Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η ρετινόλη δεν είναι μόνο για το πρόσωπο… Είναι και για τα μαλλιά!

Ρετινόλη. Το συστατικό που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στη ρουτίνα ομορφιάς μας τα τελευταία χρόνια και υπόσχεται να μας κρατήσει νέες σχεδόν… για πάντα. Ναι! Πρόκειται για το απόλυτο αντιγηραντικό συστατικό, ένα παράγωγο βιταμίνης Α, που «γεμίζει» τα κενά του προσώπου, ανανεώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, παράγει κολλαγόνο και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Όλες οι stars «ορκίζονται» σε αυτό και όχι άδικα, όπως καταλαβαίνεις. Κι αν ως τώρα νόμιζες πως μπορείς να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη μόνο στο πρόσωπο και μόνο πάνω στην επιδερμίδα σου, έκανες μεγάλο λάθος. Η ρετινόλη μπορεί να αποδειχθεί hero συστατικό και για τα μαλλιά. Απίστευτο; Κι όμως, αληθινό!

Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα ρετινοειδή, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά και για τα μαλλιά και για το τριχωτό της κεφαλής. Ο πιο επιτυχημένος συνδυασμός που βρέθηκε να «δουλεύει» στα μαλλιά είναι το ρετινοϊκό οξύ (ή αλλιώς τρετινοϊνη) και η μινοξιδίλη. Το συγκεκριμένο «ντουέτο» αποδείχθηκε πως βελτιώνει την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής και πως προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει και μια πιθανή θεραπεία αλωπεκίας.

Στην ουσία, αυτό που κάνει η ρετινόλη στα μαλλιά είναι να αυξάνει τη ροή του αίματος στα θυλάκια των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη των μαλλιών. Βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και στην περίσσεια ελαίων στα μαλλιά, ενώ καθαρίζει καλά το τριχωτό της κεφαλής, συβάλλοντας έτσι στη μέγιστη απορρόφηση όλων των συστατικών και προϊόντων που βάζουμε στα μαλλιά μας.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θέλουμε την προσοχή σου! Ρετινοϊκό οξύ μπορείς να πάρεις μόνο με συνταγή δερματολόγου μιας και πρόκειται για την πιο δυνατή μορφή ρετινόλης. Μόνο, λοιπόν, αν ο γιατρός σου κρίνει ότι το έχεις ανάγκη, μπορείς να το χρησιμοποιείς. Γενικότερα, βέβαια, αν θες να εντάξεις στη hair routine σου την απλή ρετινόλη, για ενδυνάμωση της τρίχας σου, μπορείς να βρεις στην αγορά προϊόντα που να την περιέχουν. Δες τώρα στην παρακάτω gallery και μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν θες να χρησιμοποιήσεις τη ρετινόλη στα μαλλιά σου!

Cover photo: freepik.com

Διάβασε ακόμα: Τελικά τα αρώματα έχουν ημερομηνία λήξης;


Πηγή