Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το συστατικό που άλλαξε την επιδερμίδα μου μέσα σε μία μόλις εβδομάδα

Θα ξεκινήσω μιλώντας σου για την επιδερμίδα μου. Το δέρμα μου είναι μεικτό, που σημαίνει πως έχει λιπαρότητα στο σημείο Τ (μέτωπο και μύτη) και ξηρότητα στα μάγουλα. Και τα δύο, όμως, σε φυσιολογικά πλαίσια. Δεν έχω ούτε υπερβολικά λιπαρό δέρμα, ούτε υπερβολικά ξηρό. Αυτό, λοιπόν, που αναζητώ στα skincare προϊόντα μου είναι βαθιά ενυδάτωση. Να βάζω, δηλαδή, μια κρέμα στο πρόσωπο το πρωί και μέχρι το βράδυ που θα ενυδατώσω ξανά την επιδερμίδα μου να μην αισθανθώ την έλλειψη υγρασίας.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, ομολογώ πως είχα βρει στο περίπου μια skincare routine που να με καλύπτει. Δεν έχει σημασία που κάνω αυτήν τη δουλειά, είμαι μέσα στην ομορφιά και ίσως να γνωρίζω λίγο περισσότερα πράγματα από εσένα. Ένιωθα πως κάτι έλειπε από τη ρουτίνα ομορφιάς μου, χωρίς να ξέρω τι είναι αυτό. Και, τελικά, ένα μαγικό σακ βουαγιάζ που έφτασε στο γραφείο μου, με βοήθησε να καταλάβω τι είχα ανάγκη. Θα σου εξηγήσω…

Λίγο πριν ανακοινωθεί το ολικό lockdown, έφτασε στο γραφείο μου ένα τεράστιο σακ βουαγιάζ της Sephora, το οποίο περιείχε κάθε λογής καλούδια ομορφιάς. Κρέμες σώματος, σκιές και κραγιόν, body scrub, μάσκες προσώπου και… το μαγικό συστατικό που εγώ χρειαζόμουν επειγόντως: τα κεραμίδια ή ceramides.

Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου με κεραμίδια Sunday Riley και Dr. Jart+, που βρήκα μέσα σε αυτό το ονειρεμένο σακ βουαγιάζ, άλλαξαν μια για πάντα τη ρουτίνα ομορφιάς μου. Τα κεραμίδια μεταμόρφωσαν την επιδερμίδα μου μόλις μέσα σε μια εβδομάδα χρήσης. Ναι, μόνο μέσα σε επτά ημέρες! Σου ορκίζομαι πως δεν έχω ξαναδεί πιο ενυδατωμένο, φρέσκο και λαμπερό το δέρμα μου. Και στο λέω εγώ που – εκ φύσεως- έχω πολύ θαμπή επιδερμίδα. Άλλαξε όλη η όψη μου.

Το γεγονός αυτό με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω σχολαστικά και να βρω τι ακριβώς είναι τα κεραμίδια και τι κάνουν στο δέρμα. Και έμαθα! Τα κεραμίδια, λοιπόν, είναι λιπίδια που παράγονται φυσικά από την επιδερμίδα και αποτρέπουν την αλλοίωση του δερματικού φραγμού. Δηλαδή, της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος. Αν το επίπεδο των κεραμιδίων δεν είναι υψηλό, η επιδερμίδα γίνεται ξηρή, παρουσιάζει κνησμό, ερεθισμούς, πτυχώσεις, ενώ παράλληλα λεπταίνει κιόλας. Γίνεται πιο αδύνατη. Και, κατ’ επέκταση, ο φραγμός της επιδερμίδας δεν μπορεί πια να αμύνεται και να μας προστατεύει από περιβαλλοντικές «επιθέσεις», όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι ελεύθερες ρίζες. 

Παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η αλλαγή των εποχών, ακόμα και καθημερινές συνήθειες, όπως το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα επίπεδα των κεραμιδίων της επιδερμίδας. Εκτός αυτών, βέβαια, τα επίπεδά τους αρχίζουν να μειώνονται όσο περνά ο χρόνος, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ελαστίνη και το κολλαγόνο.

kremes prosopou me keramidia

Photo credit: @skincare

Κατά συνέπεια, αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, αν νιώθεις φαγούρα, ορατά ερεθισμένο και ξηρό το δέρμα σου, ή πως δεν είναι πια τόσο «γεμάτο», η λύση είναι… τα κεραμίδια. Για την ακρίβεια, τα skincare προϊόντα με κεραμίδια θα θρέψουν και θα ανακουφίσουν το δέρμα σου, θα το ενυδατώσουν βαθιά, ενώ παράλληλα θα το βοηθήσουν να αρχίσει και πάλι να «δουλεύει» για να κάνει τον επιδερμικό φραγμό σου πιο ανθεκτικό και ισχυρό.

Το πιο σημαντικό ξέχασα να σου πω! Τα κεραμίδια ταιριάζουν σε κάθε τύπο δέρματος. Μπορείς, όποια κι αν είναι η επιδερμίδα σου, να τα εντάξεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου και- πίστεψέ με- το αποτέλεσμα θα είναι ορατό στον καθρέφτη σου από τις πρώτες μέρες κιόλας.

Στην παρακάτω gallery, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει τις δύο αγαπημένες μου κρέμες προσώπου με κεραμίδια που σου ανέφερα παραπάνω (Sunday Riley και Dr. Jart+) και άλλες πέντε, που είναι εξίσου αποδοτικές και καλές. Ανακάλυψέ τις και μην καθυστερείς άλλο να βάλεις στην καθημερινή skincare routine σου τα κεραμίδια. Είμαι σίγουρη πως θα δεις πολύ σύντομα την πιο λαμπερή και ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού σου. Σε μένα, πάντως, αυτό συνέβη! Και μπορώ να σου πω πως χάρη σε αυτήν τη φρεσκάδα που νιώθω στην επιδερμίδα μου τολμώ πια με άνεση να κυκλοφορώ και χωρίς καθόλου make up. Κάτι που δεν το έκανα ποτέ!

Διάβασε ακόμα: Tea tree oil: Το μαγικό έλαιο για να καταπολεμήσεις τα σπυράκια σου


Πηγή