Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024
Γιατί οι όμορφες δεν αρρωσταίνουν

Γιατί οι όμορφες δεν αρρωσταίνουν

Όσο πιο όμορφοι είστε τόσο πιθανότερο είναι να αποφύγετε παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης και η υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα– και πολύ πολύ παράξενη – μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι όσο υψηλότερη βαθμολογία πήραν οι συμμετέχοντες στην κλίμακα της ομορφιάς και της γοητείας τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα διαφόρων παθήσεων, από χοληστερόλη και υπέρταση μέχρι κατάθλιψη.

Παράλληλα, τα άτομα αυτά φάνηκε να αισθάνονται και πιο υγιή, παίρνουν λιγότερες μέρες αναρρωτική άδεια από τη δουλειά τους και λαμβάνουν λιγότερες διαγνώσεις για σωματικές και ψυχικές παθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτές οι παράδοξες συσχετίσεις βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν σε 15.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 έως 35 ετών. Τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο είκοσι περίπου ετών.

Πρόκειται για την εκτενέστερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την ομορφιά και την υγεία. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour.

Η σχέση ομορφιάς και καλής υγείας μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από τα καλά γονίδια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη περιελάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια αλλά και ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των συμμετεχόντων. Η εξωτερική εμφάνιση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε και κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε υποομάδες (πολύ άσχημος, άσχημος, μέτριος, όμορφος, πολύ όμορφος).

Για κάθε σκαλί που ανέβαινε ένας άνδρας στην κλίμακα της ομορφιάς, ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης έπεφτε κατά 13%, ο κίνδυνος υπέρτασης κατά 20%, ο κίνδυνος κατάθλιψης κατά 15%, ο κίνδυνος Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας κατά 23% και ο κίνδυνος τραυλισμού κατά 21%.

Για τις γυναίκες, η αναλογία ήταν η εξής: υπέρταση 21%, διαβήτης 22%, άσθμα 12%, κατάθλιψη 17%, ΔΕΠΥ 18%, τραυλισμός 18% και εμβοές 13%.

Πηγή: onmed.gr