Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Patchouli 101: Γιατί το να μυρίζεις πατσουλί είναι υπέροχο και άλλα τέτοια ανατρεπτικά

«Βρωμοκοπάς πατσουλί!» είναι η φράση που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που φορά έντονο ή κακόγουστο άρωμα (αν και το γούστο στο άρωμα είναι καθαρά υποκειμενικό) και την έχεις ακούσει -ίσως και να την έχεις χρησιμοπιήσει- πολλές φορές. Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να καταλάβω (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) πώς μπορεί η λέξη «βρωμοκοπάς» να βρίσκεται στην ίδια φράση με τη λέξη «πατσουλί». Το πατσουλί κυριολεκτικά μοσχοβολάει! Έχει μία γήινη, μαγική, πλούσια, ωμή… σχεδόν «γόνιμη» μυρωδιά. Μυρίζει γη και αισθησιασμό και δεν το λέω μόνο εγώ.

Για χιλιάδες χρόνια, το πατσουλί χρησιμοποιούνταν για να αρωματίσει Φαραώ και Αυτοκράτορες. Ήταν ένδειξη πλούτου και πολύ βασικό συστατικό για τη μαγεία. Όχι, δεν μιλώ για μαύρη μαγεία, μην πέφτεις στην παγίδα των κλισέ. Μιλώ για την μαγεία της γης, για την μαγεία των Wiccans και των παγανιστών που έρχονταν σε επαφή με τη γη. Το πατσουλί, στα δικά τους ξόρκια, λέγεται ότι βοηθούσε εκείνους που επιδίωκαν πνευματική ανάπτυξη και κυριαρχία για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλον.

Σαν νότα στα αρώματα,  το πατσουλί προκαλεί συναισθήματα νοσταλγίας, πάθους και χαλάρωσης… Πώς φτάσαμε λοιπόν να λέμε ότι κάποιος «Βρωμοκοπά πατσουλί»; Για αυτό φταίνε οι Χίπηδες. Ναι, τα παιδιά των λουλουδιών και η δεκαετία του 60 που τους βρήκε να θέλουν να κάνουν έρωτα και όχι πόλεμο, να έρχονται πιο κοντά στη γη και τις ρίζες τους και να καπνίζουν… ό, τι καπνίζεται.

Οι πεφωτισμένοι χίπηδες λοιπόν, ταξίδευαν για να βρουν το νόημα της ζωής στην Ινδία και έφερναν μαζί τους κακής ποιότητας έλαιο πατσουλί. Ήταν αυτό που τους έκανε να «μυρίζουν γη» και έγινε μέρος της ταυτότητάς τους, η οποία τους ήθελε ένα με τη φύση και τα λουλούδια. Συνδέθηκε με τη μουσική τους, με όλο τους το είναι και με το γεγονός ότι… η βαριά μυρωδιά των φθηνών αποσταγμάτων που χρησιμοποιούσαν, κάλυπτε τη μυρωδιά της μαριχουάνας αποτελεσματικά.

via GIPHY

Κάπως έτσι, οι Χίπηδες μύριζαν από μακριά πατσουλί και… σε συνδυασμό με την κακή υγιεινή και τη μαριχουάνα, γεννήθηκε η φράση «Βρωμάει πατσουλί». Όπως σου είπα όμως, το πατσουλί δεν βρωμάει, το αντίθετο μάλιστα. Το πατσουλί είναι εκλεπτυσμένο, αισθησιακό, σαγηνευτικό και χωρίς φύλο. Το θρυλικό  Lovely Patchouli 55 του Krigler ήταν το άρωμα της Jackie Kennedy και αν το μύριζες θα το ερωτευόσουν.

78eebb6185c7656070c536469bd15b7e parfum patchouli health and beauty

Τα περισσότερα ερωτεύσιμα αρώματα για την ακρίβεια, έχουν μέσα τους αυτή τη γήινη, παρεξηγημένη νότα που μυρίζει έρωτα, σαγήνη, γη, ελευθερία και αγάπη. Θέλω λοιπόν να ξανασκεφτείς το πατσουλί και να ξεχάσεις φράσεις και δεσμούς που έκανες στο παρελθόν. Παρακάτω σου συγκέντρωσα τα δικά μου αγαπημένα αρώματα με πατσουλί για να διαλέξεις και όχι, δεν είναι αντρικά και γυναικεία ό, τι και αν λέει η ετικέτα τους. Είναι απλά υπέροχα και -σε προειδοποιώ- ΠΟΛΥ ιδιαίτερα…

Πατσουλί και λάβδανο

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL LE LION EAU DE PARFUM

CHANEL LES EXCLUSIFS DE CHANEL LE LION EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο και λεμόνι, λάβδανο και κεχριμπάρι, πατσουλί, βανίλια μαδαγασκάρης, μόσχο και σανδαλόξυλο.

Πατσουλί και σύκο

GUERLAIN, PATCHOULI ARDENT EAU DE PARFUM

GUERLAIN PATCHOULI ARDENT EAU DE PARFUM

Με νότες από σύκο, μαύρο και ροζ πιπέρι, πατσουλί, τριαντάφυλλο Τουρκίας και κέδρο, είναι δέρμα και μόσχο.

Πατσουλί και καρύδα

BYREDO, VELVET HAZE EAU DE PARFUM

BYREDO VELVET HAZE EAU DE PARFUM

Με νότες από καρύδα, ιβίσκο και περγαμόντο, τουμπερόζα και oσμανθό, μόσχο, κοκκους κακάο, φυτικό μόσχο και κασμίρ.

Πατσουλί και κανέλα

CAROLINA HERRERA, CONFIDENTIAL NIGHTFALL PATCHOULI EAU DE PARFUM

CAROLINA HERRERA CONFIDENTIAL NIGHTFALL PATCHOULI EAU DE PARFUM

Με νότες από Βενζόη Σιάμ, πατσουλί, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, λάβδανο και κανέλα.

Πατσουλί και κάνναβη

MAISON MARGIELA, MUSIC FESTIVAL

Maison Margiela Music Festival

Με νότες από κάνναβη, κόκκινο μήλο και φύλλο βιολέτας, πατσουλί, θυμίαμα και καπνό, είναι δέρμα, κυπαρίσσι και κέδρο.

Πατσουλί και φασκόμηλο

DIPTYQUE, TEMPO EAU DE PARFUM

DIPTYQUE TEMPO EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο, ροζ πιπέρι, βιολέτα, πατσουλί και φασκόμηλο

Πατσουλί και βανίλια

LE LABO, PATCHOULI 24

LE LABO PATCHOULI 24

Με νότες από πατσουλί, σημύδα, στιράξ και βανίλια.

Πατσουλί και λουλούδια

TOM FORD, WHITE PATCHOULI

tom ford white patchouli

Με νότες από λευκά άνθη, κόλιανδρο, παιώνια και περγαμόντο, φυτικό μόσχο, τριαντάφυλλο και γιασεμί, πατσουλί, νότες ξύλων και θυμίαμα.




Πηγή