Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Σπρέι μαυρίσματος: Πόσο ασφαλές είναι;

Σπρέι μαυρίσματος: Πόσο ασφαλές είναι;

Καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όμως μερικοί δεν μπορούν να αντισταθούν στην ιδέα ενός μαυρισμένου σώματος κι έτσι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως τα σπρέι μαυρίσματος.

Είναι πάντα ασφαλής η χρήση τους; Τι πρέπει να προσέχουμε και πώς θα εξασφαλίσουμε το ιδανικό αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους για την υγεία μας;

Το ενεργό συστατικό που περιέχουν τα περισσότερα σπρέι είναι η διυδροξυακετόνη. Η ουσία αντιδρά με τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος και κάνει προσωρινά την επιδερμίδα να μοιάζει πιο σκουρόχρωμη. Η επίδραση της ουσίας διαρκεί για μερικές ημέρες.

Ορισμένα σπρέι έχουν επίσης και δείκτη προστασίας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο το δέρμα στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα σπρέι μαυρίσματος θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή ως εναλλακτική έναντι της ηλιοθεραπείας, αρκεί η χρήση τους να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας παραγωγής και υπό την καθοδήγηση του ειδικού. Εάν ο δερματολόγος κρίνει πως η επιδερμίδα είναι πολύ ευαίσθητη και υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού, καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη διυδροξυακετόνη για εξωτερική χρήση. Η ουσία δεν έχει λάβει έγκριση προς χρήση στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. Εάν το σπρέι χρησιμοποιηθεί κοντά στο πρόσωπο, υπάρχει επίσης κίνδυνος εισπνοής του προϊόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράσετε κάποιο προϊόν που δεν έχει εγκριθεί από επίσημο φορέα ή περιέχει ύποπτα συστατικά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, πριν την εφαρμογή του σπρέι θα πρέπει να κάνετε πρώτα απολέπιση στο δέρμα, θα πρέπει να σκουπίσετε με μια υγρή πετσέτα τα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους μετά την εφαρμογή (οι περιοχές αυτές απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος) και να αφήσετε το προϊόν να στεγνώσει τουλάχιστον για 10 λεπτά πριν φορέσετε ρούχα.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr