Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Δείτε πώς και γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες

Δείτε πώς και γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες

Οι ραγάδες είναι ροζ, κοκκινωπές ή μωβ απόχρωσης ραβδώσεις στην επιδερμίδα, που εμφανίζονται συχνά στην κοιλιά, το στήθος, τα μπράτσα, τους γλουτούς και τους μηρούς και μετά από λίγο καιρό καταλήγουν να έχουν λευκό ή γκρι χρώμα.

Οι ραγάδες εμφανίζονται πιο συχνά στις έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να κάνει τις ραγάδες να “ξεθωριάσουν”, αλλά δεν θα τις αφαιρέσει εντελώς.

Δεν μοιάζουν όλες οι ραγάδες μεταξύ τους. Διαφέρουν ανάλογα με το πόσο καιρό τις έχετε, τι τις προκάλεσε και πού βρίσκονται στο σώμα σας, καθώς και από τον τύπο του δέρματος που έχετε.

Προκαλούνται κατά κανόνα από:

-Εγκυμοσύνη: Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν ραγάδες στην εγκυμοσύνη τους. Το φυσικό τέντωμα του δέρματος, μαζί με άλλους ορμονικούς παράγοντες, πιθανόν παίζει ρόλο στον σχηματισμό των ραγάδων.

-Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους: Οι ραγάδες δημιουργούνται μερικές φορές κατά τη διάρκεια σημαντικής και απότομης αύξησης του σωματικού βάρους. Γι’ αυτόν το λόγο οι έφηβοι μπορεί να παρατηρήσουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Παθήσεις ή ασθένειες: Το σύνδρομο Cushing και η νόσος των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες ραγάδες, όπως μπορεί και σύνδρομο Marfan, το σύνδρομο Ehlers-Danlos και άλλες κληρονομικές (γενετικές) διαταραχές.

Δείτε στο κατατοπιστικό βίντεο, τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιδερμίδα και οδηγεί σε σχηματισμό ραγάδων…

 

 

Πηγή: onmed.gr