο σώμα. Τα κύτταρα των θυλάκων των τριχών είναι σε αυτά τα κύτταρα (γι’ αυτό χάνεις τα μαλλιά και άλλες τρίχες), αλλά το ίδιο ισχύει και για τα κύτταρα της επιδερμίδας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσεις τον δερματικό φραγμό σου υγιή και πολύ καλά ενυδατωμένο. Φυσικά, δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρούς σου και κυρίως, δεν θα αγοράσεις κάποιο προϊόν χωρίς να πάρεις το πράσινο φως από εκείνον.

KSEFLOUDISMA

Όλο σου το σώμα δέχεται επίθεση. Επίθεση από τον καρκίνο και επίθεση από τη θεραπεία. Η επιδερμίδα σου λοιπόν, μπορεί να αντιδράσει ακόμα και σε πολύ απλά συστατικά ή συστατικά που χρησιμοποιούσες παλαιότερα χωρίς πρόβλημα. Παρακάτω, θα σου εξηγήσουμε τι χρειάζεται το δέρμα σου σε κάθε στάδιο της θεραπείας αλλά θα μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό σου και μετά θα δράσεις.

Αν κάνεις χημειοθεραπεία

Παρενέργειες όπως η ναυτία, είναι αναμενόμενες και τις ξέρεις. Τις περιμένεις και είσαι προετοιμασμένη. Η ξηρότητα της επιδερμίδας ωστόσο, είναι μία ακόμα παρενέργεια και μπορεί να μην της έχεις δώσει σημασία. Έχεις περάσει τόσα! Δεν θα σε πτοήσει λίγη ξηρότητα.

Όχι, δεν θα σε πτοήσει you strong queen, όμως μπορεί να σε δυσκολέψει. Η ξηρότητα, συνοδεύεται από κνησμό και ο κνησμός μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα. Ακόμα, ανάλογα με το σχήμα της θεραπείας, μπορεί να αντιμετωπίσεις υπερβολική ξηρότητα. Όλα φτιάχνουν!

Όμιλος Estée Lauder: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού 2021

Πρέπει να κάνεις την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου καθημερινή προτεραιότητα. Διατηρώντας τη ενυδατωμένη και ελαστική, καμία ξηρότητα δεν θα σε ενοχλήσει όσο κάνεις τη θεραπεία σου. Προσοχή όμως…

KREMA

Διάλεξε τις πιο απλές φόρμουλα. Κρέμες για το σώμα και το πρόσωπο που περιέχουν σούπερ απλά συστατικά. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει ασφαλείς επιλογές για τη δική σου περίπτωση. Μη φεύγεις, κάτι ακόμα!

Το νερό το αγαπάμε αλλά απομακρύνει την υγρασία από την επιδερμίδα. Γι’ αυτό πρέπει να βάζεις κρέμα αμέσως αφού έρθει σε επαφή το δέρμα σου με το νερό. Και ναι, κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου!

Αν κάνεις ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία είναι τελείως διαφορετική μορφή θεραπείας. Περιλαμβάνει τη χρήση ακτινών Χ, θεραπεία με κοβάλτιο ή ακτινοβόληση τοπικά, και στόχος της είναι, να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα στο πεδίο ακτινοβόλησης.

Το δέρμα, όπως αντιλαμβάνεσαι, υποφέρει κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Μπορεί να εμφανίσει σκλήρυνση ή ερεθισμό, κνησμό ή αίσθηση καύσου. Είναι σα να παθαίνεις ένα έγκαυμα από τον ήλιο αλλά η έκταση των επιπτώσεων διαφέρει από τη μία περίπτωση στην άλλη.

Πολλοί ασθενείς, επιλέγουν να αφήνουν αυτές τις ερεθισμένες περιοχές στην ησυχία τους αλλά δεν πρέπει! Τα σημεία όπου έχει εφαρμοστεί ακτινοθεραπεία χρειάζονται συχνό, ήπιο καθαρισμό και ενυδάτωση.

PERIPOIISI

Ο γιατρός σου θα σου προτείνει ειδικές κρέμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το δικό μας tip, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα βρεφικό σαπούνι χωρίς αρώματα, καθώς και ένα βρεφικό πανάκι καθαρισμού για απόλυτα ασφαλή, ήπιο και απαλό καθαρισμό. Αυτά τα βρεφικά πανάκια είναι σα να πλένεσαι με σύννεφα!

ΜΑΖΙ πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού Digital Greece Race for the Cure® 1,2 & 3 Οκτωβρίου 202

Αν κάνεις ορμονοθεραπεία

Η ορμονοθεραπεία είναι αυτό που περιγράφει και το όνομά της. Μία θεραπεία που έχει σαν στόχο να αναστείλει ή να εμποδίσει τελείως την έκκριση ορμονών. Με αυτό τον τρόπο, καταστέλλεται η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Το δέρμα σου σε αυτή την περίπτωση θεραπείας δεν θα υποφέρει ιδιαίτερα. Μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα ή κάποιον ερεθισμό τοπικά αλλά γρήγορα θα απαλλαγείς από αυτά. Το ότι δεν θα υποφέρει η επιδερμίδα σου ωστόσο, δεν είναι λόγος να την παραμελήσεις.

KORITSI KARKINOS

Κάνε πάρα πολύ καλή ενυδάτωση, κάνε απαλό καθαρισμό και φρόντισε να διατηρήσεις τον δερματικό φραγμό σου στην καλύτερη δυνατή κατάστασή, ώστε μαζί, να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε μπορεί να προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση

Αν πρέπει να σου επιστήσω την προσοχή σε ένα και μόνο πράγμα ωστόσο, αυτό είναι το αντηλιακό. Το έχεις ανάγκη πάντα, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ. Μην πάριες όμως όποιο βρεις μπροστά σου στο φαρμακείο!

Όποιο είδος ή συνδυασμό θεραπείας και αν κάνεις, οι ανάγκες σου για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η επιδερμίδα σου ευαίσθητη. Ο γιατρός σου ξέρει ποια αντηλιακά έχουν total block φίλτρα και συστατικά φιλικά προς το δέρμα σου. Άκουσέ τον, απόφυγε τον ήλιο και προστατεύσου.

Όλα θα πάνε καλά και θα έρθει η μέρα που θα απολαύσεις τις βόλτες σου στην ηλιόλουστη εξοχή ή ένα κοκτέιλ στην ακροθαλασσιά. Για τώρα σήκωσε τα μανίκια και μην φοβάσαι τίποτα. Είμαστε μαζί σου, μαζί θα γελάσουμε, θα μάθουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα.

Και αν έχεις όρεξη για κουβέντα, στείλε ένα mail στο c.chroni@dpg.gr, είμαι εδώ για να φλυαρήσουμε παρέα και να κάνουμε ομορφιές!

#ΕδώΓιαΕσένα: Χημειοθεραπεία και φρύδια – Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις βρίσκουν απάντηση εδώ!


Πηγή