Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μάθε γιατί πρέπει να αλλάζεις συχνά το σφουγγάρι του μπάνιου

Το σφουγγάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ντους και του μπάνιου για τις περισσότερες από εμάς. Θεωρώντας, λοιπόν, πως έτσι καθαρίζει πολύ καλά το σώμα μας το χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, για μήνες ή και για χρόνια, μη γνωρίζοντας ότι αυτή η τακτική μπορεί τελικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι το σφουγγάρι του μπάνιου δεν αντέχει… για πάντα, ούτε και πρέπει να το αντικαθιστούμε μόλις δούμε ότι έχει φθαρεί και κομματιάζεται. Ένα φυσικό σφουγγάρι έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-4 εβδομάδες, ενώ τα πλαστικά σφουγγάρια αντέχουν δύο μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα θα πρέπει να καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων μιας και είναι πολύ πιθανό να σε βάλουν σε μπελάδες.

Για να καταλάβεις, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι κατά τη διάρκεια του μπάνιου απομακρύνεις από το δέρμα σου όλα τα νεκρά κύτταρα, τα οποία συγκεντρώνονται πάνω σε αυτό. Σε συνδυασμό με την υγρασία που έτσι κι αλλιώς υπάρχει μέσα στον χώρο του μπάνιου αναπτύσσονται πολύ εύκολα πάνω στο σφουγγάρι μύκητες και βακτήρια.

Αν, λοιπόν, εσύ έχεις στο σώμα σου κάποια γρατζουνιά, πληγή ή ερεθισμό από το ξύρισμα και χρησιμοποιείς επαναλαμβανόμενα και για μεγάλο διάστημα το σφουγγάρι σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα βακτήρια και οι μύκητες θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό της επιδερμίδας σου. Το αποτέλεσμα; Θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι ερεθισμοί και ίσως και κάποια λοίμωξη.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πας για μπάνιο… κάτσε και σκέψου πότε αγόρασες το σφουγγάρι σου. Αν δεν θυμάσαι με τίποτα ή αν όντως έχουν περάσει μήνες ή χρόνια, απλά πέταξέ το! Καλύτερα να πλυθείς με σκέτο αφρόλουτρο παρά να δημιουργήσεις περαιτέρω προβλήματα στην επιδερμίδα σου.

Διάβασε ακόμα: Θέλεις νεανικό δέρμα; Κόψε αμέσως αυτές τις 5 κακές beauty συνήθειες


Πηγή