Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Λεύκανση δοντιών: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν το αποφασίσετε

Λεύκανση δοντιών: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν το αποφασίσετε

Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιεί η αισθητική οδοντιατρική δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να αποκτήσει ένα κατάλευκο και υγιές χαμόγελο.

 

Εάν θέλετε να κάνετε λεύκανση συζητείστε με τον οδοντίατρο ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς, αν δηλαδή πρέπει να να γίνει στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί συνήθως δύο έως τρεις επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών περίπου η καθεμία. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί διάστημα μιας εβδομάδας. Μετά την επιλογή του ασθενούς και την ενημέρωσή του, ακολουθεί η προετοιμασία του. Γίνεται καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών, ενώ οι υπάρχουσες τερηδόνες και τα χαλασμένα σφραγίσματα αντικαθίστανται. Καταγράφεται η απόχρωση των δοντιών του ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τοποθετείται προστατευτικό τζελ στα ούλα ή χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία των ούλων. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35%, και χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επιδράσει. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, κρίνεται αν είναι απαραίτητη η συνέχιση της διαδικασίας σε άλλη επίσκεψη.

Λεύκανση στο σπίτι

Το συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Αρχικά, προετοιμάζεται ο ασθενής στο οδοντιατρείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της λεύκανσης με τεχνικές στο ιατρείο. Στη συνέχεια, θα παρθούν τα αποτυπώματα των δοντιών, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες. Στη δεύτερη συνεδρία ελέγχεται ο νάρθηκας, αν εφαρμόζει σωστά στο στόμα, και δίνονται οι οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα σε συνδυασμό με το νάρθηκα. Ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας ή μία δύο ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Η όλη διαδικασία κρατά συνήθως δύο εβδομάδες και κάθε εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, για να ελέγχει το αποτέλεσμα.

Προβλήματα

Κατά τη διάρκεια τη λεύκανσης μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια σας, η οποία όμως δεν είναι μόνιμη και εξαφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται ερεθισμός των ούλων, είτε γιατί δεν εφαρμόζει καλά ο νάρθηκας είτε γιατί έρχεται σε άμεση επαφή ο λευκαντικός παράγοντας με τα ούλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μικρής σημασίας και εξαφανίζονται αφού διακοπεί η λεύκανση. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια. Η διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μία μικρή  δόση στο ιατρείο μία φορά το χρόνο είτε με την επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε έξι μήνες για πέντε έξι μέρες.

 

Πηγή: onmed.gr