Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Λαμπερό δέρμα σε επτά ημέρες

Λαμπερό δέρμα σε επτά ημέρες

Φυσικές συνταγές που θα φτιάξετε εύκολα και οικονομικά

Υπέροχο δέρμα σε μία μόλις εβδομάδα, με φυσικές συνταγές που θα φτιάξετε εύκολα και οικονομικά μόνοι σας. Ξεκινάμε;

Τα ντουλάπια του μπάνιου σας είναι γεμάτα καλλυντικά, τα οποία έχετε -επανειλημμένως- υποσχεθεί στον εαυτό σας να χρησιμοποιήσετε πριν την ημερομηνία λήξης τους. Στην πραγματικότητα, όμως, θυμάστε να βάζετε μόνο την κρέμα ημέρας και μερικά βράδια… ενοχών και την κρέμα νύχτας. Τελικά -αναρωτιέστε- τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για την επιδερμίδα σας, χωρίς να δαπανήσετε χρόνο και χρήματα; To Vita μίλησε με τους ειδικούς και σας παρουσιάζει βήμα-βήμα ένα εβδομαδιαίο πλάνο ομορφιάς που θα σας χαρίσει το καλύτερό σας δέρμα!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ελέγξτε καλλυντικά και αξεσουάρ ομορφιάς

Αν στόχος σας είναι να αποκτήσετε υγιές και λαμπερό δέρμα, σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει η χρήση πολυκαιρισμένων καλλυντικών ή βρόμικων εργαλείων μακιγιάζ.

Ξεκαθάρισμα

Ακόμα και ένα εξαιρετικής ποιότητας make-up, όταν είναι παλιό, δεν μπορεί να αναδείξει την επιδερμίδα σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά την ώρα που πίνετε τον πρωινό σας καφέ για να βγάλετε από τα ντουλάπια του μπάνιου τα προϊόντα που έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης τους και απαλλαγείτε από ό,τι μυρίζει περίεργα. Πετάξτε επίσης την παλιά σας μάσκαρα στην περίπτωση που το βουρτσάκι δεν είναι αρκετά υγρό.

Σωστό καθάρισμα

Αν τα πινέλα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε είναι βρόμικα, είναι πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία μπορούν να κλείσουν τους πόρους του δέρματος και να προκαλέσουν ερεθισμούς. Μία φορά τον μήνα να τα πλένετε με παιδικό σαμπουάν και να τους βάζετε κρέμα μαλλιών. Ξεβγάζετέ τα καλά και κρεμάτε τα ανάποδα για να στεγνώνουν.

ΤΡΙΤΗ

Εστιάστε στο βλέμμα

Στα μάτια αποτυπώνεται όχι μόνο η ψυχή, αλλά και η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, ακόμα και οι μέρες που ξεχάσατε να φορέσετε τα γυαλιά ηλίου σας.

Για κουρασμένα μάτια

Πολτοποιήστε στο μπλέντερ το ένα τέταρτο από ένα μεγάλο αγγούρι. Ρίξτε το σε μπολ και ανακατέψτε το μαζί με 30 γρ. τζελ αλόης βέρα. Φυλάξτε το μείγμα σε αποστειρωμένο βαζάκι στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες. Απλώστε το μείγμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια με βαμβάκι. Το αγγούρι έχει καταπραϋντική δράση και η αλόη βέρα αναπλάθει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Κατά των μαύρων κύκλων

Πολτοποιήστε μισή καθαρισμένη πατάτα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, μοιράστε το μείγμα σε δύο κομμάτια γάζας, τυλίξτε τα καλά (έτσι ώστε να γίνουν σαν κομπρέσες) και τοποθετήστε τα στα μάτια σας για 20΄. Σκουπιστείτε με μια απαλή βαμβακερή πετσέτα. Η πατάτα είναι γνωστή για τη λευκαντική της δράση χάρη στο ένζυμο κοτεχολάση.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Κάντε scrub σώματος

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Για να εισχωρήσουν, όμως, τα συστατικά της κρέμας στο δέρμα, χρειάζεται μια καλή απολέπιση!

Scrub σώματος

Σε μπολ ανακατέψτε μια κούπα γάλα μαζί με 5 κουταλιές ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε το σε υγρό δέρμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, μέχρι η επιδερμίδα να αποκτήσει ένα ελαφρύ ροδαλό χρώμα.

Ενυδατική κρέμα σώματος

Αναμείξτε σε μπεν μαρί 2 κουταλιές τριμμένο βούτυρο κακάο μαζί με 2 κουταλιές καστορέλαιο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές βότκα. Χτυπήστε το μείγμα στο μίξερ χειρός και αφήστε το να κρυώσει.

(Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Μαγειρεύω καλλυντικά», της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου, εκδόσεις Παπαδόπουλος)

ΠΕΜΠΤΗ

Κάντε απολέπιση προσώπου

Μια καλή απολέπιση πριν τον ύπνο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και το δέρμα ανανεώνεται γρηγορότερα.

Scrub με βρώμη και χαμομήλι

Στις ευαίσθητες επιδερμίδες δεν ενδείκνυται το τρίψιμο. Το παρακάτω μείγμα απλώνεται στο πρόσωπο, χωρίς τριβή. Χτυπήστε στο μπλέντερ 8 κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι μαζί με 2 κουταλιές βρώμη, μέχρι να γίνουν πούδρα. Προσθέστε 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας και 2 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα. Απλώστε το μείγμα για 5΄ στο πρόσωπο και, αφού στεγνώσει, αφαιρέστε το με χλιαρό νερό και ένα βαμβακερό ύφασμα, το οποίο θα παρασύρει νεκρά κύτταρα, σκόνη και σμήγμα. Το χαμομήλι και η καλέντουλα έχουν καταπραϋντική δράση, η βρώμη είναι υποαλλεργική, ενυδα-τική και αναπλαστική και το γιαούρτι βοηθά στην απομάκρυνση του ερεθισμού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δοκιμάστε μια μάσκα προσώπου

Μια μάσκα ομορφιάς περιλαμβάνει απαραίτητα για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας συστατικά, σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που περιέχει μια κρέμα. Χαρίστε, λοιπόν, στο πρόσωπό σας έξτρα λάμψη δοκιμάζοντας την παρακάτω συνταγή.

Μάσκα απολέπισης και λάμψης

Χτυπήστε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια με κουκούτσι (κατά προτίμηση βιολογικά) μαζί με 2 κουταλιές σκόνη αμυγδάλου. Απλώστε το μείγμα σε νωπό πρόσωπο και αφήστε το για 15-20΄. Ξεπλύντε με κρύο νερό. Το σταφύλι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ οι κόκκοι από τα κουκούτσια του βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πάρτε ρεπό

Για να αναδείξετε τη λαμπερή σας πλευρά, χρειάζεται πού και πού να καλομαθαίνετε τον εαυτό σας! Ένα αρωματικό αφρόλουτρο θα διώξει την κούραση της εβδομάδας.

Αρωματικό σφουγγάρι λεβάντας

Χτυπήστε στο μπλέντερ 2 φλιτζάνια βρώμη, 1 φλιτζάνι αποξηραμένα άνθη λεβάντας και 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, ώσπου να γίνουν σκόνη. Ανακατέψτε το μείγμα μαζί με 1-2 φλιτζάνια τριμμένο σαπούνι ελιάς και φυλάξτε το νέο μείγμα σε βάζο με φαρδύ στόμιο. Παίρνετε μικρή ποσότητα κάθε φορά και βάζετέ τη σε τούλι (π.χ. από μπομπονιέρες), το οποίο κλείνετε με ένα λαστιχάκι. Καταβρέχετε το τούλι-σφουγγάρι για να κάνει αφρό και πλένεστε.

(Συνταγή από το βιβλίο «Μαγειρεύω καλλυντικά»)

ΚΥΡΙΑΚΗ

«Ταΐστε» το δέρμα σας

Η λαμπερή επιδερμίδα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϊόν μιας καλής διατροφής. Τι σημαίνει αυτό;

Λίστα σουπερμάρκετ

Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, συμπληρώστε τη λίστα σας με τα εξής:

– Ψάρι και κυρίως σολομό
– Άπαχο κρέας
– Καστανό ρύζι
– Κράνμπερι
– Αμύγδαλα
– Σταφύλια
– Λιναρόσπορο

Αποφύγετε

– Τη ζάχαρη, καθώς και τα συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη (π.χ. κέτσαπ, κονσέρβες)
– Τα τηγανητά
– Την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Πηγή: vita.gr