Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

4 φυσικοί τρόποι να αποφύγεις το ξεφλούδισμα

Η πρόληψη (aka αντηλιακό, καπέλο, νερό, ενυδάτωση) είναι καλύτερη από τη θεραπεία αλλά στην περίπτωσή σου η ζημιά έχει ήδη γίνει. Κάηκες από τον ήλιο και είσαι ένα βήμα μακριά από το να αρχίσεις να ξεφλουδίζεις. Παρόλα αυτά, η φύση δεν σου γυρνάει την πλάτη. Υπάρχουν ακόμη φυσικά υλικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να προλάβεις το ενοχλητικό ξεφλούδισμα και να ανακουφίσεις την επιδερμίδα σου έστω και στιγμιαία.

Παρακάτω θα δεις τέσσερα από αυτά:

-Aloe Vera

Η αλόη για άλλη μία φορά αποδεικνύεται σωτήρια! Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του gel της ανακουφίζουν από την αίσθηση του ηλιακού εγκαύματος, περιορίζουν το ξεφλούδισμα και αφήνουν στην επιδερμίδα μία αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης. Και αυτό γιατί, η αλόη περιέχει 99% νερό και 1% πλούσιο σε περίπου 150 μέταλλα και άλλα μικρο-θρεπτικά συστατικά όπως νάτριο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνες, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, αμινοξέα κλπ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις το gel στην περιοχή που θέλεις και να το αφήσεις μέχρι να απορροφηθεί φυσικά.

-Γιαούρτι

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά συστατικά που μπορούν να ανακουφίσουν την επιδερμίδα σου και να μειώσουν τον ερεθισμό ή την αίσθηση του τραβήγματος από τον ήλιο μιας και περιέχει ένζυμα και προβιοτικά. Εφάρμοσε το γιαούρτι απευθείας πάνω στην ερεθισμένη περιοχή και άφησέ το για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

-Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο λειτουργεί ως φυσικό στυπτικό, αλλά παράλληλα, μειώνει την αίσθηση που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα. Διατηρεί επίσης, σε ισορροπία τα επίπεδα pH και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς ένα μπουκαλάκι βαποριζατέρ και να αναμείξεις ίσες ποσότητες μηλόξυδου και νερού. Στη συνέχεια ψέκασε απευθείας στην επιδερμίδα σου!

-Μέντα και πράσινο τσάι

Ο πιο δροσερός φυσικός συνδυασμός. Η μέντα και το πράσινο τσάι μπορούν να έχουν καταπραϋντική δράση, ανακουφίζουν και αποτοξινώνουν την επιδερμίδα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βράσεις λίγο νερό και να προσθέσεις τέσσερα ή πέντε φακελάκια πράσινου τσαγιού αλλά και τρία φλυτζανάκια φύλλα μέντας. Άφησε το μείγμα για μία- δύο ώρες να κρυώσεις. Τώρα εμπότισε μερικά βαμβακερά pads στο μείγμα και ακούμπησέ τα πάω στα σημεία της επιδερμίδας σου που θέλεις.

Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν αν έχεις καεί από τον ήλιο να προμηθευτείς και να εφαρμόζεις τακτικά φαρμακευτικές κρέμες, συμπληρωματικά με τις παραπάνω, φυσικές συνταγές.

 


Πηγή