Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι καλύτερες σπιτικές λύσεις για την πιτυρίδα

Οι καλύτερες σπιτικές λύσεις για την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ξηροδερμίας στο δέρμα της κεφαλής, ή μιας δερματικής πάθησης που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλείται από έκζεμα, ψωρίαση, ή από την υπερανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Malassezia.

Οι θεραπείες που μπορείτε να βρείτε στην αγορά περιλαμβάνουν σαμπουάν με πυριθειόνη ψευδαργύρου, η οποία στοχεύει στους μύκητες και τα βακτήρια, κετοκοναζόλη, η οποία επίσης καταπολεμάει τους μύκητες, λιθανθρακόπισσα και θειούχο σελήνιο, τα οποία περιορίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας και σαλικυλικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τις νιφάδες πιτυρίδας, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν με το λούσιμο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι εγγυημένοι, σπιτικοί, τρόποι για να καταπολεμήσετε την επίμονη πιτυρίδα. Δείτε μερικούς από αυτούς:

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό (σαλικυλικό οξύ) με πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν για την πιτυρίδα. Μπορείτε να τρίψετε δύο ασπιρίνες σε σκόνη και να την προσθέσετε στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και μετά πλύνετε και πάλι τα μαλλιά σας εκ νέου με απλό σαμπουάν.

Έλαιο από δέντρο τσαγιού (tea tree oil)

Μια μελέτη έδειξε ότι τα σαμπουάν με μόλις 5% περιεκτικότητα από tea tree oil μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της πιτυρίδας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες του συγκεκριμένου ελαίου στο αγαπημένο σας σαμπουάν.

Μαγειρική σόδα

Βρέξτε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια τρίψτε με έντονο τρόπο μια χούφτα μαγειρική σόδα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μην λουστείτε με σαμπουάν και περάστε απευθείας στο ξέπλυμα. Η μαγειρική σόδα μειώνει την δραστηριότητα των μυκητών που μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα. Τα μαλλιά σας μπορεί να μοιάζουν πιο ξηρά στην αρχή, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, το τριχωτό της κεφαλής σας θα αρχίσει να παράγει φυσικά έλαια, αφήνοντας τα μαλλιά σας πιο μαλακά και χωρίς νιφάδες πιτυρίδας.

Μηλόξυδο

Η οξύτητα του μηλόξυδου αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής, δημιουργώντας ένα τοπικό περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών. Αναμίξτε ένα τέταρτο φλιτζάνι μηλόξυδου με ένα τέταρτο φλιτζάνι νερού και ψεκάστε το διάλυμα στο τριχωτό της κεφαλής. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα μαλλιά σας κανονικά, με σαμπουάν. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

Στοματικό διάλυμα

Για μία έκτακτη θεραπεία της πιτυρίδας, μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας με το κανονικό σας σαμπουάν και μετά να ξεπλύνετε το κεφάλι σας με στοματικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Στη συνέχεια βάλτε conditioner και ξεπλύνετε κανονικά με νερό. Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του στοματικού διαλύματος θα βοηθήσουν στην πρόληψη της πιτυρίδας, επειδή προστατεύουν από την ανάπτυξη μυκητών.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr