Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Νιώθεις φαγούρα στα μάτια κι έχεις πρησμένα βλέφαρα; Να, τι συμβαίνει…

Τον τελευταίο μήνα η καθημερινότητά σου είναι η εξής: ξυπνάς, φτιάχνεις καφέ, κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή και δουλεύεις μέχρι αργά το απόγευμα. Συνέχεια έχουν οι δουλειές του σπιτιού ή η παρακολούθηση μιας σειράς στο Netflix παράλληλα με το μαγείρεμα. Εν ολίγοις, ποια είναι η ρουτίνα σου; Να δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή και να μένεις πάρα πολλές ώρες μέσα στο σπίτι.

Μήπως αυτή η υποχρεωτική μεν, βαρετή, δε, καθημερινότητα έχει αρχίσει να προκαλεί πρόβλημα και ενόχληση στα μάτια σου; Θα σου εξηγήσουμε… Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το lockdown λόγω κορονοϊού και ο εγκλεισμός στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από πρησμένα, ερεθισμένα βλέφαρα και έντονη φαγούρα στα μάτια.

Όλη αυτή η κατάσταση περιγράφεται από τους γιατρούς ως βλεφαρίτιδα. Στην ουσία, πρόκειται για μια φλεγμονή των βλεφάρων, η οποία χαρακτηρίζεται από ψιλές νιφάδες ή ξηρότητα στα βλέφαρα και στις βλεφαρίδες. Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η κοκκινίλα, η φαγούρα ή η αίσθηση καψίματος στο καπάκι του ματιού και τις βλεφαρίδες.

Πώς προκύπτει, όμως, αυτή η κατάσταση;

Η βλεφαρίτιδα έχει μια σειρά αιτιών και μπορεί να οφείλεται σε ερεθιστική δερματίτιδα, αλλεργικές αντιδράσεις, οίδημα που προκαλείται από φάρμακα, συστηματική φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, πονοκεφάλους, ακόμα και σε πρήξιμο λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλατιού. Ακόμη και ο λάθος τρόπος ή το λάθος προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ μπορεί να οδηγήσει σε βλεφαρίτιδα.

Οι αιτίες, όμως, εμφάνισης βλεφαρίτιδας δε σταματούν εδώ… Η ξηροφθαλμία, που προκαλείται από τις άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την παραμονή στο σπίτι είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πρηξίματος και φαγούρας στα μάτια. Αρκεί να σκεφτείς μόνο πόσες φορές τη μέρα έχεις zoom meetings, βλέπεις τηλεόραση, χαζεύεις στο κινητό σου ή βλέπεις μια ταινία στο tablet. Τέλος, και οι αλλεργίες μπορούν να οδηγήσουν σε βλεφαρίτιδα, είτε πρόκειται για μια αλλεργία που προέρχεται από το περιβάλλον, είτε για μια αλλεργία σε ένα προϊόν, π.χ. σε ένα νέο foundation.

erethismena matia

Ποια είναι η θεραπεία για τη βλεφαρίτιδα;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτήν την πάθηση των ματιών. Πρώτον, καλό είναι όσο υπάρχει ακόμα ερεθισμός να μη βάψεις τα μάτια σου. Να αφήσεις για λίγο το μακιγιάζ στην άκρη… Εν συνεχεία, μπορείς μόνη σου στο σπίτι να φτιάξεις κομπρέσες με ζεστό νερό και να τις τοποθετήσεις για μερικά λεπτά στο καπάκι του ματιού. Αυτό μπορείς να το κάνεις δύο φορές την ημέρα. Μπορείς, επίσης, να προμηθευτείς από το φαρμακείο σταγόνες-δάκρυα για να ενυδατώσεις τα μάτια σου και να αντιμετωπίσεις την ξηρότητα. Αν, ωστόσο, βλέπεις πως το πρόβλημα επιμένει, καλό είναι να απευθυνθείς οπωσδήποτε σε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα και θα σου δώσει τη σωστή αγωγή.

antimetwpisi vlefaritidas

Πώς μπορείς να προλάβεις τη βλεφαρίτιδα;

Το κυριότερο και πιο εύκολο που έχεις να κάνεις είναι να ανοιγοκλείνεις συχνά τα μάτια σου. Σου φαίνεται περίεργο; Άκου να δεις… Όταν είσαι απορροφημένη σε κάτι που βλέπεις στον υπολογιστή ή στο κινητό σου, το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να εντείνεις τον ρυθμό που ανοιγοκλείνεις τα μάτια και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Έτσι, ενυδατώνεις το μπροστινό μέρος του ματιού, οπότε και τα δάκρυα δεν στεγνώνουν γρήγορα και έτσι μειώνεις την πιθανότητα ξηροφθαλμίας, που οδηγεί σε πρησμένα καπάκια.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να κάνεις εικοσάλεπτα ή μισάωρα διαλείμματα από τη δουλειά σου και να κλείνεις για λίγο τα μάτια σου. Ενδιάμεσα στην τηλεργασία, μπορείς ακόμη να ρίχνεις δάκρυα στα μάτια για έξτρα ενυδάτωση. Και μια συμβουλή ακόμη: μην κοιμάσαι ποτέ μα ποτέ με μακιγιάζ!

Διάβασε ακόμα: DIY Time! Χρειάζεσαι επειγόντως ένα scrub σώματος με άρωμα… λεμόνι


Πηγή