Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

6 tips για να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια στην περιοχή του βλεφάρου

Τα σπυράκια αποτελούν ίσως τον χειρότερο εχθρό μιας επιδερμίδας. Σκέψου μόνο πόσες φορές έχεις εκνευριστεί αντικρίζοντας ένα σπυρί στον καθρέφτη και πόσες άλλες δεν έχεις μπει στον πειρασμό να το σπάσεις για να το ξεφορτωθείς (έτσι νομίζεις, τουλάχιστον). Αν είναι μία φορά, λοιπόν, εκνευριστικά τα σπυράκια στο πρόσωπο, άλλο τόσο μας ταράζουν τα σπυριά στην περιοχή του βλεφάρου.

Ναι, ίσως να μην είναι μια τόσο κοινή περιοχή του προσώπου που βγάζουμε σπυράκια, αλλά μπορεί να συμβεί και- πίστεψέ μας- η περιοχή μπορεί να ερεθιστεί εξίσου με μια άλλη περιοχή του προσώπου. Εδώ, να σου πούμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σπυριών που εμφανίζονται στα βλέφαρα των ματιών και σου τους αναλύουμε παρακάτω.

Φλεγμονώδεις βλατίδες: Πρόκειται για κόκκινα γρομπαλάκια, που είναι μικρότερα από κύστες και μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, χωρίς να υπεισέρχονται βαθύτερα.

Φλύκταινες: Αναφερόμαστε στα κλασικά σπυράκια με το κιτρινωπό πύον.

Φαγέσωρες: Οι φαγέσωρες ονομάζονται συνήθως μαύρα στίγματα, λόγω του χρώματός τους, που οφείλεται στην οξείδωση των λιπιδίων του σμήγματος. Ωστόσο, στην περιοχή των ματιών, συνήθως συναντώνται λευκά σπυράκια και σχηματίζονται πολλά μαζί.

Παρόλα αυτά, όποιο σπυράκι συναντάμε στην περιοχή του βλεφάρου δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάτι από τα παραπάνω. Μπορεί να είναι κριθαράκι ή χαλάζιο, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, όταν εντοπίσουμε σπυράκι στην περιοχή των ματιών πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουμε με τον οφθαλμίατρό μας, αλλά και τον δερματολόγο,  γιατί – αν μη τι άλλο- πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του προσώπου.

Altuzarra

Από τι προκαλείται ένα σπυράκι στο βλέφαρο

Ερεθισμένο δέρμα: Ο,τιδήποτε μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στο βλέφαρο μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση ενός σπυριού. Αυτό μπορεί να είναι ένα σκληρό καθαριστικό προσώπου, μία παχύρρευστη κρέμα ματιών, προϊόντα που έχουν λήξει, make up ή βρώμικα εργαλεία μακιγιάζ, όπως πινέλα και σφουγγαράκια.

Άλλα δερματικά προβλήματα: Αν αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο δερματολογικό πρόβλημα, όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή εποχικές αλλεργίες, έχεις ένα αυξημένο ρίσκο να εμφανίσεις σπυράκια στα βλέφαρα, λόγω ευαισθησίας της περιοχής. Επιπλέον, κρέμες που δεν προορίζονται για την περιοχή, αλλά χρησιμοποιούνται λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο των πόρων και των αδένων στην εν λόγω περιοχή.

Καθαρισμός με λάθος προϊόντα: Πολλές γυναίκες δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στην περιοχή των βλεφάρων, όπως κάνουν με την περιοχή του προσώπου. Το αποτέλεσμα είναι είτε να προσπερνούν και να μην πλένουν καλά την περιοχή των ματιών ή να χρησιμοποιούν βαριά προϊόντα, που εντείνουν την εμφάνιση σπυριών. Προτίμησε, λοιπόν, non-comedogenic προϊόντα καθαρισμού και ειδικές κρέμες για την περιοχή των ματιών, που βοηθούν στην αποφυγή ερεθισμών στα βλέφαρα.

Αν τώρα βρίσκεσαι σε φάση που μόλις αντίκρυσες ένα σπυράκι πάνω στο βλέφαρό σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις, ψυχραιμία! Στην παρακάτω gallery σου προτείνουμε 6 tips, που σίγουρα θα ανακουφίσουν την κατάστασή σου.

Διάβασε ακόμα: 5 beauty tips που πρέπει να ξέρεις αν φοράς φακούς επαφής


Πηγή