Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Προσοχή: Πως κινδυνεύετε με μόλυνση από το eyeliner

Προσοχή: Πως κινδυνεύετε με μόλυνση από το eyeliner

Όταν το eyeliner εφαρμόζεται στο εσωτερικό της γραμμής των βλεφαρίδων, πολύ κοντά στον οφθαλμό, είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί μικρή ποσότητα σωματιδίων μέσα στο μάτι και να προκαλέσει μόλυνση, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή σε κλινικές για τα μάτια, με προβλήματα μόλυνσης επειδή κάποια ποσότητα από την σκόνη ή την βαφή του eyeliner περνάει στο εσωτερικό του ματιού.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί πώς οι διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής του eyeliner μπορεί να αφήσουν υπολείμματα στο εσωτερικό του ματιού. Στην έρευνα πήραν μέρος φοιτήτριες ηλικίας 26-30 ετών.

Οι μισές είχαν οδηγίες για λίγες ημέρες να εφαρμόζουν το eyeliner μέσα/πάνω στην γραμμή των βλεφαρίδων, κοντά στο μάτι, και οι άλλες μισές είχαν οδηγίες να εφαρμόζουν το eyeliner στην εξωτερική πλευρά των βλεφαρίδων, πιο μακριά δηλαδή από το μάτι.

Μετά το πέρας, 5-10 λεπτών από την εφαρμογή του eyeliner, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βίντεο υψηλής ανάλυσης εστιασμένο στο μάτι της κάθε φοιτήτριας για να προσδιορίσουν τον αριθμό των σωματιδίων που είχαν εισέλθει σε αυτό.

Διαπίστωσαν ότι όταν το eyeliner εφαρμόζεται ακριβώς πάνω στην γραμμή των βλεφαρίδων (δηλαδή πολύ κοντά στο μάτι) τότε εισέρχονται στο μάτι 15%-30% περισσότερα σωματίδια. Μάλιστα, μετά από περίπου 2 ώρες, στις φοιτήτριες της πρώτης ομάδας το eyeliner είχε σχεδόν εξαφανιστεί από την επιφάνεια της επιδερμίδας (πολύ κοντά στον οφθαλμό) και μέσω των δακρύων και του βλεφαρίσματος (άνοιγμα-κλείσιμο του ματιού) είχε μεταφερθεί μέσα στο μάτι.

Οι επιστήμονες επισήμαναν, ότι αντίστοιχα αποτελέσματα ισχύουν και στην εφαρμογή μάσκαρας, καθώς η συσσώρευση υπολειμμάτων στο εσωτερικό της βλεφαρίδας, μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση.

Ειδικά οι γυναίκες που έχουν ευαίσθητα μάτια, ή που δεν παράγουν πολλά δάκρυα από τους δακρυγόνους αδένες (ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια τα υπολείμματα του eyeliner ή της μάσκαρας) δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζουν το μακιγιάζ πολύ κοντά στον οφθαλμό.

 

 

Πηγή: onmed.gr