Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ρετινόλη για τα μάτια: Όσα πρέπει να ξέρεις και τα προϊόντα που χρειάζεσαι

Οι δερματολόγοι (και εμείς ασφαλώς) αγαπούν τη ρετινόλη γιατί είναι το συστατικό που, όπως προλογίσαμε, μπορεί να καταπολεμήσει τις ρυτίδες, τις πανάδες, τα σημάδια της γήρανσης, τη θαμπή όψη, ακόμα και την ακμή. Είναι σωτήρια για δεκάδες προβλήματα της επιδερμίδας και μερικά από τα αγαπημένα μας προϊόντα την έχουν στη βάση της φόρμουλάς τους. Με τόσα προτερήματα στο ενεργητικό της, είναι λογικό να θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και στα μάτια μας, σωστά; Εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά ας πάρουμε το θέμα ρετινόλη από την αρχή.

Τι είναι η ρετινόλη και τι κάνει;

Όχι, δεν θα πλατειάσουμε, απλά θα ανακεφαλαιώσουμε για τους πρωτάρηδες στο skincare. Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς, παράγωγο της βιταμίνης Α. Τα μικρά μόρια που συνθέτουν τη ρετινόλη, φτάνουν βαθιά, κάτω από την επιδερμίδα και μέχρι το χορίο, τη μεσαία στοιβάδα του δέρματος.Εκεί, η ρετινόλη βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, πράγμα που με τη σειρά του, βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου.

Με αυτό τον τρόπο, η ρετινόλη καταπολεμά τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τους διεσταλμένους πόρους αλλά δεν σταματά εκεί. Η ρετινόλη χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής καθώς και των σχετικών ουλών, στοχεύοντας τη φλεγμονή και τα βακτήρια της ακμής.

serum retinolis

Η ρετινόλη δεν είναι μόνο για το πρόσωπο… Είναι και για τα μαλλιά!

Τέλος, η ρετινόλη έχει απολεπιστική δράση η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας, καταπολεμώντας την τραχεία όψη και τις κηλίδες ή πανάδες. Ποιο είναι το μειονέκτημά της λοιπόν;

Το «πρόβλημα»

 H ρετινόλη μπορεί να ερεθίσει σημαντικά την επιδερμίδα, κυρίως όταν χρησιμοποιείς ένα νέοι προϊόν ή ένα προϊόν με αυξημένο ποσοστό ρετινόλης στη σύνθεσή του. Αυτό λέγεται και «έγκαυμα ρετινολης» και συμβαίνει γιατί, Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να χρησιμοποιείς ρετινόλη ή ένα νέο προϊόν με ρετινόλη, τα κύτταρα του δέρματος αλλάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Μέχρι την ηλικία των 30, τα κύτταρα της επιδερμίδας μας ανανεώνονται περίπου κάθε 28 ημέρες. Καθώς μεγαλώνουμε, η αναγέννηση επιβραδύνεται σε 50+ ημέρες. Η ρετινόλη έρχεται λοιπόν να επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και εκεί προκύπτει το «πρόβλημα». Η ρετινόλη απομακρύνει πολύ γρήγορα τα κύτταρα και έτσι, δημιουργείται μία χρονοκαθυστέρηση ώσπου να δημιουργηθούν νέα, υγιή κύτταρα στην επιδερμίδα

Με λίγα λόγια, το «νέο» δέρμα, βρίσκεται στην επιφάνεια πριν να είναι έτοιμο και το αποτέλεσμα είναι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός.

krema retinolis

Ρετινόλη VS Νιασιναμίδη: Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις μαζί στη ρουτίνα ομορφιάς σου;

Το θέμα των ματιών

Έχοντας κάνει αυτή την ανακεφαλαίωση, σκέψου τώρα πόσο μπορεί να υποφέρει η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια εξαιτίας της ρετινόλης. Το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό, είναι το λεπτότερο σημείο σε όλο το σώμα. Οι ερεθισμοί και η ευαισθησία λοιπόν υπερδιπλασιάζονται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη στα μάτια.

Ο υπερ-ήρωας των skincare συστατικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών, αρκεί να είναι μέρος εξειδικευμένων προϊόντων. Στην αγορά υπάρχουν οροί και κρέμες ματιών που μπορούν να κάνουν θαύματα για τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές, τη χαλάρωση, την απώλεια όγκου και τους μαύρους κύκλους χάρη στην ρετινόλη.

koritsi retinoli mation

Στην gallery που θα βρεις στο τέλος αυτού του άρθρου, έχουμε συγκεντρώσει τα δικά μας αγαπημένα προϊόντα ματιών με ρετινόλη για να διαλέξεις αυτό που θα βάλεις στη ρουτίνα σου, αλλά πριν σπεύσεις να τα δεις θέλουμε να σου δώσουμε μερικές οδηγίες. Είπαμε, δεν παίζουμε με τη ρετινόλη γύρω από τα μάτια…

Σωστή χρήση

Χρησιμοποίησε τη ρετινόλη στα μάτια σαν μέρος της βραδινής σου ρουτίνας περιποίησης και μην διανοηθείς να μην φορέσεις αντηλιακό. Η ρετινόλη καθιστά την επιδερμίδα σούπερ ευαίσθητη απέναντι στην UV ακτινοβολία.

retinoles

Το ότι ένα προϊόν είναι ειδικά διαμορφωμένο για την περιοχή των ματιών, δεν εξαλείφει 100% την πιθανότητα ερεθισμών ή «εγκαυμάτων ρετινόλης». Ξεκίνα λοιπόν φειδωλά, χρησιμοποιώντας τη ρετινόλη κάθε δεύτερη ή και Τρίτη ημέρα, κυρίως αν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Όταν δεις ότι δέρμα σου μπορεί να αντέξει τη ρετινόλη και το προϊόν της επιλογής σου, μπορείς να κάνεις τη χρήση συχνότερα.

#SkinMatters: Ώρα να μάθεις τα πάντα για τη Νιασιναμίδη aka βιταμίνη Β3 – Είναι hero συστατικό


Πηγή