Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Hazel Bishop: Η απίθανη ιστορία της γυναίκας που εφηύρε το πρώτο κραγιόν μακράς διάρκειας

Για την ιστορία του κραγιόν έχουμε μιλήσει αναλυτικά. Έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο #tbt στο προϊόν που λατρεύουν οι γυναίκες αφήνοντας όμως έξω μία υπέροχη ιστορία την οποία θα σου διηγηθώ σήμερα. Είναι η ιστορία της Hazel Bishop, της γυναίκας που εφηύρε το πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν. Δεν είναι 100% χαρούμενη, μπορεί να σε εξοργίσει, αποδεικνύει όμως ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμα και όταν άλλοι κλέβουν τους κόπους μίας ζωής μέσα από τα χέρια τους. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Η Hazel Bishop γεννήθηκε το 1906, σπούδασε χημικός και μεγάλωσε  σε μία οικογένεια που την ενθάρρυνε να κάνει αυτό που πιστεύει αρκεί να σκέφτεται επιχειρηματικά. Η μητέρα της της είχε πει «είναι πολύ σημαντικό να έχεις τη δική σου δουλειά, τη δική σου επιχείρηση, ακόμα και αν πρόκειται για έναν πάγκο με φιστίκια στο καρναβάλι» και η Ηazel το θυμόταν πάντα. Μετά την αποφοίτησή της έγινε βοηθός του δερματολόγου στο πανεπιστήμιο του Columbia και παρακολούθησε μαθήματα βιοχημείας. Παράλληλα, βοηθούσε τον δερματολόγο να αναπτύξει μία υποαλλεργική σειρά καλλυντικών και σκέφτηκε ότι… Οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη για το μακιγιάζ από ότι οι άνδρες επιστήμονες. Εκείνοι δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί στα χείλη όταν φορούν κραγιόν κάτω από τον καυτό ήλιο. Έτσι αποφάσισε να κάνει τη δική της έρευνα.

HAZEL BISHOP

Άρχισε λοιπόν να πειραματίζεται με τα καλλυντικά στην κουζίνα του σπιτιού της. Έτσι δημιούργησε το πρώτο κονσίλερ για σπυράκια που ποτέ δεν κυκλοφόρησε και αργότερα, το 1949, εφηύρε το πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν. Ήταν μία πραγματική καινοτομία γιατί τα κραγιόν μέχρι τότε μουτζούρωναν πρόσωπα, πουκάμισα, χέρια, ρούχα και ποτήρια ενώ χρειάζονταν συνεχώς ανανέωση. Η φόρμουλά της ήταν απίστευτα σταθερή και αποτελεί τη βάση για τα μακράς διάρκειας κραγιόν που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το 1950, βρίσκει επενδυτές, προσλαμβάνει έναν έξυπνο διαφημιστή, τον Raymond Spector (κράτα το όνομα) και δημιουργεί τη δική της εταιρία, την Ηazel Bishop ltd. Το Hazel Bishop μακράς διάρκειας κραγιόν φτάνει στα καταστήματα και ξεπουλάει από την πρώτη ημέρα…

HAZEL BISHOP LONG LAST LIPSTICK DIAFIMISI

Το 1951 γίνεται η πρώτη γυναίκα που εμφανίστηκε μόνη της στο εξώφυλλο του Business Week και παράλληλα ξεκινά ο «πόλεμος των κραγιόν». Η Revlon προσπαθεί να αντιγράψει τη φόρμουλα αλλά το δικό της κραγιόν φτάνει στην κορυφή. Για αυτό τον πόλεμο η ίδια είχε πει μόνο ότι «είναι κολακευτικό να προσπαθούν να σε αντιγράψουν κολοσσοί της ομορφιάς», ήταν τόσο κυρία. Η διαδρομή προς την κορυφή συνεχίζεται και με τη βοήθεια του διαφημιστή της, Raymond Spector, τριπλασιάζει την επιτυχία και τα έσοδα.

Κάπου εκεί όμως ξεκινά το θλιβερό μέρος της ιστορίας… Η Hazel είχε πληρώσει τον Raymond Spector με μετοχές στην εταιρία, με παραπάνω μετοχές από όσο έπρεπε. Πολύ σύντομα ο Spector λοιπόν, καταφέρνει να της πάρει την εταιρία αλλά ΚΑΙ το όνομα. Τα κραγιόν Ηazel Bishop θα συνέχιζαν να πωλούνται με το όνομά της και η ίδια δεν μπορούσε ποτέ ξανά να το χρησιμοποιήσει για καμία της επιχειρηματική κίνηση. Ο Raymond Spector της είχε κλέψει την επιχείρηση, την περιουσία (από τα έσοδα 10 εκατομμυρίων που είχε η εφεύρεσή της, έλαβε μόνο 300.000) αλλά και το όνομα. Η Hazel όμως δεν το έβαλε κάτω.

HAZEL BISHOP LIPSTICK

Ασχολήθηκε με το χρηματιστήριο και τις μετοχές, έγινε λέκτορας και σύμβουλος σε τεράστιες εταιρίες. Τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και ο κόσμος της ομορφιάς τη θαύμασε και τη θαυμάζει για το πνεύμα και την αξιοπρέπειά της και η κληρονομιά της είναι ανεκτίμητη. Τι συνέβη όμως στον Raymond Spector; Έχασε τον έλεγχο της εταιρίας Hazel Bishop και ουσιαστικά την κατέστρεψε (γι᾽αυτό ίσως δεν έχεις ξανακούσει το όνομα). Έπειτα έκανε τη δική του εταιρία που ποτέ δεν πέτυχε και έτσι το σύμπαν του πρόσφερε ακριβώς αυτό που του άξιζε ενώ η Hazel του έστελνε -μακράς διάρκειας- φιλιά από μακριά. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη…

Διάβασε ακόμα: #tbt Kαι όμως, αυτό που βλέπεις είναι ένα από τα πρώτα σαμπουάν


Πηγή