Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Η πιτυρίδα στο πρόσωπο υπάρχει και δεν έχει σχέση με το ξηρό δέρμα – Πώς θα την καταπολεμήσεις

Η ξηρή επιδερμίδα είναι τύπος δέρματος και είναι πολλές οι γυναίκες που «ταλαιπωρούνται» από αυτόν. Στην ουσία, η επιδερμίδα δεν παράγει αρκετά λιπίδια, άρα και δεν μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία για να παραμείνει ενυδατωμένη. Ναι μεν αυτό έχει τα θετικά του, καθώς το δέρμα δεν εμφανίζει σπυράκια ή μαύρα στίγματα και ακμή, όμως η όψη του είναι θαμπή και τραχιά μιας και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνειά του.

Και κάπως έτσι, αρχίζει το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας και τα δικά σου νεύρα καταλήγουν να γίνονται… τσατάλια. Σκέφτηκες, ωστόσο, ότι μπορεί να μην έχεις ξηρή επιδερμίδα τελικά, αλλά να έχεις έρθει αντιμέτωπη με την πιτυρίδα του προσώπου (γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα); Μην εκπλήσσεσαι! Πιτυρίδα δεν εμφανίζουμε μόνο στα μαλλιά. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουμε και στο πρόσωπο και αυτό προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος με αποτέλεσμα το ξεφλούδισμα και τη φλεγμονή.

5 οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ginger στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σου

Τι είναι η πιτυρίδα του προσώπου

Η πιτυρίδα του προσώπου μπορεί να μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή το ξηρό δέρμα, αλλά διαφέρει σε κάποια σημεία. Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι αν εμφανίζεις επαναλαμβανόμενα ερυθρότητα και φλεγμονή στο πρόσωπο, αν ξεφλουδίζεις και έχεις «μπαλώματα» στο δέρμα και συγκεκριμένα στο μέτωπο, τη μύτη ή το πηγούνι, τότε έχεις πιτυρίδα προσώπου. Κυρίως η ζώνη Τ (aka μέτωπο, μύτη, πηγούνι), αλλά και τα βλέφαρα και τα αυτιά επηρεάζονται από την πιτυρίδα προσώπου.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SELF Aesthetics (@selfaestheticsuk)

Τώρα όσον αφορά την αιτία πίσω από αυτό το περίεργο δερματικό φαινόμενο, δεν είναι μία, αλλά πολλές. Το άγχος, μια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς, ορμονικές αλλαγές, αλλά και η εγκυμοσύνη μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση πιτυρίδας προσώπου.

Πώς θ’ αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα προσώπου

Όσο κι αν δεν το πιστεύεις μπορείς να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα προσώπου με… σαμπουάν για πιτυρίδα. Αν έχεις και πιτυρίδα στα μαλλιά, απλά λούσου και άσε το σαμπουάν να τρέξει στο πρόσωπο και τα αυτιά σου. Διαφορετικά, πλύνε το πρόσωπό σου με σαμπουάν για πιτυρίδα όπως θα χρησιμοποιούσες καθαριστικό.

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι καλό θα ήταν να εντάξεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου ένα καθαριστικό προσώπου με κάτω από 2% σαλικυλικό οξύ, αλλά κι ένα serum με νιασιναμίδη. Αν, βέβαια, βλέπεις το πρόβλημα να επιμένεις, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξηρή vs Αφυδατωμένη επιδερμίδα: Τι σου συμβαίνει τελικά;

Αν έχεις πιτυρίδα, αυτά τα σαμπουάν θα σε σώσουν…




Πηγή