Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Θέλω να κάνω beauty ξεκαθάρισμα αλλά δεν ξέρω τι να κρατήσω και τι να πετάξω. Help!

Girls, πώς πήγε το πρώτο ΣΚ της καραντίνας; Εμένα (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) με βρήκε να κάνω «βαθύ καθαρισμό» στο σπίτι μου και κατά συνέπεια στα ντουλάπια της ομορφιάς. Ναι, έκανα ένα ακόμη beauty ξεκαθάρισμα γι᾽αυτό χάρηκα με την ερώτησής σου που ήρθε πάνω στην ώρα. Τώρα που όλες θα έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, είναι η τέλεια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα προϊόντα μας για τον χειμώνα.

Αν λοιπόν άνοιξες τα συρτάρια, τα ντουλάπια και όλα σου τα νεσεσέρ και σε έπιασε πανικός, ήρθε στο σωστό μέρος. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να κοιτάζεις ένα προϊόν που είτε «φύλαγες» για special στιγμές, είτε δεν κατάφερες ποτέ να φορέσεις και να αναρωτιέσαι αν πρέπει να το πετάξεις αφού έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που το αγόρασες #beenthere. Και όχι, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της Marie Kondo… 

Δεν έχει σημασία αν κάποιο προϊόν σε κάνει χαρούμενη ή αν ξόδεψες πολλά για αυτό ή αν φαίνεται μια χαρά ή απλά αν δεν θες να το αποχωριστείς. Μπορεί να είναι απαραίτητο να το πετάξεις αλλά πάρε μία βαθιά ανάσα, όλα θα τα πούμε αλλά θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κίνηση πρώτη, βάλε στην άκρη τα προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά (βλ. κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν, μακιγιάζ κλπ). Αυτά θα πρέπει να τα περιποιηθείς με συγκεκριμένο τρόπο και θα φτάσουμε εκεί στο τέλος. Ώρα να κάνεις βουτιά στα «βαθιά». Οποιοδήποτε προϊόν έχεις ανοίξει και χρησιμοποιήσει έστω μία φορά βάλτο σε ένα καλάθι. Όλα τα υπόλοιπα που δεν έχεις ανοίξει βάλτα σε ένα άλλο. Τα ανοιγμένα με τα σφραγισμένα προϊόντα διαφέρουν δραματικά.

dirtyboysgetclean

photo@dirtyboygetsclean

Ξεκίνα παρατηρώντας τα χρησιμοποιημένα προϊόντα. Αν δεν ξέρεις πως βρέθηκε κάποιο στο μπάνιο σου ή αν δεν μπορείς με τίποτα να θυμηθείς πότε το αγόρασες απλά πέτα το. Δεν αξίζει το ρίσκο. Αν μπορείς να υπολογίσεις το πότε αγοράστηκαν τότε κοίτα καλά τη συσκευασία και ψάξε ένα σήμα σαν αυτό:

anigmena kalintika simansi

Είναι το σήμα με το ανοιχτό καπάκι που έχει ένα νούμερο (6, 3, 24) μαζί με το γράμμα Μ. Σημαίνει δηλαδή πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 6 μήνες (ή 12 ή 24 κοκ) αφότου ανοιχτεί. Αν νομίζεις πως έχει περάσει περισσότερος καιρός απλά πέτα το, δεν αξίζει το ρίσκο. Επειδή όμως το συγκεκριμένο σήμα βρίσκεται συνήθως στην εξωτερική συσκευασία και όχι επάνω στο προϊόν κάναμε έναν οδηγό που μπορείς να ακολουθήσεις.

imerominies liksis queen

Περίμενε όμως, δεν τελειώσαμε. Θα μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τις συσκευασίες γιατί έχει σημασία. Αν το προϊόν σου είναι σε βάζο (ή απλά το χρησιμοποιείς με το χέρι) τότε υπάρχει κίνδυνος με τον καιρό να δημιουργηθούν μέσα του βακτήρια ή και μύκητες. Γιατί; Γιατί το προϊόν έρχεται σε επαφή με τα χέρια σου και με τον αέρα, δηλαδή με εστίες μικροβίων που μπορεί όντως να βλάψουν την επιδερμίδα σου. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε ο χρόνος «ζωής» των προϊόντων σου μειώνεται στο μισό (αντί για 6 μήνες, 3 κοκ).

Αν ωστόσο το προϊόν σε σωληνάριο ή αντλία ή το χρησιμοποιείς με πινέλο, τότε ισχύουν οι χρόνοι στον οδηγό μας. Δεν έρχεται σε επαφή με δάχτυλα ή τον αέρα (ούτε και με το φως) και έτσι δεν δημιουργούνται μέσα του βακτήρια και λοιπά βλαβερά για το δέρμα σου πράγματα.

xamos sto neseser

photo@dirtyboygetsclean

Πάμε τώρα στο καλάθι με τα σφραγισμένα προϊόντα που δεν έχεις ακόμα χρησιμοποιήσει. Κοίτα τη συσκευασία για το σήμα με την ημερομηνία λήξης που είπαμε πιο πάνω. Αν δεν το βρίσκεις, υπολόγισε πότε τα πήρες και διπλασίασε τον χρόνο που βάλαμε στον οδηγό. Μία σφραγισμένη μάσκαρα για παράδειγμα μπορείς να την κρατήσεις 4-6 μήνες αφού δεν την έχεις ανοίξει.

Λογικά θα πρέπει να έχεις κάνει ένα καλό ξεκαθάρισμα μέχρι τώρα αλλά μπορεί να είσαι ακόμα αναποφάσιστη για μερικά προϊόντα. Μύρισέ τα και κοίταξέ τα καλά. Το ένστικτό μας δεν πέφτει έξω. Αν νομίζεις πως κάτι δεν πάει καλά απλά πέτα το, μην βρίσκεις δικαιολογίες για να το κρατήσεις. Είναι καλύτερα να έχεις λιγότερα πράγματα και να είσαι ασφαλής παρά να γίνεις beauty hoarder με κίνδυνο της υγείας σου.

Διάβασε ακόμα: Your Insta–questions: Η μάσκα μου μυρίζει έντονα όσο καλά και αν την πλύνω. Τι μπορώ να κάνω;

 


Πηγή