Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τέσσερις «ύπουλες» συνήθειες που προκαλούν ρυτίδες

Τέσσερις «ύπουλες» συνήθειες που προκαλούν ρυτίδες

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου είναι τρεις από τους «συνήθεις υπόπτους» που ευθύνονται για την εμφάνιση των ρυτίδων.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αποφεύγουμε τον ήλιο και φοράμε αντηλιακό, πίνουμε πολύ νερό και κοιμόμαστε αρκετά, μπορεί να έχουμε υιοθετήσει μερικές από τις παρακάτω «αθώες» συνήθειες που συμβάλλουν στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Jill Waibel, οι ρυτίδες οφείλονται κατά 80% σε γνωστούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, ενώ κατά 20% οφείλονται σε άλλες συνήθειες ή δραστηριότητες που δεν μας περνά από το μυαλό ότι καταστρέφουν το δέρμα μας. Δείτε ποιες είναι αυτές.

1. Πίνουμε με καλαμάκι

Το καλαμάκι βοηθά να αποφύγουμε τη φθορά των δοντιών, ιδιαίτερα όταν πίνουμε όξινους χυμούς που φθείρουν το σμάλτο ή καφέ που προκαλεί κηλίδες. Η κίνηση που κάνουμε όμως όταν πίνουμε με το καλαμάκι μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών γύρω από το στόμα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών στην περιοχή αυτή μπορεί να οδηγήσουν στη διάσπαση του κολλαγόνου, δημιουργώντας τις μόνιμες πτυχώσεις στο δέρμα. Αποφύγετε λοιπόν να χρησιμοποιείτε καλαμάκι σε καθημερινή βάση.

2. Δεν ρυθμίζουμε σωστά τη θερμοκρασία του δωματίου

Είναι λογικό να ανάβουμε καλοριφέρ όταν έξω χιονίζει ή να ανάβουμε το κλιματιστικό όταν έχει καύσωνα. Όμως η πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους ξηραίνει το δέρμα και η ξηρότητα προωθεί το σχηματισμό των ρυτίδων.

3. Τρώμε συχνά τσίχλα

Οι μύες που βρίσκονται στα μάγουλα πραγματοποιούν έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν μασάμε την τσίχλα κι έτσι είναι πιο εύκολο να σχηματιστούν ρυτίδες γύρω από τα χείλη και στα μάγουλα.

4. Κοιμόμαστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι

Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις ρυτίδες θα πρέπει να κοιμόμαστε ανάσκελα. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που κοιμούνται στο πλάι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λεπτές γραμμές και στο στήθος, λόγω της πίεσης που ασκείται στο δέρμα.

 

 

Πηγή: onmed.gr