Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

5 λόγοι που τα μαλλιά σου πέφτουν

Το φαινόμενο της τριχόπτωσης είναι σύνηθες κυρίως το φθινόπωρο. Γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη εποχή δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πτώση των πολλών τριχών από τα μαλλιά μας. Όταν, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερα μαλλιά να μας… «αποχαιρετούν» τον υπόλοιπο χρόνο, τότε είναι λογικό να αρχίζουμε να αγχωνόμαστε και να αναρωτιόμαστε, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η τριχόπτωση είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις τρεις γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με την τριχόπτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οπότε, αν βιώνεις μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Ας δούμε, όμως, παρακάτω τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει…

Ορμονικές διαταραχές

Μια ορμονική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών. Η ενήλικη ακμή ή η απότομη μείωση του βάρους σου είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσεις τριχόπτωση.

Άγχος

Αν περιμένεις μια σημαντική απάντηση, αν πρέπει να προλάβεις ένα σημαντικό deadline ή αν έχεις αγχωθεί για οποιονδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο λόγο, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να είναι πιο έντονη. Πώς συμβαίνει αυτό; Το στρες μπορεί να αυξήσει τα ανδρογόνα (ανδρικά ορμονικά) επίπεδα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη και να μην έχεις ενέργεια, αλλά να χάνεις και τα μαλλιά σου. Στην ουσία, η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί συχνά απώλεια μαλλιών, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.

loss 3

Μεγάλη απώλεια βάρους

Έξι με δώδεκα εβδομάδες μετά από ξαφνική απώλεια πολλών κιλών, είναι πιθανό να εμφανιστεί τριχόπτωση. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή σπάνια θα οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ηλικία

Αν σιγά-σιγά αρχίζεις να μπαίνεις στην εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στο σώμα σου θα έχουν συνέπειες και στα μαλλιά σου. Είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά την εμμηνόπαυση είναι σύνηθες να εμφανίσεις τριχόπτωση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβεις ότι όσο μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μας γίνονται πιο λεπτά. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία όσο τα χρόνια περνούν.

Αφού συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα, είναι σημαντικό να έχεις ψυχραιμία, να κατευνάσεις σίγουρα το άγχος και να φροντίσεις για μια ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση. Αν, ωστόσο, το πρόβλημα της τριχόπτωσης συνεχίζει, θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου.

Διάβασε ακόμα: 5 tips για να μην «πέσουν» ποτέ ξανά οι μπούκλες σου


Πηγή