Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

A creative genius: O Angelo Seminara ανάγει τα μαλλιά σε τέχνη και μας μίλησε αποκλειστικά για αυτό

Ο Angelo Seminara είναι μία ιδιοφυία. Είναι ένας άνθρωπος που δημιουργεί τέχνη, όχι απλά χτενίσματα και η δουλειά του μιλά από μόνη της. Ασφαλώς, όταν -μέσω της ομάδας του- δέχτηκε να μιλήσει σε εμένα έπιασα τον εαυτό μου να διαβάζει τη θετική απάντηση ξανά και ξανά για να το πιστέψω. Ο άνθρωπος που ορίζει τις τάσεις, που δημιουργεί πραγματικά works of art και έχει βραβευτεί δεκάδες φορές θα μιλούσε μαζί μου για την πορεία του, για τα μαλλιά και maybe, just maybe θα μου έδινε συμβουλές για να μοιραστώ μαζί σου. Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις την συνέντευξή μας όμως ας σου πω μερικά πράγματα για την ιδιοφυία που ονομάζεται master Seminara και τα υπόλοιπα θα τα καταλάβεις μόνη σου…

Ο Angelo έχει ένα πραγματικά εντυπωσιακό πελατολόγιο αλλά δεν είναι  ο άνθρωπος που θα το «διαφημίσει. Είναι μία «ήρεμη δύναμη» που αφήνει τη δουλειά του να μιλά από μόνη της και τεστάρει τα όρια με κάθε του δημιουργία. Χρησιμοποιώντας τα μαλλιά σαν οτιδήποτε άλλο παρά… τρίχες, τα κάνει να κινούνται σαν υφάσματα, τους δίνει otherworldly μορφές και γι’ αυτό τον έχουν εμπιστευτεί οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας (Chanel, Valentino, Hermés, Stella McCartney, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Vivienne Westwood και πολλοί άλλοι) για να επιμεληθεί τα χτενίσματα στις πασαρέλες τους αι να δημιουργήσει τέχνη στα κεφάλια των μοντέλων, μία τέχνη που αναδεικνύει το ρούχο, τον χαρακτήρα της κολεξιόν και την πάει σε άλλο επίπεδο. Πώς ξεκίνησε όμως το ταξίδι του; Τι έχει να πει για τα μαλλιά σήμερα και για την ομορφιά μετά την πανδημία; Ποιες συμβουλές θέλει να μας δώσει; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είπαμε στην συνέντευξη που θα διαβάσεις παρακάτω…

Πότε ερωτεύτηκες τα μαλλιά; 
Συνειδητοποίησα την αγάπη μου για τα μαλλιά στα 12, αφού είχα περάσει έναν χρόνο σαν εκπαιδευόμενος σε ένα μπαρμπέρικο στη Νότια Ιταλία. Γιατί τα ερωτεύτηκα; Μου αρέσει να με περιτριγυρίζουν άνθρωποι, το λατρεύω! Όλοι οι άνθρωποι, καλοί και κακοί, τους αγαπώ όλους…!

image 146 660x880

Φωτογραφία από το αρχείο του master Seminara
Make-Up: Denise Rabor
Photographer: Andrew O’Toole
Styling: Letizia Dare

Πότε σου δόθηκε η ευκαιρία να λάμψεις;
Στα 18 μου, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω ένα editorial 20 σελίδων για το περιοδικό Estetica, μία υπέροχη ανδρική ιστορία την οποία φωτογράφισε ο φίλος μου Sergio Nocentini. Αργότερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μία παρουσίαση, ένα μεγάλο show για κομμωτές και ήμουν τόσο αγχωμένος που δεν μπορούσα να μιλήσω αλλά στο τέλος με χειροκροτούσαν όρθιοι. Το look που έκανα ονομαζόταν «Trucilli» που σημαίνει μπούκλες. Δημιούργησα μία νέα τεχνική που ονομάζεται «Spollonatura» που μεταφράζεται σε «ρούφηγμα» και χρησιμοποιείται στην κηπουρική για το κλάδεμα των φυτών.

Μίλησέ μας για την δημιουργική σου διαδικασία, πώς προσεγγίζεις τη δημιουργία ενός χτενίσματος;
Ξεκινώ πάντα το πρόσωπο που κάθεται στην καρέκλα μου. Χρησιμοποιώ την εμπειρία μου, τις γνώσεις μου, την ευαισθησία μου ώστε να σέβομαι κάθε ξεχωριστή ομορφιά. Θαυμάζω ιδιαίτερα την ομορφιά των γυναικών. Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να είναι όμορφη.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ANGELO SEMINARA – HAIR ARTIST (@angeloseminara_hair)

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα highlights της καριέρας σου μέχρι στιγμής;
Ω, είναι τόσα πολλά τα highlights της σταδιοδρομίας μου. Είχα τόσες πολλές εμπειρίες που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω, καθώς έχω απολαύσει κάθε μία από αυτές και το ταξίδι μου μέχρι στιγμής. Μία σίγουρα είναι η συνεργασία μου με τον Trevor Sorbie MBE, ο οποίος παραμένει ο καλύτερος φίλος μου και είναι σαν πατέρας μου. Η νίκη του Βρετανού Κομμωτή της Χρονιάς τέσσερις φορές και η ανάδειξή μου τέσσερις φορές ως Καλύτερος Κομμωτής στον Κόσμο στα βραβεία AIPP είναι μερικές από τις πολλές διακρίσεις και τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου.

Angelo seminara Glance 2

Φωτογραφία από το αρχείο του master Seminara
Hair, colour concept and artistic direction: Angelo Seminara for Goldwell
Hair colour: Angelo Seminara and Takashi Kurokawa
Photographer: Txema Yeste
Stylist: Niccolo Torelli
Make-up artist: Daniel Kolaric
Nails: Cherrie Snow
Products: Elumen, @Pure Pigments, and Goldwell Colour

Θα μπορούσες να κάνεις ένα top 5 με τα αγαπημένα σου looks από τα αριστουργήματα που έχεις δημιουργήσει;
Δεν έχω αγαπημένα για να είμαι ειλικρινής! Το αγαπημένο μου είναι ό, τι έχω κάθε φορά μπροστά μου και ποιος ξέρει ποιο ή τι θα είναι αυτό! Ωστόσο, είμαι ερωτευμένος με τα πανέμορφα, γεωμετρικά καρέ και τα ανάλαφρα φιλαριστά looks. Και φυσικά λατρεύω τα τρισδιάστατα μαλλιά και χρώματα, ιδιαίτερα όταν συμπληρώνει το ένα το άλλο.

Angelo seminara Glance 1

Φωτογραφία από το αρχείο του master Seminara
Hair, colour concept and artistic direction: Angelo Seminara for Goldwell
Hair colour: Angelo Seminara and Takashi Kurokawa
Photographer: Txema Yeste
Stylist: Niccolo Torelli
Make-up artist: Daniel Kolaric
Nails: Cherrie Snow
Products: Elumen, @Pure Pigments, and Goldwell Colour

Έχεις πρόσωπα με τα οποία λατρεύεις να συνεργάζεσαι; Έχεις κάποια μούσα;
Αυτή τη στιγμή λατρεύω τη συνεργασία μου με την ομάδα μου και τον ατζέντη μου και πραγματικά λατρεύω να δουλεύω με τον John Moroney και τον William Wilson στην εταιρία Goldwell. Επίσης έχω λατρέψει κάθε λεπτό από τις συνεργασίες μου με τον Eugene Souleiman γιατί εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον for Yohji Yamamoto και τον John Galliano. Σχετικά με τις μούσες… Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, τις αγαπώ όλες, όλες με εμπνέουν.

image 166 660x450

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του master Seminara
Έκθεση Appearances Can Be Deceiving: The Dresses Of Frida Kahlo

Υπάρχει κάποιο project ή συνεργασία που σου έχει μείνει αξέχαστο ή αξέχαστη;
Ναι, η έκθεση για τη Frida Kahlo στο La Casa Azul του Mexico City. Δούλεψα σχεδιάζοντας μαλλιά για τα 9 μοναδικά outfits που είχαν μείνει στα αρχεία της Frida Kahlo. Μετά από 50 χρόνια, ο Diego Rivera, σύζυγος της Frida Kahlo’s, αποφάσισε να κλειδώσει τα σύνολα στο μπάνιο. Η Vogue του Μεξικό μαζί με το La Casa Azul, ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα και να αποκαλύψουν αυτά τα πανέμορφα ρούχα για να τα δει ο κόσμος. Μου ζητήθηκε να σχεδιάσω τα μαλλιά τα οποία δημιούργησα χρησιμοποιώντας υλικά από κάνναβη, φυσικά, φυτικά και organic. Είναι μία μόνιμη έκθεση και έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί το σημείο και να την απολαύσει. Είναι πολύ περήφανος για αυτό.  

image 167

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του master Seminara
Έκθεση Appearances Can Be Deceiving: The Dresses Of Frida Kahlo

Υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν έχεις δουλέψει αλλά θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί του/της στο μέλλον;
Με εμπνέουν οι άνθρωποι που σκέφτονται out of the box, ειδικοί στον τομέα τους όπως σχεδιαστές μόδας, φωτογράφοι και μοντέρνοι καλλιτέχνες. Έχουν όλοι τους μία διαφορετική ματιά όταν πρόκειται για το design και τις μορφές.  Επίσης, με εμπνέει ιδιαίτερα ο Sir David Attenborough και θα μου άρεσε πολύ να τον έχω σαν πελάτη, να περάσω λίγο χρόνο μαζί του. Τα πάντα στη ζωή εξαρτώνται από τα πρόσωπα με τα οποία συνεργάζεται, με τους συνεργάτες σου, με τους φίλους σου, το περιβάλλον σου, το μέρος όπου μεγάλωσες. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πάντα καταλυτικά για την δουλειά αλλά και για την επιτυχία του κάθε ανθρώπου.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ANGELO SEMINARA – HAIR ARTIST (@angeloseminara_hair)

Πιστεύει στις τάσεις;       
Ασφαλώς και ΝΑΙ! Οι τάσεις είναι απαραίτητες γιατί σε απομακρύνουν από το comfort zone σου, από τη βολή σου. Σε εμπνέουν και σε παρακινούν να μεταφερθείς σε ένα μέρος που δεν έχεις εξερευνήσει. Για εμένα είναι μία συνεχής αλλαγή και ανανέωση, μία βελτίωση και παράλληλη πορεία με την εξέλιξη του πλανήτη!

image 353

Φωτογραφία από το αρχείο του master Seminara
Artistic Director: Angelo Seminara for Davines
Make-Up: Laura Dominique
Photographer: Jenny Hands
Styling: Nicco Torelli

Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το μέλλον της ομορφιάς μετά την πανδημία;
Πιστεύω ότι η ομορφιά θα είναι πιο βιώσιμη, πιο επιλεκτική. Θα υπάρχει πάντοτε υψηλή και χαμηλή ποιότητα αλλά θεωρώ ότι ακόμα και τα πιο μικρά brands θα κάνουν στροφή προς τη βιωσιμότητα και την προστασία του πλανήτη μας. Νιώθω ότι στο μέλλον θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για μακιγιάζ γιατί οι άνθρωποι θα δείχνουν πιο υγιείς και δεν θα κοιτάζουν μόνο την αισθητική τους αλλά θα δίνουν σημασία και στην κατάσταση του μυαλού τους. Ολοένα και περισσότεροι θα στραφούν στη yoga και τον διαλογισμό πράγματα που πραγματικά βοηθούν σε αυτή την τρελή πραγματικότητα που βιώνουμε αυτό τον καιρό!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ANGELO SEMINARA – HAIR ARTIST (@angeloseminara_hair)

Έχεις αγγίξει τα μαλλιά τόσων μοναδικών ανθρώπων και έχεις έρθει πολύ κοντά με μοναδικές προσωπικότητες, πώς σε έχει αλλάξει αυτό;
Η θεία μου, η αδελφή του πατέρα μου Carmela Seminara, δεν είχε κουρευτεί ποτέ μέχρι τα 70 της. Ήταν πανέμορφη με λευκά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι ήμουν ο πρώτος που δημιούργησε ένα κοντό κούρεμα σε κάποια που δεν είχε ποτέ αγγίξει χέρι κομμωτή. Φορούσε τα πολύ μακριά μαλλιά της σε δύο κοτσίδες, τυλιγμένες γύρω από το κεφάλι της με δαντέλα δημιουργώντας έτσι το πιο εντυπωσιακό, πανέμορφο ethnic look. Καθώς όμως μεγάλωνε, δεν μπορούσε να σηκώσει τα χέρια της και να πλέξει τις κοτσίδες της. Λάτρεψα το ότι έκοψα τα μαλλιά της. Είναι προνόμιο το να κόβεις τα μαλλιά 70 ετών και να ανανεώνεις ένα αγαπημένο πρόσωπο δίνοντάς του ελευθερία και χαρά!  

Είσαι μία δημιουργική ιδιοφυία. Πώς είναι το να συνεργάζεσαι με άλλες ιδιοφυίες και να δημιουργείς τάσεις και μόδες; Γίνεται ποτέ κουραστικό;
Είμαι πολύ τυχερός που έχω τη δυνατότητα να συνεργάζομαι με τους πιο υπέροχους ανθρώπους του κόσμου από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ως το Παρίσι και το Μιλάνο. Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου περνούσα τον χρόνο μου ανταλλάσσοντας ιδέες και μαθαίνοντας από πραγματικούς φίλους και αυτό ήταν ένα υπέροχο μέρος του ταξιδιού μου, ένα ταξίδι από μόνο του.

image 84 660x880

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του master Seminara
Hair: Angelo Seminara
Make-Up: Laura Dominique
Photographer: Andrew O’Toole
Styling: Niccolo Torelli
Products: Davines – Using Your Hair Assistant

Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή στον νεαρό Angelo, ποια θα ήταν αυτή;
Να είσαι ένα σφουγγάρι! Μάθε από τους καλύτερους, βρες τον μέντορά σου. Αντέγραψε, αντέγραψε, αντέγραψε, μετά βρες τη δική σου ταυτότητα και go for it! Μην προσπαθήσεις να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου γιατί ο προορισμός θα γίνει βαρετός. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει. Διασκέδασε όσο περισσότερο μπορείς, όσο ακόμα μπορείς. Μοιράσου τη γνώση σου, τις ιδέες και την ενέργειά σου με τους συνεργάτες σου και θα έχεις την καλύτερη καριέρα του κόσμου. Και να θυμάσαι, τα μάτια έχουν ανάγκη το ταξίδι…

image 53 660x880

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του master Seminara
Hair: Angelo Seminara
Make-Up: Laura Dominique and Emma Kotch
Photographer: Andrew O’Toole
Styling: Chloe Kerman

Υπάρχει κάτι που απλά θα ήθελες όλες οι γυναίκες να σταματήσουν να κάνουν στα μαλλιά τους;
Θα ήθελα πολύ να σταματήσουν να τα σιδερώνουν και να τα καίνε. Μερικές φορές φέρονται στα μαλλιά τους πολύ άσχημα! Δεν χρησιμοποιούν τα σωστά εργαλεία και προκαλούν φθορά. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς κομμωτές άρα ίσως και να μην είναι πολύ κακό! Η συμβουλή μου είναι να περνούν περισσότερο χρόνο στο κομμωτήριο αναζητώντας συμβουλές και προϊόντα κατάλληλα για τα μαλλιά τους. Το να βρεις τον κατάλληλο κομμωτή και colorist για εσένα είναι πραγματικά ό, τι πιο σημαντικό!

Μπορείς να μας δώσεις τις 3 πιο σοφές συμβουλές σου για τα μαλλιά;
Φροντίστε τα μαλλιά σας; Διατηρήστε τα σε καλή κατάσταση και προστατεύστε τα από τον ήλιο, το αλάτι και το χλώριο. Και να κουρεύεστε συχνά για να διατηρήσετε υγιείς τις άκρες σας.

seminara fave products

Ποιο είναι το προϊόν ή τα προϊόντα που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ;
Αγαπώ ιδιαίτερα το StyleSign Curly Twist Surf Oil της Goldwell. Ξεχωρίζει και θρέφει τα μαλλιά μοναδικά. Επίσης λατρεύω το StyleSign Mellogoo της Goldwell γιατί είναι υπέροχο για τη δημιουργία οποιασδήποτε υφής.  

Ποιο είναι το πράγμα με το οποίο έχεις εμμονή αλλά με την κακή έννοια;
Τα μαλλιά που φαίνονται βρώμικα! Δεν με ενοχλούν και τόσο τα fashionable «βρώμικα» μαλλιά αλλά δεν έχω καμία ανοχή στη βρωμιά των μαλλιών. Ευτυχώς, δεν τα βλέπω πλέον τόσο συχνά γιατί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να φροντίζουν τα μαλλιά τους καθημερινά…




Πηγή