Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γνωρίστε τις χειρότερες τροφές που προκαλούν λεκέδες στα δόντια σας

Γνωρίστε τις χειρότερες τροφές που προκαλούν λεκέδες στα δόντια σας

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, να επισκεπτόμαστε έναν οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και να αποφεύγουμε το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού.

Αλλά οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη μας ορισμένες τροφές και ποτά που λεκιάζουν τα δόντια. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα μια τροφής, τόσο πιο ισχυρή είναι η επίδρασή της στον χρωματισμό των δοντιών.

Το χρώμα στις τροφές και τα ποτά προέρχεται από τα χρωματογόνα, δηλαδή από έντονα χρωματισμένα μόρια που “γαντζώνονται” στο οδοντικό σμάλτο. Η οξύτητα είναι ένας άλλος παράγοντας χρωματισμού των δοντιών.

Οι όξινες τροφές και ποτά (συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν έχουν έντονο χρώμα) συμβάλλουν στον χρωματισμό των δοντιών διαβρώνοντας την οδοντική αδαμαντίνη. Αυτό μαλακώνει προσωρινά τα δόντια, καθιστώντας ευκολότερο για τα χρωματογόνα να “γαντζωθούν” σε αυτά.

Και τέλος, μια οικογένεια χημικών ενώσεων στις τροφές, που είναι γνωστή ως τανίνες, συμβάλλει στον χρωματισμό με την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας των χρωματογόνων να μένουν στο σμάλτο.

Δείτε τις χειρότερες τροφές που δημιουργούν λεκέδες στα δόντια σας:

Κρασί: Το κόκκινο κρασί είναι ένα όξινο ποτό που περιέχει χρωματογόνα και τανίνες. Αλλά και το λευκό κρασί, επίσης, δημιουργεί λεκέδες στα δόντια σας.

Τσάι: Όπως και το κρασί, το τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες. Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα χειρότερο και από τον καφέ, ο οποίος περιέχει πολλά χρωμογόνα, αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Το πράσινο και το λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάσουν τα δόντια σας σε σύγκριση με το μαύρο τσάι.

Cola: Τα όξινα και πλούσια σε χρωματογόνα αναψυκτικά “τύπου κόλα” μπορεί να δημιουργήσουν πολλούς λεκέδες στα δόντια σας. Αλλά ακόμη και τα ανοιχτόχρωμα αναψυκτικά είναι αρκετά όξινα για να σας δημιουργήσουν αντίστοιχο πρόβλημα από άλλα τρόφιμα και ποτά.

Ενεργειακά ποτά: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα πολύ όξινα ενεργειακά/αθλητικά ποτά μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών, βάζοντας έτσι τις βάσεις για τον χρωματισμό των δοντιών από άλλες τροφές.

Μούρα: Τα βατόμουρα, τα βακκίνια, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα ρόδια και άλλα έντονα χρωματισμένα φρούτα (και οι χυμοί τους) μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια σας.

Σάλτσες: Η σάλτσα σόγιας, η σάλτσα ντομάτας, η σάλτσα κάρι και άλλες έντονου χρώματος σάλτσες πιστεύεται ότι έχουν σημαντικές δυνατότητες χρωματισμού των δοντιών.

Γλυκίσματα: Οι καραμέλες, οι τσίχλες, η γρανίτα και άλλα γλυκίσματα περιέχουν συχνά χρωστικές ουσίες που αφήνουν χρώμα και στα δόντια σας. Αν η γλώσσα σας χρωματίζεται όταν καταναλώνετε τέτοια γλυκίσματα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και στα δόντια σας.

 

Πηγή: onmed.gr