Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Conscious beauty: Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση και να κάνεις αυτό που πρέπει για τον πλανήτη

Η βιωσιμότητα είναι μία από τις τελευταίες… «τάσεις» και όχι άδικα. Ο πλανήτης μας υποφέρει, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και η καταστροφική δύναμη που ονομάζεται «άνθρωπος» δεν δείχνει να έχει σταματημό παρά τις προειδοποιήσεις.

Οι φωτιές που μαίνονται εδώ και μέρες σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας (και του κόσμου) δεν είναι παρά μόνο μία απόδειξη των παραπάνω. Ηθελημένα ή και άθελά μας, καταστρέφουμε τη γη, μολύνουμε τον πλανήτη και, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τα παιδιά μας δεν θα απολαύσουν την ίδια γη που εμείς απολαύσαμε και –τελικά- κατακρεουργήσαμε.

Η ανάγκη για αλλαγή λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από μία τάση. Αν και, για να είμαι δίκαιη, προτιμώ να βλέπω αυτού του είδους τις τάσεις παρά κορίτσια και αγόρια που τα απασχολεί η ομορφιά με κάθε κόστος.

Ποιες είναι οι δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών στο περιβάλλον

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί για να αλλάξουμε την πορεία που έχει πάρει ο κόσμος μας και να σώσουμε ό,τι μπορούμε.

Δεν θα μιλήσουμε όμως γενικά, βρίσκεσαι στο beauty department και θα σου μιλήσουμε ειδικά για αυτά που ξέρουμε: Την βιώσιμη ομορφιά και πώς μπορείς και εσύ να κάνεις την αλλαγή.

Τα βήματα δεν είναι πολύπλοκα ή ακριβά. Είναι πιο έξυπνα και απαιτούν την προσοχή σου μόνο, τίποτα άλλο. Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις….

pexels ecopanda 4354693

Τα αναλώσιμα

Δεν χρειάζεται να αγοράζεις συσκευασίες με δίσκους ντεμακιγιάζ και βαμβάκι, μπατονέτες μίας χρήσης και χαρτί για το πρόσωπό σου. Υπάρχουν δεκάδες επαναχρησιμοποιούμενα pads που μπορείς να αγοράσεις, να πλένεις και να χρησιμοποιείς ξανά για το ντεμακιγιάζ σου. Υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενες μπατονέτες και μικρές πετσέτες από οργανικό βαμβάκι που πλένονται στο πλυντήριο.

pexels sarah chai 7262993

Τα refills

Πολλά από τα αγαπημένα σου προϊόντα, σου δίνουν πλέον την επιλογή να τα ξαναγεμίσεις αγοράζεις μία συσκευασία και, είτε την πηγαίνεις στο κατάστημα για γέμισμα ή αγοράζεις ανταλλακτικό για αυτή. Τα ανταλλακτικά, δεν περιλαμβάνουν τόσο υλικό συσκευασίας όσο το κανονικό προϊόν και έτσι περιορίζεις τους ρύπους και το πλαστικό που φτάνει στο περιβάλλον.

pexels ready made 3850476

Η ανακύκλωση

Μην πετάς στα σκουπίδια τα μπουκάλια από τα σαμπουάν και τα λοιπά προϊόντα σου. Μάζεψέ τα και πήγαινέ τα στους κάδους ανακύκλωσης ή σε μέρη όπως το recycle lab του Κορρέ ή τα καταστήματα της MAC που έχουν ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης των προϊόντων τους. Δώσε ξανά ζωή στο παλιό μπουκάλι και μην επιβαρύνεις τον πλανήτη με άλλο πλαστικό.

pexels sarah chai 7263030

Οι συνθέσεις

Τώρα το καλοκαίρι θα το παρατηρήσεις πολύ έντονα στα αντηλιακά αλλά η αλλαγής τις συνθέσεις έχει ξεκινήσει και είναι τεράστια. Πολλές εταιρίες αφαιρούν από τις φόρμουλές τους βλαβερά για το περιβάλλον και το υγρό στοιχείο συστατικά. Αναζήτησε αυτά τα προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον, θα τα αναγνωρίσεις από τις ετικέτες τους. Ξεκίνα να διαβάζεις και να κάνεις υπεύθυνες επιλογές.

pexels polina tankilevitch 3736432

Περιόρισε την κατανάλωση νερού

Πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου, να κάνεις το μπάνιο σου, να καθαρίζεις τα πινέλα σου… Ακόμα και να βάζεις πλυντήριο για τους επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ σου. Κάντο όμως υπεύθυνα χωρίς σπατάλη. Κλείσε τη βρύση όσο βουρτσίζεις τα δόντια σου και όσο σαπουνίζεις τα μαλλιά σου, περίμενε να μαζευτεί ένα ολόκληρο πλυντήριο πριν πατήσεις το κουμπί. Μικρές κινήσεις σαν αυτές κάνουν τη διαφορά γιατί, όταν τις κάνουμε όλοι μαζί, γίνονται μεγάλες.

Μπορεί να νομίζεις ότι μόνη σου δεν θα κάνεις διαφορά αλλά δεν είσαι μόνη. Είμαστε συγκάτοικοι σε αυτό τον πλανήτη και οι δικές σου κινήσεις επηρεάζουν τις δικές μου, αυτές του διπλανού σου και εκείνες κάποιας γυναίκας στην άλλη άκρη του κόσμου.

Κάνε την αλλαγή προς την υπεύθυνη ομορφιά, για έναν πιο όμορφο πλανήτη, για έναν όμορφο κόσμο, για τα παιδιά μας και τη φύση που μόνο μας δίνει και μόνο της παίρνουμε.

Πρώτες βοήθειες εγκαυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις


Πηγή