Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Mineral VS Χημικό αντηλιακό: Ποια η διαφορά τους και τι πρέπει να προσέξεις

Εδώ στο Queen σού λέμε συνέχεια- χειμώνα και καλοκαίρι- ότι πρέπει πριν βγεις από το σπίτι να φοράς αντηλιακό και φυσικά να το ανανεώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου μιας και σε προστατεύει από μελανώματα, αλλά και από την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ακτίνες UV.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν αντηλιακό με δείκτη SPF 30+, ακόμα και SPF50 για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, αλλά συχνά δε διευκρινίζεται αν πρέπει να χρησιμοποιούμε mineral ή χημικό αντηλιακό.

Τι είναι τα χημικά αντηλιακά;

Ένα χημικό αντηλιακό χρησιμοποιεί συστατικά που λειτουργούν ως φίλτρα UV για την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Στην ουσία, χρησιμοποιούνται χημικά (οργανικά) φίλτρα που απορροφώνται στο δέρμα και απορροφούν με τη σειρά τους τις ακτίνες UV για την προστασία του δέρματος. Ουσιαστικά, μετατρέπουν την υπεριώδη ενέργεια σε θερμότητα που απελευθερώνεται.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν ενεργά συστατικά όπως η αβοβενζόνη, η οκτινοξάτη και το mexoryl, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου και στην εξουδετέρωσή τους. Με πιο απλά λόγια, τα χημικά αντηλιακά ενεργούν σαν σφουγγάρι, ενώ τα φυσικά αντηλιακά ενεργούν σαν τοίχος (θα καταλάβεις τι εννοούμε παρακάτω).

Τα χημικά αντηλιακά ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος – εκτός εάν έχεις μια παραπάνω ευαισθησία στην επιδερμίδα. Αν ο τύπος επιδερμίδας σου είναι ευαίσθητος, καλύτερα να επιλέξεις mineral αντηλιακό. Κι αυτό, γιατί τα συγκεκριμένα αντηλιακά αντανακλούν το υπεριώδες φως αντί να το απορροφούν και η απελευθέρωση της ενέργειας ως θερμότητα (που κάνουν τα χημικά αντηλιακά) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό.

woman on white deck 1550913

Θετικά και αρνητικά στοιχεία των χημικών αντηλιακών

Το βασικό plus του χημικού αντηλιακού είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε τύπο δέρματος (να αποφεύγεται σε ευαίσθητες επιδερμίδες) και απλώνεται πολύ εύκολα. Τα χημικά αντηλιακά, επίσης, κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλές μορφές: σε σπρέι, lotion και sticks. Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση, με αποτέλεσμα να απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα. Επίσης, η σύστασή τους επιτρέπει να προστεθούν στη φόρμουλα του αντηλιακού ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά. Είναι σημαντικό να θυμάσαι να εφαρμόζεις το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ειδικά αν βρίσκεσαι για πολύ συχνά διαστήματα εκτός σπιτιού ή στην παραλία.  

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία του χημικού αντηλιακού είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ενδοκρινολογική διαταραχή ή αλλεργίες. Επιπλέον, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί σωστά. Τέλος, η πιο λεπτόρρευστη σύστασή του έχει ως αποτέλεσμα το αντηλιακό να «φεύγει» πιο γρήγορα με το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα. Η συχνή ανανέωση του αντηλιακού, λοιπόν, είναι επιβεβλημένη.

Τι είναι τα mineral ή φυσικά αντηλιακά;

Τα mineral αντηλιακά παρέχουν άμεση προστασία από τη στιγμή της εφαρμογής τους. Συνήθως, περιέχουν συστατικά όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, δηλαδή ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης, τα οποία αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τα συγκεκριμένα αντηλιακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις επιδερμίδες, ακόμα και στις πιο ευαίσθητες. Επίσης, είναι η ιδανική επιλογή για επιδερμίδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως έκζεμα, ροδόχρους ακμή ή μέλασμα. 

shallow focus photo of woman wearing white bikini top while 3811329

Θετικά και αρνητικά στοιχεία των mineral αντηλιακών

Τα mineral αντηλιακά δεν περιέχουν χημικά στοιχεία, οπότε είναι πιο ήπια από τα χημικά αντηλιακά, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και έξαρση των δερματικών παθήσεων. Ακόμη, τα φυσικά αντηλιακά προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV. Επίσης, είναι η ιδανική επιλογή για όσους έχουν δέρμα με τάση υπερμελάγχρωσης. 

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, θα λέγαμε ότι είναι αμυδρά. Τα mineral αντηλιακά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν προκαλούν ερεθισμούς, όμως μπορεί κάποιες φορές να αφήνουν λευκή επίστρωση, που είναι ιδιαίτερα ορατή στις σταρένιες και μελαχρινές επιδερμίδες. Επιπλέον, εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα.

Διάβασε ακόμα: Press-on nails: Όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το διαφορετικό… μανικιούρ


Πηγή