Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μπλε σκιά: Ώρα να φορέσεις την απόχρωση που ενώνει δεκαετίες και ξυπνά μνήμες

Ως κοριτσάκια, όλες παίξαμε κάποια στιγμή με το μακιγιάζ της μητέρας μας. Φορέσαμε κόκκινο κραγιόν σχεδόν σε όλο το πρόσωπο, τις πέρλες της, και βάψαμε τα μάτια μας με μπλε σκιά… Πολλή μπλε σκιά. Ακόμα και σήμερα, μικροσκοπικά χεράκια πλησιάζουν δειλά τα μπουντουάρ, και από μία παλέτα γεμάτη χρώματα, επιλέγουν το μπλε. Βλέπεις, το κόκκινο κραγιόν, οι πέρλες και η μπλε σκιά έχουν περάσει στο DNA μας σχεδόν ως η επιτομή της ομορφιάς.

Μέχρι και τις αρχές των 00’s η μπλε σκιά βασίλευε στις πασαρέλες, στα βλέφαρα των αγαπημένων μας celebrities και στα νεσεσέρ μας. Οι Barbie κούκλες μας τη φορούσαν, όπως και cult -πλέον- πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές του κινηματογράφου και της μουσικής. Τι απέγινε όμως η μπλε σκιά;

Σχεδόν κάθε δεύτερη σεζόν, κάνει την εμφάνισή της στις πασαρέλες αλλά δεν τη βλέπουμε στον δρόμο. Η μπλε σκιά έχει γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας πλέον και, εκτός και αν θέλει κάποια να κάνει ένα πραγματικό statement, δεν είναι φορέσιμη ή δεν θεωρείται φορέσιμη. Το μπλε βλέπεις, δεν είναι καθόλου φυσικό. Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα θεατρικό, αλλά για να καταλάβεις τι εννοώ, καλύτερα να δούμε λίγο την ιστορία της μπλε σκιάς.

Valentino HC bty F19 044

Αυτή ήταν η κίνηση που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε μακιγιάζ

True blue

Όπως οι περισσότερες πτυχές της ομορφιάς, έτσι και η σκιά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι πρώτοι ανάμειξαν μαύρες και πράσινες χρωστικές για να στολίσουν (και να προστατεύσουν) τα μάτια τους. Ναι, φορούσαν πράσινο και όχι μπλε όπως η Elizabeth Taylor στην ταινία «Κλεοπάτρα». Ο makeup artist της Liz, Alberto De Rossi έκανε το μακιγιάζ της με μπλε σκιές για να τονίσει τα βιολετί μάτια της και, κάπως έτσι, η μπλε σκιά έγινε συνώνυμη με την πολυτέλεια και μία από τις μεγαλύτερες τάσεις.

elizabeth taylor cleopatra

Fun fact! Ο De Rossi εμπνεύστηκε το μακιγιάζ αλλά η Elizabeth Taylor κατέληξε να μακιγιάρεται μόνη της στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γιατί εκείνος έπαθε τράβηγμα στη μέση!

Καθ’ όλη τη δεκαετία του 60, από το 1959 συγκεκριμένα, το μπλε είχε γίνει τάση και ήταν μία «ανάσα δροσιάς» για το μακιγιάζ των γυναικών. Η πρώτη Barbie που κυκλοφόρησε το 1959 φορούσε μπλε σκιά και τα παιδιά των λουλουδιών άρχισαν αν υιοθετούν πιο φωτεινά, χαρούμενα χρώματα σαν δείγμα απελευθέρωσης από τις προηγούμενες συντηρητικές δεκαετίες.

first barbie

Η πρώτη Barbie

Μία ολόκληρη γενιά, υιοθέτησε το μπλε στα μάτια και έφερε την αλλαγή, από τις κούκλες και τα μοντέλα (hello Twiggy) στις καθημερινές γυναίκες που -ακόμα- βάφονταν για να αρέσουν στους συζύγους τους.

AP6701010859

H Twiggy στο Λονδίνο το 1967

Η μπλε σκιά άρχισε να γίνεται μέρος της τέχνης, με τον Andy Warhol να «μακιγιάρει» μέχρι υπερβολής την Marilyn Monroe στις μεταξοτυπίες του, την Isabella Rosellini να φορά έντονη μπλε σκιά στην ταινία «Blue Velvet» του David Lynch και τον David Bowie να αναρωτιέται «Is there Life on Mars» φορώντας την πιο φωτεινή μπλε σκιά. Γιατί όμως με μπλε σκιά και όχι κάποιο άλλο χρώμα;

#StardustNails: Ο τρόπος για να κρατήσεις τη μαγεία των γιορτών στα νύχια σου

«Γιατί όχι μπλε;» θα σε ρωτήσω εγώ. Είναι ένα χρώμα φωτεινό και σε αφθονία γύρω μας που έφτασε να συμβολίζει το μακιγιάζ στα μάτια χωρίς όμως να φοριέται. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η μπλε σκιά έφτασε στο peak της και τη δεκαετία του 90, με την Bobbi Brown να μας συστήνει μία πιο ουδέτερη παλέτα, τα φορέσιμα χρώματα πήραν πρωταγωνιστική θέση και η μπλε σκιά άρχισε να θεωρείται μπανάλ και παιδική.

Fast forward

Fast forward στο σήμερα και η μπλε σκιά εμφανίζεται ξανά στα βλέφαρα αγαπημένων celebrities, σε ταινίες και στην τέχνη αλλά κανείς δεν τη φορά. Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τα «τραύματα» των 90’s και στο υποσυνείδητό μας (ιδιαίτερα σε αυτό της νεότερης γενιάς), το μπλε στα μάτια είναι οριακά κωμικό. Όχι όμως όταν το επιμελείται η Pat McGrath στις πασαρέλες και, σίγουρα όχι όταν το έχει επιμεληθεί ο Jeff Goodwin στο πρόσωπο της Isabella Rosellini.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Jeff σε συνέντευξή του: «Είναι δύσκολο να προσδιορίζεις χρονικά τη μπλε σκιά, είναι διαχρονική. Ενώνει δεκαετίες και ξυπνά μνήμες» και έχει δίκιο. Μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και απευθείας μετά στο μέλλον, πάντα με έναν μοναδικό τρόπο. «Στις επανεμφανίσεις της κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η μπλε σκιά ήταν πάντα εξωτική και τρελά σέξι» έχει πει η Pat McGrath σε συνέντευξή της στο περιοδικό iD και συνοψίζει έτσι το τι σημαίνει να φοράς -όχι απλά να έχεις- μια μπλε σκιά.

Anna Sui bbt F17 005

To look που δημιούργησε η Pat McGrath για την πασαρέλα της Anna Sui με ξεκάθαρες Blue Velvet αναφορές

Σήμερα, οι συμβολισμοί είναι πολλοί και ίσως πολύ «hardcore» για να τους κατανοήσουμε. Η δουλειά των μεγάλων makeup artist στις πασαρέλες ωστόσο και στα editorial μόδας, την επαναφέρουν σιγά σιγά στο προσκήνιο. Αυτή η επαναφορά σε συνδυασμό με τον επαναπροσδιορισμό της έκφρασης, θεωρώ (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) ότι θα ανοίξει το δρόμο, έτσι ώστε η μπλε σκιά, να βρει και πάλι τη θέση της στο νεσεσέρ μας. Την πραγματική της θέση.

Για να μπορέσεις και εσύ να τη φορέσεις, συγκέντρωσα λίγη catwalk έμπνευση για εσένα παρακάτω. Ρίξε μία ματιά…


Πηγή