Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Coffee culture: όταν ο καφές στο άρωμα έπαψε να έχει φύλο

Για πολύ καιρό, ο καφές και η κουλτούρα του καφέ, παρέμεναν ένα «άβατο» για τις γυναίκες. Η κατανάλωση του καφέ ήταν ανδρική υπόθεση και ο γυναικείος ρόλος στην ευρύτερη coffee culture, περιοριζόταν στην προετοιμασία του καφέ και στο service. Το πρώτο café άνοιξε το 1672 στο Παρίσι αλλά η κουλτούρα του café άρχισε να αποκτά ορμή το 1689, με το άνοιγμα του Café Procope στην rue des Fossés-Saint-Germain.

Γκραβούρα του café Procope

Hey candle lover! Tips για να μην μαυρίζουν τα αρωματικά κεριά σου και να μυρίζουν πάντα τέλεια

Not for girls

Ήταν ένα μέρος όπου, οι κύριοι της καλής κοινωνίας, μπορούσαν να πίνουν καφέ, το εξωτικό ρόφημα που μέχρι πρότινος σερβίρονταν μόνο σε ταβερνεία. Η Μαρία Αντουανέτα και ο Ναπολέων ήταν συχνοί πελάτες στο άνοιγμά του ωστόσο… οι -πάντοτε- συνοδευόμενες κυρίες, που σύχναζαν στο Café Procope τις πρώτες μέρες του, σύντομα εξαφανίστηκαν. Μετατράπηκε βλέπεις σε κόμβο της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής κοινότητας του Παρισιού του 18ου και 19ου αιώνα και οι γυναίκες δεν είχαν θέση εκεί γι’ αυτό και απαγορευόταν να καθίσουν για τον καφέ τους.

Το κατάστημα σέρβιρε μόνο άνδρες και οι γυναίκες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, μόνο αν είχαν άμαξες, μέσα στις οποίες θα απολάμβαναν το απαγορευμένο ρόφημα μακριά από τα μάτια του κόσμου. Το ίδιο συνέβαινε βεβαίως και στα δικά μας, ελληνικά καφενεία και συνεχίστηκε για αιώνες. Ο καφές λοιπόν και η κουλτούρα του καφέ, μπορεί να ξυπνήσει εύκολα πολιτιστικές μνήμες γεμάτες binary διακρίσεις. Για καιρό (ακόμα και σήμερα), η βιομηχανία των αρωμάτων (και εμείς ως ένα βαθμό) τροφοδότησε αυτή τη διάκριση -που καμία θέση δεν έχει στο άρωμα-, δημιουργώντας «ανδρικά» αρώματα εκμεταλλευόμενη αυτήν ακριβώς την πολιτιστική μνήμη του φύλου της μυρωδιάς του καφέ και της κατανάλωσής του.

6956a6c935ca3b322300d355f7fdfb8f XL

Funny tho

Το αστείο βεβαίως, είναι ότι τα περισσότερα «αρρενωπά» αρώματα, προσπαθούν να ξυπνήσουν τις μνήμες του καφέ, της κουλτούρας του και των πρώτων εκείνων café, χωρίς να χρησιμοποιούν αληθινές νότες καφέ αλλά… αναμνήσεις. Ο καφές βλέπεις δεν έχει φύλο, αλλά αναμνήσεις από gender roles που δεν χωρούν στο σήμερα. Αυτό που θα ήθελα λοιπόν να κάνεις (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) είναι να προσπαθήσεις να αποβάλλεις από το μυαλό σου τον καφέ του καφενείου να αφεθείς στην ωμή, μυστηριώδη, πικάντικη, εξωτική, ιδιαίτερη μυρωδιά του καφέ, και να την κάνεις δική σου.

pexels juan pablo serrano arenas 894695

Υπάρχουν τόσο ωραία αρώματα εκεί έξω που μπορεί να μην εξερευνείς γιατί έχεις στο μυαλό σου αυτό το καφενείο και την κουλτούρα του. Ξέχασέ τα όλα και κάνε scroll, παρακάτω σου έχω τα πιο ιδιαίτερα αρώματα με καφέ που δεν είναι ούτε ανδρικά ούτε γυναικεία (άσχετα με το τι λένε τα marketing teams τους) και είναι μυρωδιές ερωτεύσιμες, που μένουν αξέχαστες.

Bare skin: Τα πιο καυτά αρώματα μυρίζουν όπως το δέρμα σου αλλά καλύτερα

Καφές, βανίλια, γάλα

MAISON MARGIELA, REPLICA COFFEE BREAK

Maison Margiela Replica Coffee Break

Με νότες από άνθη πορτοκαλιάς, πιπέρι και πατσουλί, λεβάντα, καφέ, γάλα, σπόρους τόνκα, βενζόη από το σιάμ, βανίλια, κέδρο και βετιβέρ.

Καφές, κανέλα, μοσχοκάρυδο

BY KILLIAN, INTOXICATED

2. Kilian Intoxicated

Με νότες από αλδεΰδες, περγαμόντο, κάρδαμο και καφέ, γεράνι, ginger, μοσχοκάρυδο και καπνό, marshmallow, πατσουλί, ζάχαρη και βανίλια κανέλα.

Καφές, κέδρος, γιασεμί

YSL, BLACK OPIUM

YSL BLACK OPIUM

Με νότες από αχλάδι, ροζ πιπέρι και άνθη πορτοκαλιάς, καφέ, γιασεμί, πικραμύγδαλο και γλυκόρριζα, βανίλια, πατσουλί, κέδρο και κασμίρι.

Καφές, πιπέρι, θυμίαμα

JO MALONE, BLACK VETYVER CAFÉ COLOGNE

cafe

Με νότες από καφέ και εσπεριδοειδή, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο και πιπέρι, βετιβέρ, σανδαλόξυλο, θυμίαμα, βανιλια και ξύλα.

Καφές, ροδάκινο, μέλι

HUGO BOSS, BOSS THE SCENT ABSOLUTE FOR HER

375x500.56280

Με νότες από ροδάκινο και μέλι, καφέ, βανίλια και βέτιβερ.

Καφές, βανίλια, white musk

COMPTOIR SUD PACIFIQUE, VANILLE CAFÉ

Vanille Mokha Comptoir Sud Pacifique for women

Με νότες από καφέ, πικραμύγδαλο, βενζόη από το Σιάμ, κέδρο, βανίλια και white musk.

Καφές, κάστανο, σανδαλόξυλο

L’ARTISAN PARFUMEUR, NOIR EXQUIS

LARTISAN PARFUMEUR NOIR EXQUIS

Με νότες από κάστανο και πορτοκάλι, σιρόπι σφενδάμνου, καφέ και άνθη πορτοκαλιάς, βανίλια, έβενο, σπόρους τόνκα, σανδαλόξυλο και ηλιοτρόπιο.

Καφές, τριαντάφυλλο, κακάο

ATELIER COLOGNE, CAFE TUBEROSA

ATELIER COLOGNE CAFE TUBEROSA

Με νότες από κάρδαμο, περγαμόντο και μανταρίνι σικελίας, καφέ και έλαιο τριαντάφυλλου, κακάο και βανίλια μαδαγασκάρης.

Καφές, τριαντάφυλλο, κεχριμπάρι

TOM FORD, CAFÉ ROSE

TOM FORD CAFE ROSE

Με νότες από Μαγιάτικο τριαντάφυλλο, σαφράν και μαύρο πιπέρι, τριαντάφυλλο Τουρκίας, τριαντάφυλλο Βουλγαρίας και καφέ, πατσουλί, θυμίαμα, σανδαλόξυλο και κεχριμπάρι.

Καφές, κυπαρίσσι, ελίχρυσο

COMME DES GARÇONS, Series 3 INCENSE KYOTO

375x500.1232

Με νότες από καφέ και λιβάνι, ξύλο teak, βετιβέρ, πατσουλί, κεχριμπάρι, κέδρο, κυπαρίσσι και ελίχρυσο.


Πηγή