Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μήπως το αντηλιακό σου προστατεύει εσένα αλλά βλάπτει το περιβάλλον; Διάβασε πώς θα διαλέξεις σωστά

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου δεν ήταν γνωστές. Μιλούσαμε για “υγιές μαύρισμα”, για σοκολατένια επιδερμίδα και ενώ κυριαρχούσαν τα μαυριστικά λάδια, η προστασία δεν είχε θέση στο νεσεσέρ της παραλίας. Σήμερα ωστόσο, σημασία της αντηλιακής προστασίας είναι ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη.  Έγιναν μελέτες, έρευνες και τεστ και ξέρουμε πλέον με βεβαιότητα πως η ηλιακή ακτινοβολία είναι τόσο βλαβερή όσο είναι και απολαυστική. Απολαμβάνουμε λοιπόν τον ήλιο και τη θάλασσα με ασφάλεια, φορώντας αντηλιακό με υψηλό SPF, όμως τα πράγματα για ακόμα μία φορά πρόκειται να αλλάξουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν.

Βλέπεις, η έρευνα για τον ήλιο και την προστασία δεν σταματά και τα αντηλιακά έχουν μπει στο μικροσκόπιο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ασφάλειά τους. Τα αντηλιακά πρέπει να περιέχουν εγκεκριμένα συστατικά, υψηλής ποιότητας και φίλτρα υψηλής προστασίας. Οι φόρμουλές τους πρέπει να συνοδεύονται από μελέτες που έχουν ερευνήσει την αποτελεσματικότητά τους αλλά και το ποσοστό απορρόφησης των συστατικών τους από τον οργανισμό μας. Επειδή λοιπόν η ηλιοπροστασία είναι αδιαπραγμάτευτη, η σωστή επιλογή αντηλιακού είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο.  Όχι, δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν αντηλιακά με εξελιγμένες φόρμουλα που στηρίζονται από σχετικές μελέτες και είναι αυτά που χρειάζεσαι.

happy women relaxing on sandy beach 3847863

Υπάρχουν αντηλιακά με τεχνολογία που επιτρέπει στο προϊόν να γίνει ένα με την επιδερμίδα αλλά να μην τη διαπεράσει. Αυτά τα αντηλιακά “αγκιστρώνονται” στην επιδερμίδα και μένουν εκεί για να την  προστατεύουν από όλο το φάσμα της βλαβερής ακτινοβολίας. Κάνουν δηλαδή αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα μας. Το προστατεύουν και δεν το βλάπτουν. Οι συγκεκριμένες φόρμουλες είναι ελαφριές γιατί έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα αόρατο φιλμ προστασίας που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο για τον οποίο τα αντηλιακά έχουν μπει κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο.

aerial seashore 883758

Το 2005, επιστήμονες μελέτησαν για πρώτη φορά κοραλλιογενείς υφάλους που έμοιαζαν να φθίνουν για ανεξήγητο λόγο και ανακάλυψαν πως υφίστανται τοξικό σοκ εξαιτίας των… αντηλιακών φίλτρων. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι λουόμενοι φορούσαν αντηλιακό και με κάθε βουτιά τους το αντηλιακό αυτό έφευγε από το σώμα τους και δημιουργούσε ένα τοξικό φιλμ τόσο στο νερό όσο και στο βυθό του. Προέκυψε λοιπόν ένα δεύτερο θέμα σε σχέση με τα αντηλιακά και είχε να κάνει με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε ενός από εμάς και το ότι προστατεύουμε τελικά το σώμα μας αλλά βλάπτουμε το “σπίτι μας”, το περιβάλλον.

adam eperjesi 2zaTrA5OW Y unsplash

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και καμπάνιες σχετικά με την προστασία του νερού και της θαλάσσιας ζωής από τα χημικά των αντηλιακών. Γι᾽ αυτό το λόγο, οι φόρμουλες των αντηλιακών έχουν αλλάξει και τα νέας τεχνολογίας αντηλιακά γίνονται ένα με το δέρμα και δεν μεταφέρονται στο νερό. Με τον ίδιο τρόπο που “αγκιστρώνεται” το αντηλιακό στο δέρμα και δεν περνά στον οργανισμό μας, έτσι παραμένει στη θέση του και δεν μεταφέρεται στο νερό.

Έχουμε χρέος να σεβαστούμε τη θάλασσα όσο σεβόμαστε τους εαυτούς μας και να τη διατηρήσουμε ασφαλή για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα απολαύσουν τα ηλιόλουστα καλοκαίρια και τον πολύχρωμο βυθό της. Αν λοιπόν θέλεις να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον ήλιο και παράλληλα να μη βλάψεις το περιβάλλον, τα νέας τεχνολογίας όπως η σειρά Sun Screen Velvet της Frezyderm που χάρη στην πατενταρισμένη τεχνολογία Second Skin, διαθέτει αντηλιακά φίλτρα που δεν διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας*, δεν εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και δεν ανιχνεύονται στο θαλασσινό νερό**, είναι ιδανική επιλογή. Αναζήτησε λοιπόν το δικό σου ασφαλές αντηλιακό στο φαρμακείο και κάνε αυτό το καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι διαφορετικό, πιο ασφαλές από τα άλλα #KeepItSafe.

* Μελέτη και αξιολόγηση διαπερατότητας UV-φίλτρων αντηλιακών Velvet Second Skin Technology SPF50+ & Color Velvet Second Skin Technology SPF50+ (FREZYDERM αντηλιακά με χρώμα) από ανθρώπινο δέρμα.

** Μελέτη προσδιορισμού περιβαλλοντικού αποτυπώματος- Προσδιορισμός αντηλιακών φίλτρων των αντηλιακών Velvet Second Skin Technology SPF50+ & Color Velvet Second Skin Technology SPF50+ (FREZYDERM) στο θαλασσινό νερό.


Πηγή