Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Λεπτίνη: Ποιος ο ρόλος της στο αδυνάτισμα, πώς θα την αυξήσετε

Λεπτίνη: Ποιος ο ρόλος της στο αδυνάτισμα, πώς θα την αυξήσετε

Η λεπτίνη είναι μια πρωτεΐνη, όπως η ινσουλίνη, που παράγεται στα λιποκύτταρα από το γονίδιο «ob» (obesity gene, γονίδιο παχυσαρκίας).

Η λεπτίνη δρα στον οργανισμό ως ο ένας από τους δύο «θερμοστάτες» της όρεξής μας, περιορίζοντάς την όταν έχουμε χορτάσει (η δεύτερη ορμόνη της πείνας, η γκρελίνη, ανοίγει την όρεξη).

Όταν κάποιος έχει φάει αρκετά, τα λιπώδη κύτταρα του σώματός του εκκρίνουν λεπτίνη, η οποία καταστέλλει αποτελεσματικά την όρεξη, δίνοντας «οδηγίες» στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να πάψουμε να τρώμε.

Το πρόβλημα με τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα είναι ότι αναπτύσσουν ανοχή στην λεπτίνη, δηλαδή ο εγκέφαλος σταματά να ανταποκρίνεται στο μήνυμα που δίνει η ορμόνη προκειμένου να σταματήσει την πρόσληψη τροφής.

Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός κάποιος να επιθυμεί τρόφιμα με πολλή και εύκολα απορροφήσιμη ενέργεια (θερμίδες) όπως είναι κατά βάση ό,τι περιέχει λίπος και ζάχαρη, αφετέρου ο οργανισμός του να κάνει «κατακράτηση» ενέργειας, καταστέλλοντας την εγγενή επιθυμία του για κίνηση.

Όταν κάποιος έχει αντοχή στη λεπτίνη, το φαγητό ποτέ δεν παύει να είναι νόστιμο, όσο κι αν έχει φάει. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να περιορίσουν τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουν.

bigstock Fit 109424246

Τι να κάνετε

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό και να αυξήσετε τις πιθανότητες να αδυνατίσετε, λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

-Να τρώτε μόνο ένα γλυκό την εβδομάδα και μάλιστα αυτό να περιέχει λίγη ζάχαρη.

-Αυξήστε τις φυτικές ίνες. Το πεπτικό σύστημα καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για να επεξεργαστεί τα προϊόντα ολικής άλεσης και έτσι επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης, εμποδίζοντας την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Όταν, όμως, το σάκχαρο αυξάνεται σταδιακά, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ινσουλίνη και έτσι αποθηκεύεται λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) στο σώμα ως λίπος. Επιπλέον, η αργή πέψη βοηθά τον εγκέφαλο να αντιληφθεί ότι έχει επέλθει κορεσμός της πείνας.

-Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες για να επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και οι «εκρήξεις» ινσουλίνης.

-Να περπατάτε 15 λεπτά την ημέρα. Θα βελτιώσετε την ευαισθησία του οργανισμού σας στην ινσουλίνη και θα αυξήσετε τη μυϊκή μάζα.

-Να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδανικά ένα οκτάωρο, καθώς το σώμα παράγει λιγότερη λεπτίνη αν δεν ξεκουράζεστε.

-Μην τρώτε αργά το βράδυ, ακόμα και αν νοιώθετε πεινασμένοι.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr