Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο απρόσμενος λόγος που κάνετε ρυτίδες

Ο νούμερο ένα λόγος που δημιουργούνται ρυτίδες είναι φυσικά η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα του προσώπου.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα λόγος που σχηματίζονται ρυτίδες και γραμμές, τον οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Αυτός ο λόγος είναι μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Η γλυκοζυλίωση (γνωστή και ως μη-ενζυμική γλυκοζυλίωση) είναι το αποτέλεσμα της ομοιοπολικής σύνδεσης μίας πρωτεΐνης ή ενός μορίου λιπιδίου με ένα μόριο σακχάρου, όπως η φρουκτόζη ή η γλυκόζη, χωρίς την παρουσία κάποιου ενζύμου στη διαδικασία. Η γλυκοζυλίωση μπορεί να συμβεί είτε εντός του σώματος (ενδογενής γλυκοζυλίωση) ή έξω από το σώμα (εξωγενής γλυκοζυλίωση).

Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Τα παράγωγα της γλυκοζυλίωσης ονομάζονται εν συντομία AGES (Advanced Glycation End Products).

Καθώς τα AGES αυξάνονται και συσσωρεύονται στον οργανισμό καταστρέφουν τις κοντινές σε αυτά πρωτεϊνικές ίνες τη μία μετά την άλλη.

Οι πιο “ευάλωτες” σε βλάβες από τα AGES πρωτεΐνες τυγχάνει να είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι πρωτεϊνικές ίνες δηλαδή που κρατούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο σώμα. Μόλις καταστραφεί, το δέρμα γίνεται ξηρό και εύθραυστο, κάτι που οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση.

Αυτές οι επιπτώσεις της γλυκοζυλίωσης ξεκινούν περίπου από την ηλικία 35 ετών και αυξάνονται ολοένα και ταχύτερα μετά από αυτή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

 

 

Πηγή: onmed.gr