Πέμπτη , 30 Νοέμβριος 2023
Επτά μυστικά για λαμπερό χαμόγελο

Επτά μυστικά για λαμπερό χαμόγελο

Για πιο λευκά και αστραφτερά δόντια

Ένα λαμπερό χαμόγελο κάνει πάντα κάποιον πιο ελκυστικό και γοητευτικό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δε δίνουν στα δόντια τους την προσοχή που τους αξίζει, ή προκαλούν άθελά τους ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτά, προειδοποιούν οι οδοντίατροι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Dr Uchenna Okoye στη MailOnline, πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τις λάθος ώρες της ημέρας τα δόντια τους, άλλοι δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο σε αυτή τη διαδικασία ή ακόμη δε χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία.

Αν θέλετε να αποκτήσετε πιο λευκά δόντια και ένα αστραφτερό χαμόγελο, δεν έχετε παρά να εντάξετε τα παρακάτω μυστικά στην καθημερινή φροντίδα της οδοντοστοιχίας σας:

1. Δε βουρτσίζουμε με φορά πάνω-κάτω

teeth3

Το βούρτσισμα των δοντιών με φορά πάνω-κάτω καταστρέφει τα δόντια, φθείροντάς τα και προκαλώντας την υποχώρηση των ούλων. Η κίνηση της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι κυκλική, απαλή και να συνοδεύεται από ελαφρύ μασάζ και των ούλων. «Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν πρέπει να ‘πατινάρουν’ επάνω στην επιφάνεια των δοντιών, αλλά να μπαίνουν ανάμεσα στα ούλα, καθώς εκεί ΄κρύβονται’ τα περισσότερα βακτήρια» είπε η ίδια και τόνισε ότι η διάρκεια του βουρτσίσματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 λεπτά –αν γίνεται και 5 λεπτά- τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν πάνω από 30 δευτερόλεπτα στη φροντίδα των δοντιών τους.

2. Δε μασάμε τσίχλα για πάνω από 10 λεπτά

teeth

Οι τσίχλες μπορεί να προσδίδουν μια αίσθηση δροσιάς στο στόμα, όμως δεν πρέπει να τις κρατάτε πολύ ώρα στο στόμα μας, προειδοποιεί η Dr Okoye. «Δέκα λεπτά αρκούν, ή μέχρι να φύγει η γεύση τους. Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν σημαντικότερα προβλήματα. Τα δόντια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ‘σπάνε’ πράγματα. Οι τσίχλες όμως είναι μαλακές και μετά από λίγο τα δόντια αρχίζουν να χτυπούν το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης, το στομάχι αρχίζει να αναμένει τροφή παράγοντας μεγαλύτερη ποσότητα οξέων, κάτι που ερεθίζει το βλεννογόνο και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση έλκους».

3. Χρησιμοποιήστε φράουλες και μαγειρική σόδα

teeth1

Ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί ως ένα φυσικό λευκαντικό δοντιών. Σύμφωνα με την Dr Okoye μία «συνταγή» που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η εξής: πάρτε οκτώ φράουλες, όσο πιο ώριμες και μαλακές τόσο καλύτερα και μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και δημιουργήστε μια πάστα. Στη συνέχεια βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι ανάμεσα στα δόντια για να το δαγκώσετε, απλώστε την πάστα στα δόντια και τρίψτε την λίγο επάνω σε αυτά. Η μαγειρική σόδα είναι διαβρωτική και μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες που προκαλούνται από καφέ, τσάι και το τσιγάρο.

4. Βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το πρωινό

teeth2

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να πλένουν τα δόντια τους μετά το πρωινό γεύμα, ωστόσο το σωστό είναι το ακριβώς αντίθετο.

5. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα

teeth4

Το μυστικό για μια δροσερή αναπνοή είναι το καθάρισμα της γλώσσας, κάτι που ξεχνούν να κάνουν πολλοί. Στην επιφάνεια της γλώσσας συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια, καθώς παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους.

6. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

teeth5

Είναι πιο αποτελεσματικές από τις κλασικές οδοντόβουρτσες. «Είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς το πλυντήριο ρούχων αντί για τη σκάφη για το πλύσιμο των ρούχων» σχολίασε η Dr Okoye.

7. Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα

teeth6

Ιδανικά πρέπει να το κάνει κανείς σε καθημερινή βάση, αλλά ακόμη και μέρα παρά μέρα είναι σίγουρα καλύτερο από το καθόλου.