Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Hair Science: Η επιστήμη των μαλλιών powered by Dyson

Η λέξη «τρίχες» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάτι ως μικρό και αμελητέο, άνευ σημασίας και -ίσως- λόγου. Οι τρίχες ωστόσο, και συγκεκριμένα τα μαλλιά μας, δεν είναι κάτι το μικρό και αμελητέο.

Φτάνοντας την 22η εβδομάδα κύησης, ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει σχηματίσει όλους τους θύλακες των τριχών του. Σε αυτό το στάδιο της ζωής υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια τριχοθυλάκια στο σώμα. Υπάρχουν συνολικά 1 εκατομμύριο στο κεφάλι, με 1000.000 από αυτά τα θυλάκια να βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων που θα έχει ποτέ ένας άνθρωπος, καθώς δεν δημιουργούμε νέα τριχοθυλάκια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Και μόνο εξαιτίας του πλήθους τους άρα, είναι αδύνατον να χαρακτηρίσουμε τις τρίχες σαν κάτι αμελητέο και άνευ σημασίας. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ότι, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας, την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω και γενικότερα τη ζωή μας, αντιλαμβανόμαστε ότι, τα μαλλιά, δεν είναι μόνο «τρίχες» και οι μηχανικοί της Dyson δεν τους φέρονται απλά σαν… «τρίχες».

Fun fact! Παρ΄όλο που δεν έχουν νευρικές απολήξεις και είναι αδύνατον να νιώσουν κάτι, οι τρίχες, συμβάλλουν στη μετάδοση αισθητιριακών πληροφοριών. Γι’ αυτό ανατριχιάζεις ή νιώθεις πόνο στο τριχωτό της κεφαλής που σε κάνει να νομίζεις ότι «πονούν» τα μαλλιά σου.

Hair Science powered by Dyson

Για τους μηχανικούς της Dyson, τα μαλλιά είναι σημαντικά και πολύτιμα, και νούμερο ένα στόχος τους είναι να τα κάνουν όμορφα αλλά και να τα προστατεύσουν. Γι’ αυτό, η μελέτη της δομής της τρίχας, βρίσκεται στη βάση κάθε νέου project της Dyson Haircare και είναι πολύ λογικό αν το σκεφτείς. Όσο καλό και αν είναι ένα εργαλείο μαλλιών, αν τα ίδια τα μαλλιά δεν είναι υγιή, δεν θα μπορέσει να τα κάνει να δείχνουν όμορφα.

Fun fact! H Dyson δημιούργησε το δικό της εργαστήριο μαλλιών στις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της στο Malmesbury της Αγγλίας.

image003

Μελετώντας λοιπόν την επιστήμη των μαλλιών και τη δομή της τρίχας, οι μηχανικοί της Dyson εστίασαν στην φθορά που προκαλείται από την θερμότητα. Η τρίχα βλέπεις, αποτελείται στο σύνολό της από μία σκληρή πρωτεΐνη, την κερατίνη και έχει 3 στρώματα: Το εσωτερικό στρώμα που ονομάζεται μυελός, το δεύτερο στρώμα που λέγεται  φλοιός και το εξωτερικό στρώμα που αποτελεί την επιδερμίδα της τρίχας η οποία αποτελείται από σφιχτά λέπια (ναι, σαν αυτά του ψαριού).

H έρευνα

Η θερμότητα μπορεί να φτάσει να φθείρει την τρίχα στο σύνολό της, από την επιδερμίδα ως και τον μυελό. Αρχικά τα λέπια της επιδερμίδας χαλαρώνουν και αφήνουν εκτεθειμένο τον φλοιό. Το αρχικό στάδιο φθοράς, είναι τα ατίθασα μαλλιά, η απώλεια λάμψης και το φριζάρισμα.  Όταν η θερμότητα αρχίσει να επηρεάζει τον φλοιό τότε τα μαλλιά χάνουν την ελαστικότητά τους και το φορμάρισμα γίνεται πολύ δύσκολο. Όταν πλέον η φθορά φτάσει στον μυελό, τότε αρχίζει και η αλλοίωση του χρώματος αλλά και το ανεξέλεγκτο σπάσιμο.

image004 copy

Πώς προστατεύουν λοιπόν τα θερμά εργαλεία Dyson τα μαλλιά από… την θερμότητα; Μέσω της ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Τα περισσότερα θερμά εργαλεία, προκειμένου να επιταχύνουν το styling, φτάνουν ως και τους 300C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, η φθορά είναι αναπόφευκτη. Το Dyson Supersonic σεσουάρ δεν πλησιάζει αυτές τις θερμοκρασίες, αλλά διοχετεύει ελεγχόμενο αέρα που στεγνώνει τα μαλλιά χωρίς να τα «καίει».

image005 copy

Για τη δημιουργία του σεσουάρ Dyson Supersonic συνεργάστηκαν μηχανικοί, τριχολόγοι, επιστήμονες και ένας κορυφαίος κομμωτής (ο Akin Konzi, τέσσερις φορές νικητής του βραβείου British Hairdresser of the Year). Χρειάστηκαν 50 μήνες και 103 μηχανικοί για να δημιουργηθεί το σεσουάρ που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.

image006

Fun fact! Το Dyson Supersonic, ήταν το αποκορύφωμα 71 εκατομμυρίων δολαρίων, 600 πρωτοτύπων, περισσότερων από 100 εκκρεμών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αυστηρών δοκιμών σε τόσα πολλά μαλλιά που, αν τα τοποθετούσε κανείς σε μια ενιαία γραμμή, θα εκτείνονταν σε 1.010 μίλια.

 Η τεχνολογία

Η τεχνολογία του Dyson Supersonic λοιπόν, βασίζεται στον κινητήρα V9. Αυτός ο κινητήρας είναι ο μικρότερος και ελαφρύτερος κινητήρας της εταιρείας μέχρι σήμερα. Μπορεί να λειτουργήσει με ταχύτητα πάνω από 110.000 περιστροφές ανά λεπτό. Σε αυτή την ταχύτητα, περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε να παράγει υπερηχητικά ηχητικά κύματα που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Η Dyson όμως δεν σταμάτησε εκεί…

image007

Οι μηχανικοί της, κατάφεραν τη σμίκρυνση της τεχνολογίας σε σημείο που να έχει διάμετρο περίπου όσο ένα νόμισμα, πράγμα που επέτρεψες στους σχεδιαστές του προϊόντος να το τοποθετήσουν μέσα στη λαβή για να εξασφαλίσουν απόλυτα άνετη και εύκολη χρήση.

Εκτός από την αυξημένη άνεση και την ευκολία χρήσης, το Dyson Supersonic σχεδιάστηκε από την αρχή για να εξαλείψει μερικά από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο στέγνωμα.

image008 copy

Τα προβλήματα 

Για να αποφευχθεί η ζημιά από τη θερμότητα, οι μηχανικοί της Dyson πρόσθεσαν αισθητήρες θερμότητας που μετρούν και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας της ροής του αέρα, αναμεταδίδοντας συνεχώς μετρήσεις με ρυθμό 20 φορές ανά δευτερόλεπτο στον κύριο μικροεπεξεργαστή. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την αυτόματη προσαρμογή της ταχύτητας του κινητήρα, ώστε οι θερμοκρασίες να διατηρούνται σε ένα ασφαλές εύρος.

image009

Ακόμα, ο διογκούμενος αέρας από τα σεσουάρ μαλλιών τείνει να είναι ανομοιόμορφος και μπερδεύει τα μαλλιά. Η τεχνολογία Air Multiplier της Dyson δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα υψηλής ταχύτητας με την αναρρόφηση αέρα πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την ομαλή, ομοιόμορφη κατανομή του αέρα.

image010

Μιλάμε λοιπόν για ένα hi-tech προϊόν, με cutting edge τεχνολογίες που «παντρεύει» την επιστήμη των μαλλιών με την μηχανική, το design και την αεροδυναμική για να μας χαρίσει υγιή (πρώτα από όλα) και πανέμορφα μαλλιά.


Πηγή